[#1] Monitor M1483s i A-1200
Mam pytanie do osób znajacych temat.Do tej pory moja amiga pracowała z monitorem c=1084s,teraz posiadam monitor m1438s do którego dołączona jest dyskietka ze sterownikami,gdzie powinienem zainstalować te sterowniki i jakiego trybu użyć do uzyskania najlepszego obrazu ???
Czy jest możliwe uzyskanie nie drgajacego obrazu???
[#2] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #1

Zanim odezwą się znający temat (posiadacze takowego monitora) : podaj dokładnie jak nazywają się te pliki, ale prawdopodobnie trzeba je umieścić w devs/monitors. A interlace'u nie ominiesz chyba na tym monitorze, bez flicker-fixera się chyba nie da tego zrobić na żadnym monitorze... Ale są fajne tryby (proporcjonalne) multiscan i euro72.

[#3] Re: Monitor M1483s i A-1200

@elt, post #2

"A interlace'u nie ominiesz chyba na tym monitorze" - jak to nie, używając trybów vga jak właśnie: multiscan, dblpal, dblntsc czy euro72 można jak najbardziej uniknąć interlace. Te tryby są niemigające, wystarczą zwykłe sterowniki z Storage/Monitors przegrane do Devs/Monitors łącznie ze sterownikiem VGAonly. OK

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 20:19
[#4] Re: Monitor M1483s i A-1200

@elt, post #2

na dysku znajduje sić 5 plików,monEd,microvitec,PPrefs,super83,WBHacksaAGA
[#5] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #3

jak to nie, używając trybów vga

Tia, jak Ci się uda wypromować takiego Darkseed'a do trybu VGA to pogadamy :P Swoją drogą szkoda, bo to była jedna z niewielu prób wykorzystania podwyższonej rozdzielczości w grach na Amidze (były też i inne, ale ja na nie nie trafiłem)...niestety Darkseeda nie 'zmęczyłem'... za bardzo niszczył oczy :(

[#6] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #3

Chodzi o zlikwidowanie migotania w trybach laced !!!!

[#7] Re: Monitor M1483s i A-1200

@elt, post #6

No to bez Flicker-Fixera się nie obejdzie :( ale gdzie oprócz wspomnianego Darkseeda i może jeszcze Burnout jest to tak bardzo potrzebne. Wszędzie gdzie można wybrać screenmode lub wypromować dany program/grę można użyć trybów "niemigających". ok, racja
[#8] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #4

Jeżeli chodzi o interlace to chyba koledzy wyjaśnili mniej więcej, że to nie takie proste i to już raczej nie zależy od monitora. Monitor będziesz używał na AGA? Tryby wyświetlania które są najlepsze zostały juz wymienione. Nie wszystkie gry daja się promować (zmuszać do działania np. w MULTISCAN). Obraz w PAL będzie gorszy niż na 1084 (wyrażnie widać odzielone poziome linie). Można się przyzwyczaić, lecz 1084 w PAL daje ładniejszy obraz.

Ja używam karty graficznej BlizzardVision na 1438S.

[#9] Re: Monitor M1483s i A-1200

@elt, post #6

Chodzi o zlikwidowanie migotania w trybach laced !!!!

Oprocz wspomnianego "Flixera" i ScanDoublera, mozna pobawic sie kontrastem. Mniejszy kontrast - mniejsze migotanie. Ale w specyficzne gry, mozna zagrac na UAE (ale to juz na Efikach, Samantach, albo pecetach lub innych Pegazach, ktore najlepiej wyrzucic za okno albo sobie w nie pokopac) ;)
[#10] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #7

Wszędzie gdzie można wybrać screenmode lub wypromować dany program/grę można użyć trybów "niemigających".

Zapomniałeś jednak dodać, jaką mają szybkość działania... Wręcz zapierającą dech w piersiach. :P U mnie w dodatku podgrzewały na tyle układ graficzny, że zaczynały się przekłamania w obrazie... Dlatego musiałem zastosować radiatorek na kość graficzną.
Civilization AGA chodzi mi na A1200 w DblPalu 2x wolniej niż wersja ECS na A600... Niestety

PS. Wiem że sprytnym programikiem można przerzucić dużo na procesor, ale trzeba najpierw mieć 030... A ja karty turbo jeszcze nie posiadam...

Poza tym jest jeszcze inna kwestia, którą pominęliśmy:
Oglądanie trybów PAL czy NTSC przy odświeżaniu 5060Hz... Nie wiem, jak Wy, ale mnie po kilku minutach takiego mrygania odchodzi ochota na patrzenie w monitor... Dlatego polecam LCD(monitor+TV) albo Scandoubler + FF podłączony do LCD

[#11] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #10

PS. Wiem że sprytnym programikiem można przerzucić dużo na procesor, ale trzeba najpierw mieć 030...

Wystarczy 020 z Fastem. Do tej pory mam w szafie Blizzarda 020/31 MHz (oryginalnie to niby 28 MHz). FBlit na tej karcie + AGA pracuje szybciej niz na Blizzardzie 040/25 MHz. Jednak emhazety w tym przypadku robia swoje. Sprawdzone na zywo.
Tak czy inaczej wystarczy Fast.
[#12] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Andrzej Drozd, post #11

Do tej pory mam w szafie Blizzarda 020/31 MHz (oryginalnie to niby 28 MHz).
Myślałeś kiedy o sprzedaniu go? :)

[#13] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #10

Na Amidze bez fastu wszystko ma "prędkość zapierającą dech w piersiach" nawet jakbyś miał 060. Z fastem+fblit to tak jak pisze poniżej Andrzej nie jest już tak źle, jednak zupełnie normalnie jest w trybach vga dopiero na 030+fast+fblit i co ciekawe fblit bardzo lubi właśnie 030. :P A co do odświeżania to w trybach vga można uzyskać nawet trochę ponad 70Hz więc nie jest tak źle. OK
[#14] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #12

Kupuj jakieś turbo+fast albo chociaż w ostateczności sam fast bo na samej MC68EC020+2MB Chip daleko nie zajedziesz ;) zobaczysz jakiego wszystko dostanie kopa choćby tylko po dołożeniu fastu np. HDD - prędkość bootowania znaczenie wzrasta nawet na wbudowanym kontrolerze, a tak przy okazji - turbo to bez fastu praktycznie nie przyspieszy komputera niezależnie jaki by nie miało procesor. :P

[#15] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #14

bo na samej MC68EC020+2MB Chip daleko nie zajedziesz
Master, nie musisz mnie pouczać :) Doskonale o tym wiem... Ale kupno karty turbo jakoś nie przemawia do mojego portfela :P
Jak już mam ~300zł wydawać na Blizzarda, to wolę pomyśleć o dołożeniu jeszcze kilkuset złotych i zakupie A3000 :)
Albo PowerPC do A1200... I tak już się kręcę... Bo z jednej strony nie chcę kupować czegoś, co potem wymienię na lepszy model, a od razu nabywać zestaw G-Rex + Power PC ciężko... bo cena wysoka :P

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 17:50
[#16] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #15

to wolę pomyśleć o dołożeniu jeszcze kilkuset złotych i zakupie A3000 - Na zakupie samej A3000 też się nie skończy :P one miały seryjnie 030 16Mhz i 25Mhz no i ECS, zaletą był wbudowany Flicker-Fixer i SCSI także tutaj też przydało by się turbo godne "dużej" Amigi, a także karta GFX. A o Cyberstorma PPC raczej trudniej niż o BlizzardaPPC. Myślę że skoro już masz A1200 tak ofiarnie przełożoną do obudowy A2000 to chyba najlepiej i najtaniej będzie ją rozbudować.

PS. Zawsze możesz kupić do A1200 ZorroIII i zrobić z niej "dużą" Amigę, nawet nie A3000 ale praktycznie A4000 i używać kart do A3000/4000 nawet CyberstormaPPC.OK Minusem będzie brak tego nieszczęsnego Flicker-Fixer, ale on był tylko w A3000, a w A4000 już nie. :(
[#17] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #15

>to wolę pomyśleć o dołożeniu jeszcze kilkuset złotych i zakupie A3000

Czesto w Twoich postach widze, ze wystarczy pare stowek i mozna kupic A3000..pokaz mi gdzie:))) Bo na ebay owsze, ale za pare stowek ojro niestety:)

[#18] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Prince, post #8

Z przykrością stwierdzam że po raz kolejny praktycznie niewiele wiem z waszych wypowiedzi,jedna lub dwie odpowiedzi rozjaśniły mi w głowie ale w pozostałych zaczyna sie mćtna dla osoby nie znajacej tematu rozmowa miedzy osobami odpowiadajacymi,rozmowa schodzi trochć na inne tory a potrzebujący porady zostaje sam sobie nadal nic nie wiedząc. Niestety nie każdy zna Amigć tak jak wy i czasami potrzebuje tłumaczenia łopatologicznego krok po kroku.Porady typu lepiej używać monitora C=1084 lub emulatora mnie nie interesują bo nie po to kupiłem ten monitor, chciałem tylko wiedzieć który z trybów bćdzie najlepszy waszym zdaniem, którego najlepiej używać i w jaki sposób mam go uzyskać.Tylko tyle i aż tyle
[#19] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #18

Multiscan powinien być ok ewentualnie Euro72 - większe odświeżanie - w żadnym z nich nie ma interlace.OK
Zakładam, że wiesz jak w systemie wrzucić te sterowniki do monitora, a to z dyskietki specjalnie Ci się nie przyda jeśli nie znasz za bardzo tematu jest tam np. program do edycji trybów monitora.

PS. Jakby co to śmiało pytaj ok, racja

PS.2 I nie zapomnij oprócz sterowników multiscan i euro72 wrzucić do Devs/Monitors sterownika VGAonly - wszystkie standardowo znajdują się na dyskietce systemowej Storage/Monitors, lub w katalogu Storage/Monitors na partycji systemowej dysku twardego, potem reset i wybór trybu w Screen Mode.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 22:01
[#20] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #19

Wielkie dzieki!!!
[#21] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #10

nie wiem jaki programik jest do podrasowania Civ AGA, ale ja
patchowałem Civ edytorem hexów - opis był zdaje się na Aminecie, po
tej przeróbce Civ nie wymagał 030, tylko pamięci fast. Po prostu
zamiast kodu do chip ram (nawet gdybyś miał 256 MB wolnego fastu, to
Civ ładował je do chipu), to spatchowany Civ dane wrzucał do Fastu.
Nawet na 020 plus Fast przyspieszenie było co najmniej kilkukrotne.
[#22] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #15

a PegI z G3 i 256 MB Fastu za 600 zł wciąż czeka na Allegro :)
[#23] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Rodzyn, post #12

Myślałeś kiedy o sprzedaniu go?

Nie. To bardzo dobra karta, szkoda ze ma tylko 4 MB Fastu. Podobnie jest z zaszafowana A2000 bez zadnego rozszerzenia i kickiem 1.2, tak czy inaczej, zawsze moze sluzyc do gier ( ;) ) jako A500 na dyskietki. :)
[#24] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #19

Mam do CIebie jeszcze jedno pytanie w Devs monitors mam wszystkie tryby łacznie z VgaOnly ale wchodząc do screen mode widoczne są wszystkie oprócz właśnie VgaOnly???
[#25] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #24

VGAOnly nie jest osobnym trybem, tylko małym programikiem zmieniającym nieznacznie parametry trybów VGA (DblPAL, DblNTSC, Multiscan...) tak aby były bliższe VGA. Po prostu VGAOnly zostaw w devs/monitors a w ScreenMode wybierz jakiś tryb VGA - ja w czasach pracy na A1200 z 1438 używałem DblNTSC w trybie nolace (DblNTSC nieżle prezentował się na 1438, do tego miał odświerzanie 60 Hz zamiast 50).
[#26] Re: Monitor M1483s i A-1200

@wali7, post #25

Dzieki za informacje mogłem sobie szukać :)
[#27] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #26

Ja mimo wszystko polecałbym Multiscan też ma 60Hz i rozdziałkę 640x480 z overscanem 640x495 max. Albo Euro72 wyższe odświeżanie jednak rozdziałka nieco mniejsza.

PS. Nie ma za co! ;)

[#28] Re: Monitor M1483s i A-1200

@MrT, post #17

ze wystarczy pare stowek i mozna kupic A3000..pokaz mi gdzie
Szukasz na eBayu, ale chyba w Niemczech. Miesiąc temu widzialem A3000 w USA, zeszla za bodajze +200 USD... Potem byla też MB, sprawna... A w Funzinie kompletną A3000 masz za 599zl...
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=95&sid=e98ee6489f0ed5899f364b6240ce94f8
Na zamówienie, czyli trzeba poczekać czas jakiś, ale sądzę, że jest to do zrobienie... zawsze można napisać do nich i zapytać...

Bylo nie bylo to kilka stówek, nieprawdaż?? :P

[#29] Re: Monitor M1483s i A-1200

@Kiv_Master, post #27

A czy jakiś z trybów umożliwi wyświetlenie obrazu Amigi na monitorze pc
[#30] Re: Monitor M1483s i A-1200

@PRIMER, post #29

A co to jest monitor pc? ;) Monitory PAL czyli popularne C= łapią obraz do 15kHz. Monitory VGA czyli wszystkie popularne (również LCD) pracują od 30KHz wzwyż. Tryby Amigi pracujące w 30KHz to Multiscan, DblPal, DblNTSC. Najwyższą rozdziałkę uzyskasz w DBLPALu, pozniej DBLNTSC, potem Multiscan. Polecam też MonEDa, można podregulować tryby :) Osobiście mam 720x515 :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem