[#8]
Re: A3000 w cz?ściach - pytania
@Rodzyn,
post #1
Ja znam nawet osobę, która sprzedaje tę A3000 :)
Ja miałem A3000, więc jeżeli chcesz sobie sprawić taką Ami to jest kilka rzeczy o których należy pamiętać:
1) W jakiej wersji jest płyta główna - najnowsza desktopowa (9.03) jest najlapsza.
2) Jaki procesor jest na płycie - A3000 miały wlutowany 030/16MHz+881 lub 030/25MHz+882
3) Akurat model na aukcji ma doutherboard przystosowany do zamontowania płyty w obudowie tower (oryginalnie jest to płyta z desktopu i dautherboard do desktopu ma 4 ZIII)
4) Czy płyta posiada modyfikacje INT2, jeżeli nie to nie skorzystasz z dodatkowych rzeczy na karcie procesora czyli SCSI czy też złącza na gfx na CSPPC
5) Czy ma rozszerzoną pamięć CHIP do 2MB - standardowo jest 1MB a rozszerza się przez praktycznie niedostępne moduły ZIP, więc lepiej żeby one już tam były.
6) Kontroler SCSI na płycie nie może pracować gdy jednocześnie są podłączone urządzenia do wyjścia wewnętrznego i zewnętrznego (a przynajmniej ja nie znalazłem sposobu na wyłączenie jego terminacji) także gdy podłączysz zewnętrzne urządzenie np skaner to dyk/CD muszą być na jakimś innym kontrolerze.
7) Chip SCSI na płycie głównej WD33C93A w wersji 04 ma błąd sprzętowy sprawiający problemy (błędy transferu) gdy jest podłączonych kilka urządzeń w łańcuchu SCSI. Pozbawiona tego błędu jest dopiero wersja 08.
8 ) Oryginalny zasilacz trudno dostać ale można samemu przerobić zwykły AT - rozkład zasilania jest
tu
Ostatnia modyfikacja: 15.03.07 10:58