[#1] Jaki Workbench do Amigi 600
Witam,

Teraz będę montować dysk do swojej amigi 600 z rom 37.350 i zastanawiam się jaki workbench zainstalować na dysku bo docelowo z amigą 600 był workbench 2.
[#2] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #1

Od razu zalecam Workbencha 2.1
Jest poprawiony w stosunku do wersji poprzednich opatrzonych numerem drugim. :)

[#3] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #1

najnowszy

[#4] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #1

Standardowo był 2.05, ale przy posiadanym HDD znacznie lepszy i wygodniejszy jest 2.1 (m.in. to w nim pojawiły sić locale).

Swego czasu kolega miał A600, do której przełożyliśmy z innej ROM, i zamontowali HDD. Wb2.1 wtedy "wymiatał" :).

[#5] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@Skotos, post #4

Przeczytałem ze jak sie ma kickstar 2.x to można zainstalować workbench 2.x wiec chyba najlepszy będzie workbench 2.1

Dzięki wszystkim którzy odpisali na mojego posta;)
[#6] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #5

Je jeszcze dodam, że w WB2.1 masz CrossDOSa czyli z biegu i bez kombinacji możesz wymieniać dane z PC.
[#7] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@APC74, post #6

Właśnie mam pytanie, jak przenosić dane miedzy amigą 600 a pc , chciałbym używać na amidze programu LHA niestety jest on dostępny na internecie w postaci plików , jak mam go przenieść na amigę??

Ostatnia modyfikacja: 17.03.07 14:18
[#8] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #7

Najprościej:
- ściagasz plik na PC i nagrywasz go na dyskietkę sformatowana na 720kB (nie jak normalnie w PC na 1.44MB!)
- klikasz w Amidze na plik PC0: który jest w ":Storage/DOSDrivvers/"
- wkłądasz dyskietkę do Amigi i za chwilę masz ją na desktopie
Dalej to juz kopiowanie jak wszedzie :)

Jesli nie masz dysku twardego (tylko dlaczego? :( ), to PC0 jest na dyskietce 'Extras' w Storage/DOSDrivers

Ostatnia modyfikacja: 17.03.07 15:01
[#9] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@AlaN, post #8

W WinXP nie da się sformatować dyskietki na 720kb....można sformatować na amidze na 720kb ale potem może być nie odczytywana na PC :(

[#10] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@pwe, post #9

Pod XPekiem:

format a: /t:80 /n:9

i masz dyskietkę o pojemności 720kb... oczywiście zaklej dodatkową dziurkę jeżeli używasz dyskietek HD
[#11] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@ppill, post #10

jeszcze raz ja i pytanie z innej beczki, oprogramowanie które sobie sciągnę na internecie wolałbym testować najpierw na emulatorze potem na amidze, jak wsadzic pliki sciągnięte z neta do emulatora amigi?? Bo juz przegrywanie na amigę kolega mi wyjaśnił.
[#12] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@AlaN, post #8

tylko jak masz windowsa xp to nie sformatujesz dyskietki na 720 kb bo nie ma takiej opcji :( nawet jak przestawisz w biosie ze stacja jest 720 kb to nie wiedziec czemy xp'ek wyskakuje mi ze mam zamontowana stacje 5.25" :)

[#13] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@PrzemasIII, post #12

Przecież kolega wyżej pokazał...jak się domyślam zrobić to pod dosem :)

[#14] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #11

Zainstalowałeś już WinUAE? Jeżeli tak, to prawdopodobnie masz w katalogu WinUAE podkatalog w którym trzymasz "dyski" amigowe. Są to prawdopodobnie zwykłe katalogi (piszę "prawdopodobnie" bo w WinUAE można też zakładać plikopartycje i montować normalne partycje/dyski amigowe, ale najprościej jest założyć katalog i podpiąć go jako dysk). Kopiujesz do takiego katalogu ściągnięty plik, odpalasz WinUAE i już masz go na dysku wirtualnej Ami :)

EDIT: Za dużo piwa wczoraj...

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 11:11
[#15] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@APC74, post #14

Właśnie tak próbuje zrobić w WInuae i amigą nie widzi plików w tym katalogu;)
Ani go nie mogę sformatować , natomiast sam dysk do amigi stworzyłem jako obraz dysku np o wielkości 50 mega.
[#16] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #15

Załóż sobie w wygodnym dla Ciebie miejscu, na dysku PC katalog, który będzie służył do przerzucania danych (np. C:Transfer). Skopiuj do niego pliki, które będziesz chciał obrabiać na wirtualnej Ami. Odpal WinUAE, załaduj ustawienia i przejdź do zakładki Hard Drives i kliknij na guziku Add Directory... i w okienku jakie się pojawi wpisz stosowne dane - np.

Device name: DH9
Volume label: Transfer
Path: C:Transfer (tu oprócz wpisania z palca możesz posłużyć się requesterem).

Upewnij się, że zaznaczona jest opcja Read/Write.
Boot priority ustaw na 0

Zapisz ustawienia (zakładka Configurations) i odpal emulator. Na blacie WorkBencha powinna pojawić się ikona dysku o nazwie Transfer. Jeżeli po otwarciu jest pusta to wiadomo - prawy przycisk na belce menu Window > Show > All files i już możesz korzystać z danych.

EDIT: Jeżeli wrzucisz coś do katalogu Transfer w trakcie pracy WinUAE a WorkBench tego pliku nie widzi to użyj polecenia DiskChange lub zresetuj wirtualną Amigę.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 12:26
[#17] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@APC74, post #16

dzięki okazuje sie ze to show all pomogło ;)
[#18] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #17

Tak żem czuł, że to będzie to :P Nie zapomnij zapisać ustawień dla okna dysku ( Window > Snapshot > All ), żeby nie musieć ustawiać wyświetlania wszystkich elementów przy każdym uruchomieniu WorkBencha.
[#19] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@APC74, post #18

Dzięki wszystko już śmiga, teraz chciałem zainstalować program whdload niestety wypisuje mi komunikat "Unable to open your |Installer|" co mam robić czy trzeba miec zainstalowany na amidze jakis pakiet dodatkowego oprogramowania??
[#20] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #19

Potrzebny jest plik o nazwie INSTALLER (standardowo znajduje się w katalogu 'C' ). Znajdziesz go na dyskietce 'Install', a jesli nie, to pobierz go stąd ---> http://rapidshare.com/files/21663258/Installer.html . Skopiuj go i wrzuć do 'C' w systemie.
Nie wiem czemu, plik ten jako jedyny nie jest kopiowany na dysk podczas instalowania systemu; trzeba go potem ręcznie dogrywać. Każdy przez to przechodzi.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 19:56
[#21] Re: Jaki Workbench do Amigi 600

@gotham, post #19

Ok to pomogło , a czy jest jakaś pomoc oprócz plików help z whdload która prowadzi za rączkę przez proces instalacji i instalacji pierwszej gry tak dla przykładu??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem