[#3]
Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500
@skofrant,
post #1
Dystansy z odzysku od pecetów mają faktycznie różne rodzaje gwintów itp.
Jeżeli jednak kupisz na portalu aukcyjnym tulejki z gwintem M3, to wszystkie są takie same i dokładnie takie jakich potrzebujesz.
Ja u siebie montowałem w A500 pod śrubę z przodu stacji dystans 5mm, a z tyłu 8mm i pasuje idealnie. Nie pamiętam dlaczego inne, ale chyba w oryginalnej stacji Chinon jaką wywaliłem z tej obudowy te tylne mocowania są jakoś głębiej... albo przednie?...
Dystansy są tanie, kupisz u jednego sprzedawcy 5,6,7,8mm i sobie dopasujesz, a jak nie to jeszcze te czerwone podkładki też kupisz zwykle u tego samego sprzedawcy i wszystko pasuje.
W A500 trzeba jeszcze trochę podciąć górną blachę obudowy flopa z przodu, do kształtu górnej obudowy Amigi tam gdzie się wkłada dyskietkę.
No i najtrudniejsza rzecz: przycisk. Tu nie ma recepty, każdy flop ma inaczej ten przycisk. Ja w każdym razie jako wierzchnią część wykorzystałem przycisk z flopa, ale trzeba do tego dorobić całą konstrukcję wewnątrz i tu już jest inwencja i popis dla artysty

Ja zrobiłem sobie to z blachy powycinanej na wymiar, poskręcanej różnymi śrubkami z oryginalną blaszką przycisku we flopie i na koniec wszystko zalałem hotglue.
Wygląda wszystko i działa bardzo profesjonalnie, ale cały dzień roboty.
Nie mam zdjęć, z zewnątrz wygląda jak oryginalny flop, a w środku nie chce mi się wyciągać Amigi z kartonów i rozbierać. Jest w necie pełno zdjęć jak to ludzie robią różnymi sposobami.