[#1] FTP dopiero po pingu
Mam A600 z kartą w PCMCIA i sieć po WiFi. Niezależnie od tego, czy odpalę stos AmiTCP czy MiamiDX, nie mogę wejść z Windowsa na ftp na Amidze dopóki nie puszczę pinga z Amigi na laptopa z Windą. Ktoś miał taki przypadek? Sieć na Amidze działa od razu, jedynie to połączenie ftp wymaga takiego triku.
[#2] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #1

Jaki serwer FTP używasz na Amidze ?
Czy podobna sytuacja jest jeśli do tego FTP chcesz dostać się np. ze smartfona ?
[#3] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #1

Mi to wygląda na problem z protokołem ARP, najprawdopodobniej błąd w sterowniku karty WiFi dla Amigi. Spróbuj dla testu z kartą przewodową.
[#4] Re: FTP dopiero po pingu

@Norbert, post #2

ncftp z pakietu AmiTCP. Sytuacja z telefonu wygląda identycznie - po pingu mam połączenie.
Jeszcze jedna rzecz. Sieć (w ogóle) przestaje mi działać po chwili nie używania jej. Nie odpowiada wtedy na ping żadne urządzenie, w tym router.

@Krashan - nie posiadam karty przewodowej na PCMCIA.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 16:53:54 przez Umpal
[#5] Re: FTP dopiero po pingu

@Krashan, post #3

Karta przewodowa ma inny sterownik wiec może nie mieć problemu z protokołem ARP

@Umpal
Użyj innego portu niż standardowy 21 dla ftp

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 17:05:22 przez Norbert
[#6] Re: FTP dopiero po pingu

@Norbert, post #5

Używam prism2.device w wersji 2.6.

Edit: Nie używam żadnego portu - łączę bezpośrednio na adres IP.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 17:08:03 przez Umpal
[#7] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #6

Używasz port 21. (domyślny dla ftp)
Serwer FTP ma możliwość jego zmiany na inny
[#8] Re: FTP dopiero po pingu

@Norbert, post #7

Pomyślałem, że pewnie wchodzi na domyślny 21, ale... to przecież i tak nie ma wpływu na ping (który z ftp nie ma nic wspólnego). Amiga nie odpowiada na niego do momentu, aż puszczę z niej na konkretne urządzenie (jakby się w ten sposób otwierał "kanał" dla danego adresu IP).

Edit: Po zaprzestaniu komunikacji, rozłączenie i ponowne połączenie przywraca sieć. Sprawdziłem przed momentem na MiamiDX, ale domyślam się, że to samo będzie na AmiTCP skoro objawy są identyczne.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 17:29:25 przez Umpal
[#9] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #8

Ale piszesz że net działa.
Strony www działają na porcie 80 lub 8081 a nie wymagają pinga.
[#10] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #1

A próbowałeś z Roadshow TCP/IP? No i może jeszcze inne FTP zadziałają?
[#11] Re: FTP dopiero po pingu

@Norbert, post #9

Pisząc net miałem na myśli połączenie jako takie - stron nie sprawdzałem, tylko pingowałem googla na przykład. Muszę zerknąć za jakąś przeglądarką... Odnośnie zaprzestania działania, to wygląda jakby karta szła „spać" i dzieje się tak dosłownie po chwili, maksymalnie kilka minut, może i wcześniej.

Sir_Lucas - nie próbowałem, bo nie mam, ale choć AmiTPC i MiamiDX, to dwa różne stosy, to jednak objawy identyczne. Zakładam zatem, że z RoadShow będzie ten sam show.
Tak, próbowałem RC-FPT i jest to samo.

Edit: Zapuściłem pinga na stałe do routera żeby zobaczyć, czy w którymś momencie przestanie odpowiadać. Jeśli nie, to by oznaczało, że potrzeba czegoś, co ustawi połączenie jako alive. Choć to i tak nie rozwiąże kwestii wchodzenia na ftp.

Edit.2: Po trzech minutach jeszcze działało, ale po pięciu już nie

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 17:54:27 przez Umpal
[#12] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #11

A jeszcze z ciekawości, czy próbowałeś w drugą stronę? Na Linuxie/OSX/Win server FTP a na Amidze klient FTP? AmiFTP, ATC itd.
[#13] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #11

NCftp to klient FTP.
Serwer FTP ustawia się w stosie Amitcp lub używa się RC-FTP ( użyj np. portu 2121)
[#14] Re: FTP dopiero po pingu

@Sir_Lucas, post #12

Przed chwilą odpaliłem FileZillę na Windzie i też nie mogę wejść, dopóki nie puszczę tam pinga.

Edit: Jest przełom. Za moment napiszę...

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:08:38 przez Umpal
[#15] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #14

Postaw serwer pc i wejdź z Amigi po FTP do pc
[#16] Re: FTP dopiero po pingu

@Norbert, post #15

Jednak nie ma przełomu.
Serwer postawiłem na PC, ale efekt taki sam, jak w przypadku wchodzenia na Amigę - najpierw ping, dopiero później mogę wejść. Zmiana portów nic nie daje. I w sumie wcale się nie dziwię, bo komputery się nie widzą, dopóki Amiga nie da znać, że jest w sieci (nie mam takiego problemu z pozostałymi sprzętami).

Tak mi się przypomniało, że zmieniłem na Windzie SMB 1.0 na SMB 2.0. Może to jest przyczyną?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:18:33 przez Umpal
[#17] Re: FTP dopiero po pingu

@Umpal, post #16

Przyczyną jest najprawdopowobniej błędna obsługa protokołu ARP przez Amigę. Ten protokół służy do odszukiwania adresów MAC kart sieciowych na podstawie adresu IP (lub odwrotnie). Jeżeli PC chce wysłać cokolwiek do Amigi, musi znać adres MAC jej karty. Jeżeli nie zna, to wysyła do wszystkich żądanie ARP z adresem IP. Komputer o tym adresie IP powinien odpowiedzieć swoim adresem MAC. Amiga najwyraźniej tego nie robi. Ping pomaga, bo PC dostaje pakiet i zapamiętuje parę IP-MAC w swojej tabeli ARP. Chcąc wysłać dane do Amigi adres MAC bierze z tabeli i nie musi wysyłać żądania.

Oczywiście wszystkie amigowe stosy TCP/IP obsługują ARP. Obstawiam, że winien jest sterownik karty sieciowej.
[#18] Re: FTP dopiero po pingu

@Krashan, post #17

To, co napisałeś, wydaje się być bardzo sensowne. Jednakże... odpaliłem przed chwilą starego lapka z Windowsem XP i z niego wchodzę na ftp Amigi bez żadnych sztuczek. Muszę spróbować z jakiegoś Windowsa z SMB 1.0 żeby sprawdzić, czy to o wersję Server Message Block chodzi, czy nie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem