[#31]
Re: Raspberry Pi w obudowie Amigi.
@gilban,
post #29
Coraz bardziej przekonuję się, że rozwiązanie z RPi chyba nie jest dla mnie. W międzyczasie zdążyłem przetestować RetroPie (wersja pod Linuxa) na starym komputerze Lenovo Thinkpad X61T (mającym jedyne 2GB) - niestety, nie miałem okazji przetestować na nim emulacji Amigi (pod RetroPie), gdyż albo nie potrafię odnaleźć żadnej wersji albo zainstalować, a może już nie ma wersji tej do zdobycia, a jedyną wersją jest wersja pod ARM?
W każdym razie ten stary laptop, który służył mi przez wiele lat, również działał jako Hackintosh okazuje się być bardziej niż wystarczający do emulowania GB, GBC, GBA, NES, SNES, MAME - gdyż te platformy mają dla mnie znaczenie.
Z kolei drugi laptop, mający już kilka lat Toshiba z pierwszym i3 i z grafiką Intel HD (pierwszy model) + 6GB RAM była wystarczająca do emulowania Amigi pod Windows.
Niedawno odkryłem Amilator w wersji 4.12.3 - który z powodzeniem testuję obecnie na owej Toshibie - wliczając w to OS 4.1 z PPC, który chodzi zadziwiająco dobrze i co więcej, ma bezproblemowy internet przez WiFi. Jedyne co mógłbym zarzucić dla tej emulacji to brak rozdzielczości 1366 x 768 - ale mimo wszystko nie jest źle.
Zabieram się również za testowanie FS-UAE, w odniesieniu do gier na Amidze (mam na myśli raczej emulację A500) i pierwsze testy wypadają całkiem pozytywnie.
Zarówno RetroPie (bez Amigi) pod Linuxem obsługuje mój PS3 pad, jak również działa pod FS-UAE.
Szkoda tylko, że nie miałem możliwości (pewnie z braku wiedzy) przetestować UAE4ALL na Linuxie - ale może ktoś mi będzie w stanie kiedyś pomóc.
Podsumowując jednak chyba RPi nie będzie rozwiązaniem idealnym dla mnie.