[#1] nowy uzytkownik amigi
Hej. Mam pytanko ostatnio cos mnie wzielo aby pogzebac u siebie na stryszku i co sie okazalo . Jestem szczesliwym posiadaczem 2 amig 500 i 1200. Postanowilem cos z nimi podzialac. za starych czasow bawily mnie tylko gry i czlowiek nic innego na nich nie robil ale teraz chce porobic cos wiecej. chcial bym zainstalowac hdd i jakis soft na ni lecz nie wiem jak sie za to zabrac. mam juz przejsciowka do hdd i dysk 1200 mb i co dalej jak zainstalowac jakis system jak formatowac hdd jak zainstalowac gry itd. czekam na swojego nauczycieka ktory poprowadzi mnie za reke :)
[#2] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #1

Żeby coś robić musisz najpierw zaopatrzyć się w dyski systemowe Amigi jak Workbench, Storage, Fonts itp.. Tam powinny znajdować się programy jak HDTools, żebyś mógł zamontować twardy dysk i go zformatować. Po tej operacji będzie system go widział i będzie mógł przenieść zawartość dyskietek na HD.

[#3] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #1

na to by trzeba kilku godzin wykładu, albo kilkukilobajtowego pliku z instrukcjami dla Ciebie :)
[#4] Re: nowy uzytkownik amigi

@KAM_, post #3

Mam swietny opis AMIGA a-Z !!!!!, VADEMECUM AMIGA - grube opracowanie +3 CD-romy , cena 60 zl . TAM ZNAJDZIESZ naprawde WSZYSTKO - jest w b.dobrym stanie ! tomg@inetia.pl .

[#5] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #1

Czy jest mozliwosc przegrania plików ADF na dyskietki ale na PC ?
[#6] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #5

Pecet nie kuma amigowego formatu dyskietek. Z tego co rozumiem, masz dwie Amigi a nie masz dla nich systemu. No to teraz bedziesz mial maly problem. Ciezko juz kupic AmigaOS3.0 lub 3.1.
[#7] Re: nowy uzytkownik amigi

@Krzysztof, post #6

Na stronie http://www.amiga.poldek.one.pl/, w dziale Amiga masz opis jak sformatowaę twardziela i zainstalowaę OS 3.0 lub 3.1!
[#8] Re: nowy uzytkownik amigi

@Krzysztof, post #6

Pecet "kuma" format amigowy, ale do tego potrzebna jest karta PCI Catweasel
[#9] Re: nowy uzytkownik amigi

@Norbert, post #8

a amiga odczytuje formaty ADF ???
[#10] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #9

Tak. Poszukaj na Aminecie takich programów jak np. ADF2Disk, TransADF, jest tez wiele innych.

[#11] Re: nowy uzytkownik amigi

@grxmrx, post #10

W przypadku kick1.3 nalezy skorzystac z programu transdisk do tworzenia jak i nagrywania ADF na dyskietke
[#12] Re: nowy uzytkownik amigi

@Norbert, post #8

Ja z kolei mam ciekawy schemat. Mianowicie jest to schemat do układu elektronicznego, który podłacza sie do portu równoległego, a do tego układu z drugiej strony podłacza się stację amigową,. Nie próbowałem tego zrobić, ale cóz.......czego to ludzie nie wymyslą aby zgrać soft na dyskietki amigowe na piecu :)

pozdrawiam

[#13] Re: nowy uzytkownik amigi

@apaullo, post #12

Jestes w bledzie. Ten schemat umozliwia zrobienie na pececie obrazu dyskietki amigowej.
Podobne efekt mozna osiagnac korzystajac 2 dwoch stacji dyskow w pececie. Nie potrzebny jest wtedy zadny interface, tylko odpowiedni program

[#14] Re: nowy uzytkownik amigi

@MaxMaj, post #1

kup sobie na Allegro jakąś książkę dla początkujących. np AMIGA VADEMECUM. Któraś część zawierała szczegółowy opis, krok po kroku,
instalacji twardego dysku i systemu. W komplecie są też płyty z
odpowiednim softem. Oczywiście oprócz samego systemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem