[#1] Wlasna kompilacja OPUS5
Czesc,
raz juz poprosilem tu o pomoc przy lekkiej ingerencji + kompilacji źródeł (Redit) i sprawa sie udala.

Teraz mam pytanie o nieco wiekszy kaliber.
Skoro Opus5 ma otwarte źródła to czy skompilowanie go bedzie tak samo proste jak Redit-a , czy to moze jest juz powazniejsza sprawa?

Ostatnio dosc mocno go wykorzystuje i co pewien czas wychodza bledy. Z wiekszaoscia z nich moge zyc ale jeden nie daje mi spokoju.
Mysle, ze poprawienie tego czegos bedzie trywialne (bo najpewniej chodzi o brakujaca cyfre 1 przy obliczaniu nowej dlugosci nazwy do wyswietlenia). Calosc na obrazku.

Jako ze opus nie daje wizualnej "granicy" miedzy kolumnami to postanowilem sam taka zrobic dodajac jeden specjalny znak przed wyswietlana nazwa - no i jak widac na obrazku, gdy nazwa w kolumnie po lewej jest przycieta to o jeden znak za duzo (te wciecia w lewa strone)

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2018 17:48:58 przez peceha
[#2] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@peceha, post #1

Najlepiej będzie jak zapytasz kogoś z Dopus5-Team'u. Na stronie jest dostępny kompilator GCC ale mnie się nie udało tym nic skompilować, po wpisaniu "make os3" nic się nie dzieje.
[#3] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@forge, post #2

Dziekii za informacje.
Wlasnie im tam napisalem - nie w SUPPORT-BUGS a w DISCUSSION-GENERAL bo wlasciwie patrzac na daty ostatnich wypowiedzi to chyba nikt tam sie nie udziela, hehe.

Posylajac to jako BUG byc moze wogole nie bedzie reakcji a tak, na forum ogolnym moze ktos temat poddzwignie i przynajmniej sie dowiem czy wogole planuja cos z opusem dalej robic.

Dzieki
[#4] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@peceha, post #3

Jeśli Cię oleją to daj znać tu w wątku - spróbuję wtedy też do tego usiąść.
[#5] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@teh_KaiN, post #4

OK To bardzo dobra wiadomosc !! ok, racja
[#6] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@teh_KaiN, post #4

Mija 4ty dzien a tam cisza...

Znalazlem jednak obejscie problemu - trzeba uzyc fontow proporcjonalnych i wszystko jest obliczane jak nazlezy.
[#7] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@peceha, post #6

Może też to wynikać z tego, że masz font o stałej szerokości z błędnie ustawionym XSize. Da się to skorygować programem TypeFace.
[#8] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@Krashan, post #7

Mozesz powiedziec gdzie tego szukac?
Ma ten program odkad go kiedys poleciles i doasc czesto nawet uzywam ale XSize nigdzie nie widze.
W ustawieniach ogolnych FONT>EDIT PARAMETERS jest WIDTH i to mam ustawione na 6 (mowie o problematycznej czcionce FIXED WIDTH )

Gdy otworze jakis znak do edycji to mam dodatkowe menu CHARACTER i tutaj dwie pozycje: CHANGE WIDTH oraz KERNING.

Nigdzie nie widze XSIZE.

Dzieki
[#9] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@peceha, post #8

"XSize" to nazwa pola w strukturze TextFont używanej przy programowaniu. W programie odpowiada to polu "Width" w oknie "Font Parameters". Powinna być tam liczba równa szerokości każdego znaku.
[#10] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@Krashan, post #9

Tak cos mi sie kojarzylo wlasnie ze gdzies to widzialem tylko nie moglem sobie przypomniec gdzie.

Wracajac do czcionki to musze w takim razie sprawdzic kazdy znak czy ma 6pxl na szerokosc ale zakladam ze ma (jesli nie ma to ta opcja w FONT PARAMETERS by nie dzialala a w to nie wierze). Wroce pozniej z wynikiem.
[#11] Re: Wlasna kompilacja OPUS5

@peceha, post #10

Przegladanie znaku po znaku szybko mi sie znudzilo wiec zrobilem troche inaczej.
Ustawilem w opusie pokolei kazda czcionke "fixed width" jaka mialem i niestety dla kazdej efekt przesuniecia wystepuje.
Inna sprawa, przesuniecie nie wystepuje miedzy kazda sasiadujaca kolumna - sa kombinacje gdzie bledu nie ma a sa i takie gdzie przesuniecie jest w prawo.
Jakby nie bylo czcionka proporcjonalna to poprawia.
Dzieki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem