[#31] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@gilban, post #29

Coraz bardziej przekonuję się, że rozwiązanie z RPi chyba nie jest dla mnie. W międzyczasie zdążyłem przetestować RetroPie (wersja pod Linuxa) na starym komputerze Lenovo Thinkpad X61T (mającym jedyne 2GB) - niestety, nie miałem okazji przetestować na nim emulacji Amigi (pod RetroPie), gdyż albo nie potrafię odnaleźć żadnej wersji albo zainstalować, a może już nie ma wersji tej do zdobycia, a jedyną wersją jest wersja pod ARM?

W każdym razie ten stary laptop, który służył mi przez wiele lat, również działał jako Hackintosh okazuje się być bardziej niż wystarczający do emulowania GB, GBC, GBA, NES, SNES, MAME - gdyż te platformy mają dla mnie znaczenie.
Z kolei drugi laptop, mający już kilka lat Toshiba z pierwszym i3 i z grafiką Intel HD (pierwszy model) + 6GB RAM była wystarczająca do emulowania Amigi pod Windows.
Niedawno odkryłem Amilator w wersji 4.12.3 - który z powodzeniem testuję obecnie na owej Toshibie - wliczając w to OS 4.1 z PPC, który chodzi zadziwiająco dobrze i co więcej, ma bezproblemowy internet przez WiFi. Jedyne co mógłbym zarzucić dla tej emulacji to brak rozdzielczości 1366 x 768 - ale mimo wszystko nie jest źle.

Zabieram się również za testowanie FS-UAE, w odniesieniu do gier na Amidze (mam na myśli raczej emulację A500) i pierwsze testy wypadają całkiem pozytywnie.
Zarówno RetroPie (bez Amigi) pod Linuxem obsługuje mój PS3 pad, jak również działa pod FS-UAE.

Szkoda tylko, że nie miałem możliwości (pewnie z braku wiedzy) przetestować UAE4ALL na Linuxie - ale może ktoś mi będzie w stanie kiedyś pomóc.

Podsumowując jednak chyba RPi nie będzie rozwiązaniem idealnym dla mnie.
[#32] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@Nasedo, post #31

Zabieram się również za testowanie FS-UAE, w odniesieniu do gier na Amidze (mam na myśli raczej emulację A500) i pierwsze testy wypadają całkiem pozytywnie.

ostatnio zaczepił mnie kuzyn lat 8 że on by chciał Lemingi, widział u mnie grał podoba się...
pod PC czysto nicv sensownego i prostego nie było, winUAE mógłby jeszcze nie ogarnąć z ustawieniami... i z pomocą przyszedł właśnie FS-UAE i opcja uruchamiania Arcade... pozytywnie mnie to zaskoczyło bo prościej dla kogoś kto nie musi wiedziec co pod kiecką chyba się nie da. Jeszcze odpala to WHDLoad bez stawiania systemu... bardzo fajne.
[#33] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@softiron, post #32

"pod PC czysto nicv sensownego i prostego nie było"

link
[#34] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@charliefrown, post #33

nie no proszę Cię... takie coś dla dzieciaka który widział Lemingi w oryginale na 19"? serio? :D. To ja bym się nawet obraził....
chciałem coś najbardziej prostego i amigowego co dziecko może odpalić na PC. Opcja Arcade z FS-UAE okazała się najtrafniejsza. działa bez instalki, kumple bedą chcieli to sobie zgrają całość... Może się zainteresują Amigą :)
[#35] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@softiron, post #32

FS-UAE wygląda kusząco, właśnie jestem po próbnej partyjce Chaosa w wersji AGA, na telewizorze Full HD i z padem od PS3.
[#36] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@Nasedo, post #35

Raspberry Pi na Amibianie zamiennie może używać FS-UAE zamiast uae4arm, w wolnej chwili potestuję.

Co do samego montażu RPi3 w obudowie A600 to udało mi się wytypować i zrobić listę przelotek/przedłużek aby wszystko wyprowadzić z tyłu A600, a porty JOY1/2 tam gdzie są oryginalne gniazda. Na dniach będę zamawiał. Pozostanie przygotowanie z pleksi odpowiedniej atrapy na tył, ale zamiast drukować to na drukarce 3D. Pogadam ze znajomym co ma ploter z wycinarką laserową do takich materiałów i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dodatkowo chcę umieścić czytnik kart CF w miejscu gdzie jest oryginalnie PCMCIA - aby można było w razie czego przekładać z prawdziwej Amigi kartę CF i przenosić dane, być może gdzieś upchnę też czytnik kart SD, microSD.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2018 16:38:34 przez Adinfo
[#37] Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.

@Nasedo, post #31

Jesli znasz angielski to obejrzyj to: link

Bawilem sie troche amibianem na raspberry pi 3 (2ki nie ma co do emulacji uzywac bo 3 ma sporo silniejszy procek) i nawet udalo mi sie zainstalowac rtg (picasso96). Dzialalo to nawet fajnie ale trzeba troche pokonfigurowac zeby wycisnac maxa z tego. Z tego co pamietam sysinfo pokazywalo okolo 130 MIPS. Generalnie chodzilo to calkiem przyjemnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem