[#1] tworzenie fontów
jak w temacie,
gdybym chciał zrobić fonta... fonty... to jak to najlepiej ogarnąć?
ktoś ma może na tym polu jakieś doświadczenia i zechciałby się podzielić?
[#2] Re: tworzenie fontów

@softiron, post #1

Sam kilka miesiecy temu zmusilem sie do podobnego wysilku :)
Wlasciwie to zadne fonty z aminetu mi nie podeszly a przejrzalem ich duzo.

Z aminetu sciagnij "Type Face" - bardzo mily w obsludze, i "nowoczesnie" wygladajacy :)
I teraz masz 2 opcje :
- wszystko od 0
- zrzynasz (czytaj: przerabiasz) jakiegos gotowego fonta

ja wybralem opcje 2 OK, dorwalem jakas czcionke i do tej pory ja baaaardzo zmienilem (wlasciwie to drobne zmiany wciaz wprowadzam co pare dni) - ma juz z tego 3 typy "mojej" czcionki
- taki normalny do codziennego uzytku (widac go na zrzutach ekranow WB jakie czasmi tu wysle)
- nieco szerszy (potrzebny wlasciwie tylko do jednego programu - do edytora dla Blitz Basica, bo on ma stala szerokosc czcionki (chyba 8) i kazdy font wezszy od tej szerokosci wyglada ... zle - ma za duzo spacji dopelniajacych na koncu)
- i ostatni, nazwalem go "fancy" :) uzywam do graficznych bajerkow na WB - ten to juz ma baaaardzo malo wspolnego z pierwowzorem
[#3] Re: tworzenie fontów

@softiron, post #1

W Amigazynie nr 5 jest krótki artykuł. Wymienione są dwa narzędzia do edycji czcionek bitmapowych - Calligrapher i Personal Fonts Maker.
[#4] Re: tworzenie fontów

@peceha, post #2

dzięki za info.
W zasadzie to mam kandydata z PC .ttf
wieczorem dopiero zerkne na Type Face.
[#5] Re: tworzenie fontów

@softiron, post #4

Czyli jednak chcesz iść drogą fontową a nie zlepiania tego w obrazku z pojedynczych liter? ;)
[#6] Re: tworzenie fontów

@softiron, post #1

To ja jeszcze polecę TypeSmitha (wersja 2.5 jest na którymś z Cover Disków czy Cover CD do Amiga Format bodaj) - tylko on jest do czcionek wektorowych.
[#7] Re: tworzenie fontów

@softiron, post #4

TTF można zamienić na font bitmapowy (ttflib z aminetu)
Potem ewentualnie mała korekta i font gotowy
[#8] Re: tworzenie fontów

@teh_KaiN, post #5

Chciał, nie chciał. Shopping phase. Rozważam opcje :)
[#9] Re: tworzenie fontów

@recedent, post #6

Nie tylko kiedyś sporo fontów robiłem na nim.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem