[#1] Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?
Patrząc na rynek retro i to co dzięki niemu pojawia się w sklepach, dręczy mnie pytanie: "Czy Amiga Mini/classic kiedyś zawita do sklepów?".
Atari flashback, Nes/Snes Classic, Mega Drive Flashback (+ pierdyliard klonów, nowych inkarnacji pokroju Retron 5 czy Super Analogue NT) a ostatnio C64 mini (choć już kiedyś był w wersji plug'n'play). I serio nikt nie myśli o zrobieniu Amigi mini?
Smutne.

P.s. Minimig i Mist, choć fajne, mało mają wspólnego z wspomnianymi wyżej zabawkami - w sklepie nie kupisz, to nie są mainstreamowe produkty.
[#2] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

Nawet jak ktoś z kasa pomyślał to pewnie zrobił rozeznanie i zobaczył co się dzieje w świecie własności intelektualnej związanej z amigą. Później zrobił kalkulacje i stwierdził że szkoda zachodu przez te wszystkie nisko latające pozwy. Lepiej odgrzać C64 mniejsze ryzyko.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2018 15:51:50 przez jarokuczi
[#3] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@jarokuczi, post #2

W przypadku Amigi to nie powinien być aż taki problem - Cloanto ma wszystko co pozwoliłoby na wprowadzenie podobnego produktu na rynek (za wyjątkiem gier...).
Kto wie, może w końcu ktoś z nimi wejdzie w kooperację i podobna zabawka zawita do sklepów.
[#4] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

Imho lepiej mieć jakiegoś klasyka, bo to w końcu oryginał. A w emu bawić się na UAE. Wszystko inne to wchodzenie do wody jedną nogą. W UAE czy VICE zaemulujesz co dusza zapragnie, a z monitorem GSync feeling retro jest już znaczący. No chyba, że ktoś uważa używanie PC za zbyt bluźniercze. Są jeszcze tacy?
[#5] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@infboras, post #4

Nie tyle bluźniercze ile mało wygodne :P
Te "mini" zabawki są fajne m.in. dlatego, że są tak banalne w swej obsłudze jak po prostu wygodne.
Siadasz na kanapie, bierzesz pada w dłoń i po sekundzie grasz.
[#6] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

Tu jest AMiga mini link
[#7] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Creonix, post #6

Lipa z wbudowanymi grami.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2018 20:23:41 przez Dorian3d
[#8] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

To są głównie konsole do gier. Amiga jak mogłeś doświadczyć ma długą tradycję, doczekała się bogatego oprogramowania i wyśmienitego systemu operacyjnego.

Widzę, że nie interesowałeś się losami Amigi od czasów Amigi 1200 i dużo później, aż do roku 2002. Amiga w tym czasie doczekała się wielu wspaniałych programów oraz gier, czasopisma typu Amiga Format istniały bardzo długo. Zbiory oprogramowania na Aminecie rosły w siłę, w Internecie funkcjonowało wiele grup dyskusyjnych na temat Amigi (np. Just-Amiga).

Jeśli interesuje Cię tylko mainstream, to zapewne pisząc "Amiga", masz na myśli Amigę 500.

Nie należy negować jednak tego, co było później.

Moją pierwszą Amigą była Amiga CDTV i programy na CD-ROMach, a nie gry.

Ale z drugiej strony Amiga CD32 to jest naprawdę świetna i niedoceniona konsola do gier. Chętniej widziałbym gry robione obecnie na ten sprzęt.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2018 20:46:49 przez Hexmage960
[#9] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Hexmage960, post #8

Chyba komuś wątki się pomyliły...
[#10] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@infboras, post #4

Czy ten kawałek:

„a z monitorem GSync feeling retro jest już znaczący”

możesz rozwinąć? (Nie ironizuję, jestem naprawdę ciekaw.)
[#11] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@podstawek, post #10

50 hz, płynny scrolling. do tego taki monitor fullhd ma 1080 lini co po podzieleniu przez 2 daje ładnie 540 tak, że w pionie mieści się prawie cała ramka I można jeszcze włączyć scanlines. Wygląda to całkiem realnie.
[#12] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Hexmage960, post #8

Losy Amigi po 1200 - mówisz o Polsce czy o mitycznym "zachodzie" gdzie wszyscy mieli wszystko?

Wiem że lubisz odlatywać, ale trzymajmy się faktów.
Just Amiga splajtował w 1995, Amiga Format w 2000, oba po angielsku. Z polskich MA w 1999, ACS w 2001.

Było wiele list dyskusyjnych o Amidze? - Okey, to wymień ze trzy. I ciekawe kiedy to było?

Od 1996 każdy Krezus z modemem miał już w PL Internet, a od 1999 jak się dogadałeś ze sąsiadami (żeby było taniej) to już nie musiałeś liczyć impulsów.
Pierwszym polskim serwisem była WP od 1995, dopiero po kilku latach było w necie co czytać po polsku, a jak nie znałeś angielskiego to musiałeś poczekać aż do 2006 aby ruszył Google Translator. Zresztą trochę potrwało zanim zaczął tłumaczyć całe strony. A że znajomość języków raczej powszechna nie jest, to i nie bardzo było po co neta zakładać przed ok 2000.

Najstarsze dane z GUSu jakie udało mi się znaleźć o dostępie do Internetu są z 2005 roku, i miało go 31% "gospodarstw domowych". Akurat po największym boomie na jego zakładanie.

Ja bym raczej powiedział że złote czasy Amigi zbiegły się ze złotymi czasami prasy komputerowej, i umarły wraz z nimi, bo Internet łatwiej się podłączało i lepiej śmigał w PeCetach. Mówię tu o odpowiednich wtyczkach, sterownikach, konwersji polskich znaków oraz mocy potrzebnej do wyświetlenia choćby jotpega, że o filmikach nie wspomnę.

A co do mini Amig, to spokojnie, na razie w miarę udanych miniaturek doczekały się tylko konsole sprzedawane wcześniej w dziesiątkach mln.

Ale jak technologie miniaturyzacji - stanieją, druku 3D - się poprawią, a prawa do nazw i softu - wygasną, to jeszcze się doczekamy wysypu. Na razie można się skupić na budowaniu pokoi na te kolekcje.
[#13] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@ZbyniuR, post #12

Losy Amigi po 1200 - mówisz o Polsce czy o mitycznym "zachodzie" gdzie wszyscy mieli wszystko?

Mówię i o Polsce i o zachodzie.

Just Amiga splajtował w 1995

Mówię o grupie dyskusyjnej działającej w latach 1998-2000, a nie o piśmie. Widzę, że nie byłeś na bieżąco.

http://aminet.net/search?query=just-amiga

Było wiele list dyskusyjnych o Amidze? - Okey, to wymień ze trzy. I ciekawe kiedy to było?

Just-Amiga, Amiga-C, Amiga-E, AMOS, Blitz Basic. Okolice roku 2000.

Poza tym wiele osób było przy Amidze, podczas gdy teraz przychodzą jacyś "oświeceni" i piszą, że tylko Amiga 500 była OK, a lata późniejsze skreślają, jakby nie istniały.

Jak ktoś opuścił Amigę to tak mogło dla niego wyglądać. A potem jeszcze piszą dlaczego Commodore splajtowało.

Jako wierny i aktywny Amigowiec od ok. 1991 roku (Amiga CDTV) aż do dzisiaj znam historię całkiem dobrze.

Jako, że jesteś miłośnikiem Amstrada, miałem Cię za nieco bardziej ogarniętego w temacie.

Ale jak technologie miniaturyzacji - stanieją, druku 3D - się poprawią, a prawa do nazw i softu - wygasną, to jeszcze się doczekamy wysypu.

Prawa do nazw i softu od dawna są pomiatane na wszystkie możliwe sposoby.

Była "Amiga Mini" od "Commodore-USA", były Amiga-Games na platformę BlackBerry od Amiga Inc. itd.

Jakieś przejściowe mody.

Jak możesz doświadczyć współcześni Amigowcy dalece bardziej wolą system operacyjny, aniżeli klony konsol.

Dla mnie Amiga to i jedno i drugie. Ja pracuję i rozwijam oprogramowanie właśnie na komputerach marki Amiga (Amiga 1200), dlatego znam jej możliwości, szanuję jej historię. Doceniam jej system.

Doceniam też pracę ludzi na rzecz Amigi w latach 1995-2002 i czasach współczesnych.

Jeżeli w przyszłości miałbym przenieść się na inną platformę, wybrałbym Amigę One. Niestety jako człowiek niezamożny nie mam takiej możliwości (choć posiadam pożyczonego Sama440ep).

Dlatego też pracuję na swojej Amidze.
[#14] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@infboras, post #11

Dzięki. Polecasz jakąś konkretną kombinację karty graficznej i monitora?
[#15] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@podstawek, post #14

To nie ma znaczenia, może być dowolny, ale niestety drogi zestaw, w miarę nowy Geforce GTX + np. AcerXB241H, który dodatkowo ma HDMI i ładnie współpracuje z konwerterem Scart->HDMI Speaka co pozwala mi na jednym monitorze mieć PC i Amigę 1200. Można budżetowo Radeon jakiś RX + dowolny monitor z technologią Freesync, które teoretycznie też powinna działać w 50FPS, ale nie sprawdzałem na własne oczy.
C odo zarzutu mobilności PC, a raczej jego braku. Można mieć przecież sprzęt nanoITX w małej obudowie, albo bawić się z jeszcze mniejszym, ale niestety już mało wydajnym RaspberryPI.
Klasyk to klasyk. Emulacja to emulacja. Mniej lub bardziej hipsterska. Ale gdyby kiedyś powstała wierna replika Amigi coś jak c64 reloaded, to kto wie, może bym kupił.
[#16] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@infboras, post #15

Amiga Reloaded
zrobili C64, zrobią i Amigę.
[#17] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Hexmage960, post #13

Czyli te listy dyskusyjne to poradniki dla programistów. Nic dziwnego że nie były powszechnie znane.

Nie nie byłem na bieżąco z netowymi rzeczami do Amy. Nie wiem gdzie ty korzystałeś z neta, ale ja miałem z nim kontakt w ok 1993 w bibliotece, (wtedy miałem tylko CPC), i bardzo się zniechęciłem. Mój angielski był wtedy bardzo słaby, a po polsku naprawdę nic wtedy w necie nie było. W dodatku łącze dzielone na naście komputerów było koszmarnie wolne.

W domu neta założyłem dopiero w 2003, w rok po przesiadce na PC.
6 lat wcześniej miałem znajomego Amigowca z netem, ale nie pamiętam aby był lepiej poinformowany albo lepiej zaopatrzony w soft ode mnie. Bo polskich czasopism nie brakowało, a CD i HDD jak nazwa wskazuje były "nośnikami" do noszenia softu na tyle dobrymi, że w ciągu jednej wizyty u kolegi można było zaopatrzyć się w takie ilości wszelakiego dobra, jakiego nie zdołałbyś ściągnąć z neta przez tydzień albo i miesiąc. Kluczowy był czas potrzebny na "przetrawienie" tego dobra, niezależnie od ich źródła. Ówczesne gry nie wymagały dostępu do stałego łącza, dlatego nie był to niezbędnik Amigowania.

Jako były Amstradowiec, gdy współcześnie przeglądam w angielskim necie listy ulubionych gier na CPC, to nadziwić się nie mogę że największym sentymentem cieszą się gry z lat 1984-87. Przecież to są prawie same PAŹDZIERZE. Moim zdaniem znacznie bardziejsze tytuły powstawały na CPC w latach 1990-93. I zastanawiałem się czy oni są ślepi?

Trochę mi to zajęło zanim to pojąłem, ale nie, nie są ślepi, tylko bogaci. Wtedy gdy taka biedota jak ja posiadała 8bitowce, to oni już mieli 16bitów. I te same gierki podziwiali właśnie na nich, a ich 8bitowe wersje z ich punktu widzenia są brzydkie.

I tak samo było z Amigą. Jej złote czasy to początek lat 90ych. Ale...
90% Amigowców nigdy nie miała przy Amidze: AGI, RTG, Fastu, dopałek, HDD, CD-ROMu ani neta. A w czasach gdy na Amigach powstało trochę bardziej zaawansowanego softu, oni już go podziwiali na całkiem przyzwoitych już wtedy PC. I z ich punktu widzenia jeśli coś miało lub było na AGĘ, to było słabe.

Pewnie że jeśli ktoś miał bardziej twórcze podejście do posiadanej platformy, bo umiał trzymać lutownicę albo dłubać w bajtach, to bardziej się zżywał z maszyną i mniej chętnie się przesiadał na wprawdzie mocniejszą ale także droższą i niekompatybilną, niż ktoś kto tylko "chłonął" treści dżojstikiem albo myszką.

I moim zdaniem zamiast patrzeć na tych niewiernych z góry, i zadzierać nosa że oni nie byli na bieżąco, trzeba zmienić punkt widzenia. Bo jeśli ktoś chce stworzyć Mini Amigę która osiągnie sukces, to musi się dostosować do gustu tych 90% którzy chcą wydać mało (za wspomnienia), a dostać dużo. Dużo radochy, a nie mega-czegoś tam, bo i tak nie zaglądają pod maskę. Kłopot w tym że ci co wiedzą jak zbudować taką maszynkę należą do 10%.
[#18] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Hexmage960, post #13

Jako wierny i aktywny Amigowiec od ok. 1991 roku (Amiga CDTV)

Prawie na pewno nie miałeś CDTV w 1991 roku - JTT zaczął je sprzedawać na samym początku 1993 roku, zaraz po tym jak niemiecki C= obniżył cenę zestawu (kb+m+flop) z 1,5 tys. marek na niecałe 500 DM i CDTV można było kupić w cenie zbliżonej do ceny A500+ z modulatorem a nie w cenie kilku pięcsetek.
[#19] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@lod20, post #18

Masz na pewno rację. Daty mogą mi się mieszać. Amigę CDTV miałem w szkole podstawowej i na początku liceum. Potem niestety brat ją sprzedał, za to ja kupiłem sobie Amigę 1200. Super komputer.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2018 17:16:47 przez Hexmage960
[#20] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Hexmage960, post #13

to widzieliście?

Amiga X
[#21] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Creonix, post #20

Widzielim.
[#22] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Creonix, post #20

Inne podejście tego co chcę zrobić z Raspberry Pi w obudowie A600. Ciekawe na czym bazowali jeżeli chodzi o klawiaturę (czy w środku jest gotowiec dostosowany z PC czy coś dedykowanego) + dodana obsługa joy, to jak by połączenie modułu Keyrah i klawiatury, reszta wszyta w RaspberryPi w obudowie wzorowanej na zasilacz Amigowy. Fajny pomysł.
[#23] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Creonix, post #20

Amiga X - Mam mieszane uczucia. Ogólnie pomysł fajny. Ale to chyba najdłuższa spacja świata. Czy oni na serio zamierzają zastosować taki kształt klawiszy? Odstępy między klawiszami zdecydowanie za małe. Przy szybszym pisaniu palce będą zahaczać o sąsiednie klawisze.

A co do myszki. W pierwszej połowie lat 80ych kiedy projektowano trumienkę jeszcze nie było milionów ludzi mających wieloletnie doświadczenie we wielogodzinnym używaniu myszki, ale dziś trzeba mieć bardzo krótką pamięć aby nie wiedzieć że to nie leży dobrze w dłoni.
[#24] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@ZbyniuR, post #23

A widziałeś spację w A2/3/4000? To chyba najdłuższe spacje świata ;)

Co do klawiszy, to może płaskie by wyglądały lepiej (takie w stylu apple). Myszka też nie wygląda ciekawie-ta rolka pomiędzy wystającymi przyciskami.
[#25] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@SuperBuster, post #24

Masz na myśli klawiaturę wyspową. Trumience faktycznie by mogli dać spokój, bo tego się nie da używać na dłuższą metę. Na plus że będą oryginalne konektory i można będzie sobie podpiąć joya.

Ciekawym na czym to natywnie lata. Pewno to będzie jakiś ARM, chociaż kto wie, ten nowy Atari VCS jest malutki a ma w środku x86.
[#26] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@teh_KaiN, post #25

Raspberry Pi 3 (lub 3+) - mam w ręce teraz Raspberry Pi 3 - gniazda te co widać się zgadzają -
tylko wyprowadzili zasilanie na stałe z kablem.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2018 14:52:30 przez Adinfo
[#27] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@SuperBuster, post #24

Przyjrzałem się jeszcze raz i widzę że to nie spacja jest dłuższa w tych klawiaturach tylko te klawisze po bokach.

Większość Amig z wyjątkiem A600/1000, ma spacje szerokości 9iu zwykłych klawiszy. Równie długa jest w C64/+4/128/65, Atari XE, i w CPC 464/664. O pół klawisza dłuższa jest w IBM PC XT/AT i w Schneider Euro PC, a 10io klawiszowa jest w Amstradach PCW9512 i PC1512/1640.
Kojarzycie dłuższą?

[#28] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

DTV64 chyba jednak lepszy... i był o wiele wcześniej.
[#29] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@michalmarek77, post #1

Czy Amiga Mini/classic kiedyś zawita do sklepów?

Z tymi sprzętami mini to niezła mielonka. Bueee!

[#30] Re: Amiga mini? Amiga Classic? Czy to w ogóle możliwe?

@Creonix, post #6

Raspberry Pi w obudowie https://retropicases.com/products/commodore-amiga-500-retro-raspberry-pi-case-for-retropie-and-emulation-station a nie mini Amiga
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem