[#31] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@kmilota, post #30

Na os 2.05 tez się da. mam w Amidze 600 hdd 30g samsunga działa normalnie cały obszar jest widziany prawidłowo. Wystarczy pchełka z aminetu loadmodule nowe scsi+ffs. Szafa gra, wszystko działa :)

Benedykt

[#32] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@kmilota, post #30

Czyli wnioskuje ze pojdzie mi 2x40Gb :). Jeden bedzie pod MacOS8.1, przeciez musze jakos www ogladac (iCab w porownaniu z iBrowse albo Aweb to jest super, ale to inny temat :).

Mysle, ze bedzie dobrze. Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
[#33] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Benedykt Dziubałtowski, post #31

Możesz dokładniej napisać jak podłączyć dysk >4GB do A600?
Czy taka konfiguracja startuje z dysku czy najpierw z dyskietki?

[#34] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Krecik, post #32

Czyli wnioskuje ze pojdzie mi 2x40Gb

Nie.
Cokolwiek by sie nie dzialo, pierwszy obszar do 4GB, musisz przeznaczyc na amigowa partycje startujaca. Czyli mozesz miec np. 3.8 GB dla partycji systemowej (AmigaOS) oraz 40GB dla pozostalych danych dla Amigi i 36GB dla Maca.

Trzeba w koncu zalapac ze nie ma cudowngo OS3.9 i innych cudow.
Amiga zaraz po zalaczeniu widzi TYLKO 4GB twardego dysku.
"Cud" dzieje sie dopiero przy odczytaniu startup-sequence i zaladowaniu odpowiednich patchy.
[#35] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Andrzej Drozd, post #34

Dziekuje, czyli prawie jak "po staremu" :). Ale na OS3.9 to 4GB wystarczy ;)...
[#36] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Krecik, post #35

A takie pytanie, co wy trzymacie na dyskach, że wam >4GB potrzebne?
Macie filmy lub 3 miesiące muzyki w mp3
Ja chciałem zamontować >4GB bo są łatwiej dostępne i od ręki można kupić 2,5" 8GB.

[#37] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@brada, post #36

Zgadza się ja mam hdd 2,5 cala w amidze 600. A miejsca nigdy z a wiele. Bawię się linuxem pod 6800.

Zresztą w obecnej sytuacji nie widzę sensu montowania w desktopie hdd 3.5 cala.

2,5 cala + czytnik copakt flash i masz wszystko co trzeba,

Benedykt

[#38] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Krecik, post #32

mac os.81 9shape shifter) obsługuje hdd do 2giga. Nie udało mi się do tej pory obejść tego problemu. Poza tym po co Ci więcej niz 4gb na partycje systemową?? ja mam 200 mega starcza z nawiązką .

Benedyk

[#39] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb

@Benedykt Dziubałtowski, post #38

Witam.
Właśnie szukałem czegoś na temat dysku powyżej 4 gb.
u mnie jest dysk 4.3 gb i mam tak zrobione jak kolega opisał wyżej,
pierwsza partycja jakieś 2 gb, druga partycja 1.9 gb , resztę pozostawiłem nie używaną.
Chcąc wykorzystać cały dysk do końca, zawsze ta ostatnia partycja nie chciała się sformatować, dysk był widziany cały, więc żeby niemieć problemów pozostawiłem jak jest.
Dodam że używam os3.9 na standardowym kontrolerze ide.

Tak z ciekawości ktoś wie czym jest to spowodowane ?

[#40] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@Andrzej Drozd, post #28

Witam, odświeżam temat.. Zakupiłem sobie właśnie dysk 80GB. Korzystam z OS 3.1, mam Fast-ATA. Dysk sobie podłączyłem, w ustawieniach FAST-ATA jest NOSPLIT. I teraz chcę to sformatować. HDToolBox pokazuje mi pierduły, ale nic to. HDInstTools także nie spisuje się rewelacyjnie. Co prawda widzi prawidłowo ten obszar, ale nie mogę sobie podzielić dysku na: 40GB+36GB+4GB bo gdy dodaję partycję, to dobrze mi wypełnia wolne miejsce, ale gdy chcę zmniejszyć z 80GB na 40GB to niestety nagle suwak przeskakuje mi na 10GB max, a nie da się tego wpisać ręcznie. Heeeelp! Myślałem, że może jak podzielę przed formatem ten dysk po 10GB, a potem zostawię ostatnią na 4GB a następnie usunę poprzednie te 10-tki, to że przy kolejnym Add Partition wypełni mi miejsce na początku, ale nic z tego. BTW, potem chcę to sobie na SFS'a zrobić..

P.S. Nie jest to dysk systemowy-startowy, więc nie potrzebuję 4GB na start, choć może sobie taki backup na wszelki wypadek zrobię.

[#41] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #40

Nie wiem czy bylem sprawny inaczej, ale mnie HDToolBox nigdy nie lubial. Z wzajemnoscia. Od poczatku uzywalem HDPrep i problemow nie bylo ok, racja

[#42] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb PONOWNIE

@necavi, post #41

Mhm, a wiesz skąd można pobrać ten proggy? Na Aminecie nie znalazłem..

[#43] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #42

Uzyj tego - http://aminet.net/disk/misc/hdinst.lha
[#44] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@Andrzej Drozd, post #43

No właśnie o tym programie pisałem :). Po rozpakowaniu jest to HDInstTools. I robi max 10GB partycję. Bez sensu.. Nie zamierzam dzielić dysku na np: 10+10+10+10+40 etc. zresztą na końcu lepiej chyba te około 4GB zostawić czy ile tam. Nie wiem czy nadpisze na początku jak się zapełni ostatnią partycję?

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 00:27
[#45] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #44

Ja zrobilem sobie nim kilka partycji po 50 GB (i ostatnia troche mniejsza) na dysku 256GB. Nie wiem czy mam ta wersje z Aminetu. Jakby co, to podesle moja. Aha - sprobuj ustawic partycje recznie, wpisujac, zamiast uzywac "suwaka". Zdaje sie ze HDInstTools cos tam przeklamuje, takze wielkosci partycji, ale to chyba jedyny wizualny blad.

Nie wiem czy nadpisze na początku jak się zapełni ostatnią partycję?

Lepiej nie ryzykowac. Zostaw miejsce.

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 00:35
[#46] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb PONOWNIE

@Andrzej Drozd, post #45

No fajnie, ale nie moge zmienić tego wpisując wartości, tylko suwak pozostaje. Można zmienić cyframi liczbę cylindrów. Właśnie to odkryłem :). Podzielę sobie tak ten dysk :). Dzięki za zainteresowanie, napiszę co wyszło z tego. Na razie dzielę dysk na:

3088 cylindrów (500MB)
246914 cylindrów (40GB)
205408 cylindrów (33,2GB)
27000 cylindrów (4,3GB)

z czego przedostatnią partycję wyliczyłem odejmując pozostałą resztę cylindrów minus 27000 po utworzeniu pierwszych dwóch :). Po co ja to piszę :D

[#47] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #46

Jeess już późno, no ale..
Utworzyłem partycje, najpierw w SFS, potem w FFS. A dlatego, że coś mi nie pasuje! Mianowicie skopiowałem na nową partycję i otwieram sobie próbnie skopiowane zdjęcia w standardowej pokazywaczce wbudowanej w Filemaster 3.0 i tam, są przekłamane. Te same obrazki z nowej partycji, oglądnięte pod Visage są ok?! Kopiuję następnie te obrazki z nowej partycji do Ramu i już tutaj Visage nawet zawodzi. Pokazuje błędy. Dziwne! Rozumiem, że może zapis na dysk być niepoprawny, ale nie w przypadku, gdy zapisane i otworzone z nowej partycji zdjęcie otwiera się w Visage prawidłowo a skopiowane do Ramu z tej partycji - już nie.

Co najśmieszniejsze, skopiowałem sobie nowszy, Filemaster 3.1 na ten dysk. Odpalony z tej partycji - nie wyświetla prawego okna z listą, tylko lewe!!

Próbowałem już kręcić z MaxTransfer przy instalacji SFS (0xFFFE) oraz z Mask (0xFFFFFFFF lub E na końcu lub C) ale to wszystko zawodzi. Proszę o pomoc. Co najgorsze, po zmianie Max Transfer albo Mask w HDToolbox i po zapisaniu zmian, nie ma opcji rebootu komputera więc nie wiem czy zapisuje to w ogóle czy nie. Quick Formatem jak i Formatem już próbowałem.

Jeżeli ktoś ma dysk z dużymi partycjami i najlepiej SFS, proszę o podanie mi danych jakie znajdują się w HDToolBox. Z HDInstTools też próbowałem, dobrze mi dzieli ale próba wybrania SmartFileSystem i tak kończy się wyborem Custom (DOS3) i zapodanie tego jako Standard File System. Nie wiem co robię źle..

Ostatnia modyfikacja: 13.11.07 03:26
[#48] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wiêkszy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #47

BagoZonde napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma dysk z dużymi partycjami i najlepiej SFS, proszę
> o podanie mi danych jakie znajdują się w HDToolBox. Z
> HDInstTools też próbowałem, dobrze mi dzieli ale próba wybrania
> SmartFileSystem i tak kończy się wyborem Custom (DOS3) i
> zapodanie tego jako Standard File System. Nie wiem co robię
> źle..

I znowu widoczna jest zaleta AmigaOS3.9 nad łatanym AmigaOS3.1. Przy AmigaOS3.9 nawet HDToolBox poprawnie pokazuje duże dyski. Może przejdź się z tym dyskiem do kogoś kto ma AmigaOS3.9 i staw sobie poprawnie ten twardziel. Myślę, że po podłączeniu z powrotem pod twoja FastAtę będzie poprawnie widoczny.
[#49] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #47

Mask 0x7ffffffe
MaxTransfer 0x00000fff (na HDToolboxie wyglada to 0xfff).

Dodatkowo partycje SFS nie powinny miec wiecej niz 200 buffers.
FastATA mam przestawiona na pio3, poniewaz przy pio4, starszy HD lubil sie zamrozic, natomiast przy pio5 wylatywal w kosmos juz na starcie sygnalizujac blad odczytu. Byc moze to wina kiepskich tasm (?).

ale próba wybrania SmartFileSystem

Odpal HDInstTools, wejdz FileSystem, kliknji na Add...wybierz z L: plik SmartFileSystem, zaladuj go i w DOSType wpisz SFS/0 (a jak to nie przejdzie to sprobuj 0x53465300). Wszystko potwierdz.

Nastepnie wejdz do Partition drive/Edit Partition. W Filesystem ustaw Custom i wpisz SFS/0
Partycje sformatuj za pomoca dolaczonego do archiwum (SFS) pliku SFSFormat (najlepiej z opcja ShowRecycled). Jako GUI mozna uzyc do tego http://aminet.net/disk/misc/sfsmui.lha
[#50] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb PONOWNIE

@Andrzej Drozd, post #49

Dzięki serdeczne. Postąpiłem prawie identycznie jak napisałeś :). Podsumowując, w HDInstTools podzieliłem partycje wartościami cylindrów. Następnie w HDToolBox ustawiłem filesystem na SFS, maxtransfer na 0xfff zaś mask na 0x7ffffffe dla każdej partycji. Uruchomiłem SFSMui, wybrałem poszczególne partycje i sformatowałem (QuickFormat). Teraz wszystko jest ok, a ja mam dysk 80GB w Amidze :).

Problemem jest tylko FastATA a dokładniej jej preferencje. Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na pracę, ale nie mogę zapisać ustawień PIO3 i NO SPLIT. Może są poprawnie zasejwowane, ale po wejściu na Ata3Prefs mam wyświetlane domyślnie PIO4 i SPLIT dla tego napędu.

Serdeczne dzięki, you saved my life :)!!

[#51] Re: Amiga 1200 i dysk twardy wićkszy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #50

Problemem jest tylko FastATA a dokładniej jej preferencje.

Nie przejmuj sie. To znany blad. Wazne jest to, co ustawiles w prefsach i zapisales przed odpaleniem systemu.

Tylko o ile dobrze pamietam, nalezalo kliknac na Use zamiast Save. Jednak jezeli wszystko jest ok i nie masz kilku partycji po 4GB, to juz niczego nie ruszaj :)

Chociaz w moim przypadku, gdy odpalam prefsy 7.0 i 8.1, juz po zaladowaniu systemu, to widze ze mam ustawione na "no split" i pio3.
[#52] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@Andrzej Drozd, post #51

Wazne jest to, co ustawiles w prefsach i zapisales przed odpaleniem systemu.

Przed odpaleniem? Hmm.. Uruchomiłem system, wszedłem do ATA3Prefs i poklikałem na to USE/SAVE. Jedynie jeśli dam USE to zmienia ustawienia.

A te Prefsy mógłbyś przesłać mi na mejla? Mam kilka wersji ATA3Prefs, ale żadna mi nie działa poprawnie..

Dzięki serdeczne

[#53] Re: Amiga 1200 i dysk twardy większy niż 4gb PONOWNIE

@BagoZonde, post #52

Przed odpaleniem?

W sekwencji startowej powinienes miec wpisane c:checkLMB i po nacisnieciu lewgo klawisza myszy, po zalaczeniu Ami powinny odpalic sie prefsy (przed zaladowaniem systemu).

Ja mam taka linijke:

C:SetPatch QUIET

C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver Resident QUIET

Jedynie jeśli dam USE to zmienia ustawienia.

O to chyba chodzilo i tak juz zostaw.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem