kategoria: A1200
[#1] Żółty ekran
Witam serdecznie

Mam taki problem z A1200 oddałem ją pewnemu "magikowi" do wymiany kondziolkow, przy odbiorze i próbnym odpaleniu sprzętu na ekranie TV zamiast pojawić się ekranu zachęty pojawia się na chwilę żółty ekran który po jakiś 2 sekundach gaśnie i nic więcej się nie dzieje

Sprzęt nie ma podłączonej klawiatury ani stacji dyskietek, wyłącznie goła płyta

Ktoś wie co może być tego przyczyną i co zepsuł oraz czy da się naprawić ?

"Magik" wspominał coś, ze uszkodził ścieżkę do kondziola jednego ale niby naprawił
[#2] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #1

Jaki masz ROM? Goła płyta (odpięte fdd i HDD) z 3.1 wstaje ponad 20s (u mnie 30s na rev 1B).

Tu masz opisy kolorów ekranu.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 17:00:53 przez tbone
[#3] Re: Żółty ekran

@tbone, post #2

Rom to 3.0 dokładnej wersji nie pamiętam produkcja Commodore
[#4] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #3

Nie wstaje po dłuższym czasie? A jak wepnij klawiaturę to czy cały czas świeci się capslock?
[#5] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #1

[#6] Re: Żółty ekran

@tbone, post #4

Sytuacja wygląda tak od początku:

zakupiłem do A1200 te kondensatorki
https://tinyurl.com/ybd5p88h tak jak wcześniej wspomniałem zostały one wymienione przez miejscowego magika (niestety) ja nie posiadam na tyle umiejętności i odpowiedniego sprzętu żeby to zrobić samodzielnie

po wymianie Amiga nie wstaje normalnie tylko w ten sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=F5qpNT84tTg
tutaj najpierw jest żółty później czerwony a następnie czarny czy tez nic

Rev 2B
Rom 39.106

Przepraszam jeśli bezpośrednich linków nie można.

Jakies rady ?

Ps dziękuję za kolory i co oznaczaja one ale poza tym, ze możliwe przyczyny to nie wiele mogę z tym zrobić bo nie jestem w tym biegły
[#7] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #6

Jak czerwony to ROM. Może magik wyjmował kości i źle je włożył? Wrzuć fotę płyty z okolicy ROMu.
[#8] Re: Żółty ekran

@tbone, post #7

Sprawa wygląda tak jeśli chodzi o zdjęcia płyty od góry:

https://www.dropbox.com/sh/hjpti9uks3ikame/AAAgfCxXt6LGh1H4FD_GlO-ja?dl=0

szczerze jak na to patrze to mam wrażenie, ze to robił barbarzyńca amator niż ktoś kto niby naprawia współczesny sprzęt

z chęcią oddam komuś kto potrafi naprawić amige wiec prosiłbym o jakiś kontakt do takiej osoby jeśli w naszym kraju się ktoś na tym zna
[#9] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #8

Przecież na zdjęciach widać, że wstawione są inne kondensatory niż te na aukcji. Elektrolity THT na aukcji są specjalnie niske, żeby nie trzeba było ich kłaść, tak jak z jednym zrobił to pan majster. Poza tym wymieniacz pomieszał chyba kondensatory, bo żeby jako wyjściowy kondensator na jeden kanał audio dać aluminiowy, a na drugi tantalowy... No OK, będzie działać, ale dziwny pomysł.
[#10] Re: Żółty ekran

@Krashan, post #9

Z tego co mówił to położył dlatego, ze ścieżka mu odeszła "delikatnie mówiąc" czyli zastosował za wysoka temp bo sam się przyznał.

Faktycznie ze względu na to, ze nie jestem biegły w sprawach elektroniki do dopiero po Twoich słowach dostrzegłem sprawę z audio i rożnych kondensatorów...

Niestety taki pseudo fachowiec najgorsze, ze jak pytałem czy podoła temu wydawałoby się prostemu zadaniu to mało się nie obraził
[#11] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #10

Oprócz tej rzeźby przy złączu zasilania niedobrze wygląda montaż tego kondensatora przy clockporcie.
Podepnij klawiaturę i powiedz czy cały czas świeci się capslock.
Czy wydaje mi się, że górny ROM jest niedociśnięty do gniazda czy to tylko złudzenie?
[#12] Re: Żółty ekran

@tbone, post #11

Caps lock zamruga raz i to wszystko

tutaj filmik z tego https://www.youtube.com/watch?v=c9MsiXNESQo&feature=youtu.be

odnośnie romu mogę sprawdzić ale już jutro bo amiga została w pracy
[#13] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #12

Czy udało się rozwiązać problem? Mam bardzo podobny...
[#14] Re: Żółty ekran

@miki1406, post #13

Rozwiązałem problem u mnie!
Przelutowalem, poprawiłem luty i nadlalem nowej cyny na kwarce oba i kondensator celamiczny pod U13 oznaczony chyba C622.
Stara sprawdzona metoda grzania wszystkiego co popadnie na pałę zdała egzamin
😜
[#15] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #12

Jak nie dasz rady naprawić tej płyty to mogę pomóc. Takie objawy mogą dawać przerwy na ścieżkach a patrząc na tą barbarzyńską fuszerkę to jest to prawdopodobne.
[#16] Re: Żółty ekran

@Posangel, post #1

Miałeś sprawną płytę, kupiłeś zestaw kondensatorów, zleciłeś wymianę, otrzymałeś uszkodzoną płytę z innymi kondensatorami... a co na to "Magik"? Jeszcze żyje?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem