[#1] Buddha Flash i współpraca z kartami CF
Witam serdecznie,

Mam takie wyzwanie, że chciałbym uruchomić kartę Buddha Flash (starą wersję, nie tą z poprzedniego roku) z kartami CF. Wiem (co jeszcze empirycznie potwierdziłem ok, racja), że standardowo Buddha nie rozpoznanie poprawnie kart CF i rozwiązaniem na to jest TrueIDE. Ten ostatni mam w drodze, ale chciałbym mimo wszystko uruchomić karty z innymi czytnikami (nie tylko, żeby robić sobie pod górę , ale wykorzystać czytnik wyprowadzony na śledziu kart rozszerzeń). Rozwiązaniem podobno są patche do wsadów Doobreya:

http://www.doobreynet.co.uk/files/amiga/IDEFix_patches.lha

http://aminet.net/package/driver/media/IDEFix_patches

Niestety relatywnie stare i według dokumentacji patchują wsady w wersji 103.17. Sam dysponuję tylko nowszymi w wersji 103.8 i takie udało mi się tylko wyszukać na sieci.

Stąd pytanie i prośby do szanownego grona:
1. Czy komuś udało się takie uruchomienie.
2. Lub dysponuje sterownikami w starszej wersji (zapewne sprzed 2010 roku)
3. Lub na inne rozwiązanie (poza TrueIDE) na zgadanie karty z CF.
[#2] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Reborn, post #1

Czego dotyczy BuddhaIDE 103.17? Sterownika, czy patcha?
Na dyskietce Buddha Install buddha_atapi.device ma versję 115.5. Pewnie więc nie o to pytasz...
[#3] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Rafał A-3000, post #2

Chodzi mi o wsad ROM do pamięci flash buddy - dokładnie to plik: buddhaIDE.rom lub buddha.rom. W ramach tego pliku jest sterownik jeżeli dobrze rozumiem bo do uruchomienia buddy żadne inne pliki nie są potrzebne.
[#4] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Reborn, post #1

Niewiele wniosę, bo ten komputer już sprzedałem, ale potwierdzam, że w mojej Amidze 2000 karta CF 4GB chodziła podpięta do Buddhy Flash i nie było żadnych problemów. Mam trochę zdjęć z połączeń i zrzutów ekranów konfiguracji — mogę podesłać jeśli chcesz.
[#5] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@podstawek, post #4

Podstawek - dzięki za info. Potwierdza mi to, że nie uganiam się za majakami szeroki uśmiech. Podeślij proszę zdjęcia na priva jak miałbyś możliwość. Z góry dzięki.

Może ktoś z foruwiczów będzie miał już spatchowane pliki?
[#6] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Reborn, post #5

[#7] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Norbert, post #6

Thanks yippee

Dzięki Norbert! Zaraz sprawdzam, czy to odpowiednia wersja i czy zadziała.
[#8] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Norbert, post #6

Wszystko pięknie zadziałało !

Pliki się spatchowały, a buddha zaczął widzieć karty CF bez najmniejszych problemów - a przynajmniej Kingstony i Sandiski, których używałem w innych Amigach.

Jeszcze raz podziękowania Norbert i Podstawek! OK
[#9] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Reborn, post #8

A te CF-ki masz sformatowane w FAT czy FFS?
[#10] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_Skiba, post #9

Udało mi się uruchomić na FAT i PFSie. CFka z FATem wyprowadzona na śledziu do łatwego przenoszenia danych. CFka z PFSem wewnątrz obudowy. Już late temu przerzuciłem się na PFSa i nie miałem powodu do narzekań. FFSa praktycznie nie używam.

PFS działa nawet pod kickstartem 1.3, a to co właśnie wymodziłem na wewnętrznej CF to dual boot 1.3 i 3.1, który rozpoznaje kickstart i bootuje odpowiedni system z dedykowanej partycji szeroki uśmiech.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2018 15:02:37 przez Reborn

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2018 15:03:22 przez Reborn
[#11] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Reborn, post #10

Nie wiem dlaczego ale u mnie CF-ka z FAT zawiesza mi przy starcie A2000. Mam Buddhe Ide 2018.
[#12] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_Skiba, post #11

To odpalaj mountlistę dla CF w FAT dopiero po wgraniu Workbencha.
[#13] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Norbert, post #12

OK
[#14] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_Skiba, post #13

Hej,
Dziś zauważyłem, że w Downloadzie są nowe pliki

bezpośredni link

To jest jakiś nowy plik do aktualizacji przez ten kabel? W ogóle ktoś wie czy te kable rzeczywiście będą wysyłane?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2018 14:55:42 przez Jield
[#15] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Jield, post #14

Czytałem , że do końca marca mają być wysłane. Ja już zrobiłem u siebie kabel i jestem po aktualizacji.
[#16] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_Skiba, post #15

Podbijam temat. Zrobiłem w końcu update przy pomocy kabelka i tego archiwum.
Nowe dyski zaczeły działać, podobnie jak karty SD ale karty CF nie. Mam kilka adapterów i kilka różnych kart. Żadna nie jest wykrywana.
[#17] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_arti, post #16

Umie po aktualizacji widzi kart cf.
a nie widzi nowych dysków.
[#18] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@Dorian3d, post #17

LOL. Cały Jens...
[#19] Re: Buddha Flash i współpraca z kartami CF

@_arti, post #18

u skiby widzi karty cf
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem