[#1] A3000 w częściach - pytania
Witam!

Ostatnio pojawiła się okazja na dokonanie zakupu "w ciemno" w postaci płyty głównej A3000 (kompletnej) aczkolwiek 'niepewnej' - tj. właściciel nie wie, czy płyta jest sprawna... Ryzyk - fizyk, ale jeśli cena będzie dobra to kusi mnie żeby spróbować... Wobec tego kilka pytanek do użyszkodników dużych Amig :)
- Załóżmy, że płyta jest 100% sprawna - co oprócz ciała, klawiatury, FDD i zasilacza jest potrzebne? O ile pamiętam, to A3000 ma procka na płycie głównej, prawda?
- Zasilacz - jak podłączony, jakie gniazdo?
- kontroler SCSI - A3000 takowy ma fabrycznie - jak rozumiem też na płycie głównej (a nie w którymś slocie) Jeśli tak, to wystarczą już tylko same urządzenia skaziczne.
- Bawić się w to, czy za duże ryzyko?
- Jeśli już się zdecyduję, a płyta będzie martwa, to czy są jacyś chętni na kanibalizację??

pozdrawiam!

[#2] Re: A3000 w cz?ściach - pytania

@Rodzyn, post #1

- Załóżmy, że płyta jest 100% sprawna - co oprócz ciała, klawiatury, FDD i zasilacza jest potrzebne? O ile pamiętam, to A3000 ma procka na płycie głównej, prawda?

O ile pamietam to tak.

- Zasilacz - jak podłączony, jakie gniazdo?

Hehe, zapomnij bez przejsciowki. Gniazdo jest cholernie nietypowe.

- kontroler SCSI - A3000 takowy ma fabrycznie - jak rozumiem też na płycie głównej (a nie w którymś slocie) Jeśli tak, to wystarczą już tylko same urządzenia skaziczne.

Tak, jest na plycie.

- Bawić się w to, czy za duże ryzyko?

Jesli bedzie kosztowac z 80pln...

- Jeśli już się zdecyduję, a płyta będzie martwa, to czy są jacyś chętni na kanibalizację??

... ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 15:13
[#3] Re: A3000 w czêściach - pytania

@Rodzyn, post #1

a a3000 nie miala przypadkiem jeszcze tzw. daughterboardu ?

[#4] Re: A3000 w czêściach - pytania

@rzookol, post #3

Miała, miała... A jeśli będę kupował płytę to z daughterboardem :)

[#5] Re: A3000 w czêściach - pytania

@Rodzyn, post #4

Dowiedz się jeszcze w miarę moźliwości czy to wersja A3000T czy A3000D?

[#6] Re: A3000 w czêściach - pytania

@Sir_Lucas, post #5

A3000D... Nie wiem, dobrze to czy źle? Ale daughterboard ma 7 slotów Zorro
http://www.allegro.pl/item174362935_plyta_glowna_a3000_d_.html
Warto się tym wogóle interesować?
Bo jak się zacząłem zastanawiać, to coraz więcej wątpliwości...
Po pierwsze - ruletka - Działa, czy nie działa?
Po drugie - zacznie się kombinowanie z osprzętem, czyli kupowanie napędów SCSI
Obudowa... Desktopa A3000 jakoś nigdy nie widziałem w handlu a towerów nie lubię... Z kolei bez towera nie zmieści człowiek CD-ROMu
Jeśli doliczyć do tego FDD 1,76MB to zacznie się robić kosztownie...
Ech nie wiem... A co dalej? Chyba, żeby po prostu mieć A3000 dla samej frajdy posiadania 'najlepszej' dużej Amigi :)

[tylko kurcze ten Amber mnie kusi w tej maszynie]

[#7] Re: A3000 w czêściach - pytania

@Rodzyn, post #6

Jak chodzi o naprawe to raczej zapomnij w Polsce..owsze,jak zdobedziesz uklady specjalizopwane na podmianke (nielatwo, nietanio), polatasz sciezki to moze ruszy-jak nie to co najwyzej do Francji, gdzie koles zajmuje sie zawodowo naprawianiem Amig.

Czy warto, jasne ze warto, nawet jak nie ruszy to probowac warto ;)

[#8] Re: A3000 w cz?ściach - pytania

@Rodzyn, post #1

Ja znam nawet osobę, która sprzedaje tę A3000 :)
Ja miałem A3000, więc jeżeli chcesz sobie sprawić taką Ami to jest kilka rzeczy o których należy pamiętać:
1) W jakiej wersji jest płyta główna - najnowsza desktopowa (9.03) jest najlapsza.
2) Jaki procesor jest na płycie - A3000 miały wlutowany 030/16MHz+881 lub 030/25MHz+882
3) Akurat model na aukcji ma doutherboard przystosowany do zamontowania płyty w obudowie tower (oryginalnie jest to płyta z desktopu i dautherboard do desktopu ma 4 ZIII)
4) Czy płyta posiada modyfikacje INT2, jeżeli nie to nie skorzystasz z dodatkowych rzeczy na karcie procesora czyli SCSI czy też złącza na gfx na CSPPC
5) Czy ma rozszerzoną pamięć CHIP do 2MB - standardowo jest 1MB a rozszerza się przez praktycznie niedostępne moduły ZIP, więc lepiej żeby one już tam były.
6) Kontroler SCSI na płycie nie może pracować gdy jednocześnie są podłączone urządzenia do wyjścia wewnętrznego i zewnętrznego (a przynajmniej ja nie znalazłem sposobu na wyłączenie jego terminacji) także gdy podłączysz zewnętrzne urządzenie np skaner to dyk/CD muszą być na jakimś innym kontrolerze.
7) Chip SCSI na płycie głównej WD33C93A w wersji 04 ma błąd sprzętowy sprawiający problemy (błędy transferu) gdy jest podłączonych kilka urządzeń w łańcuchu SCSI. Pozbawiona tego błędu jest dopiero wersja 08.
8 ) Oryginalny zasilacz trudno dostać ale można samemu przerobić zwykły AT - rozkład zasilania jest tu

Ostatnia modyfikacja: 15.03.07 10:58
[#9] Re: A3000 w czêściach - pytania

@Rodzyn, post #1

Bawić się w to, czy za duże ryzyko?

Ja bym się nie bawił. A3000 warto mieć dla klimatu i dla jej wyjątkowej urody. Tym czasem oryginalnej obudowy do tej płyty raczej nie zdobędziesz. A jeśli nawet zdobędziesz, to i tak zawsze czegoś będzie brakować w stosunku do fabrycznej wersji. Wsadzenie natomiast tej płyty do PC-towera albo innej Mirage to żaden klimat, tylko kłopot - kickstarty trudno dostępne i drogie, to samo z pamięciami i kartami turbo. Instalacja tych ostatnich często wymaga dodatkowo dłubania na płycie. Owszem, jest flicker-fixer, ale za to ECS; jest SCSI, ale żaden z niego demon szybkości; brak IDE to odczuwalna dolegliwość w dzisiejszych czasach.

A tak wogóle to wyświechtane slogany typu: A4000 to niewypał, A3000 to najlepszy model Amigi, spokojnie można już sobie odpuścić. A4000 z pewnością nie oferowała tego, czego oczekiwało się w 1992 roku od komputera pretendującego do wyższej półki, ale A3000 w roku 1990 też nie była żadną rewelacją. Byle Mac oferował w tym czasie 256-kolorową grafikę w 640x480 bez interlejsu i z rozsądną prędkością...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem