[#1] Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500
Cześć wszystkim

Mam pytanie.
Posiadam jedną ze swoich Amig,która nie ma oryginalnej stacji dyskietek.
Mam kilka przerobionych od PC stacji dyskietek,ale problem jest taki,że nie mam tych kołeczków,ale patrząc na te stacje są niższe od tej oryginalnej stacji w Amidze,więc domyślam się,że będą jeszcze dodatkowo potrzebne jakieś tuleje dystansowe.
Powiedzcie mi może ktoś z was już montował taką stacje...Jakie dokładne kołki i tuleje dystansowe muszę kupić? chodzi o rozmiary.

Z góry dziękuje za każdą pomoc
[#2] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@skofrant, post #1

Te tuleje są bardzo różne, inaczej to wyjdzie w A500, inaczej w A600. Niektóre podchodzą z komputerów PC, mam tego sporo, ale różnią się też gwintem, co powoduje, że nie wszystkie mimo poprawnej długości się nadają, w stacjach dyskietek jest standardowy dla wszystkich stacji dyskietek PC gwint w miejscu gdzie montuje się tuleje w celu odpowiedniego ustawienia stacji w obudowie. Spotkałem przynajmniej 3 rodzaje gwintów w tulejkach podobnie jak śrubek. Niektóre mają długi gwint, który może uszkodzić elektronikę (po wkręceniu do stacji dotyka PCB i elementów). Jeżeli długość takiej tulejki dystansowej jest nieodpowiednia reguluję dodatkowo podkładkami "różowymi" takimi jak się stosuje pod płyty główne w PC, wtedy dopasowuję wkładając 1-2 sztuki między stację i tulejkę albo między tulejkę i obudowę Amigi. Dorwałem kiedyś dwa słoiki różnych tulejek, śrubek, podkładek itp. ale spora część z właśnie z powodu nieodpowiedniego gwintu się nie nadaje.

Chcąc lepiej dopasować stację przerobioną z PC będę robił nieco inaczej niż do tej pory - odpowiednią średnicą tulejkę z wewnętrznym gwintem wkręcę śrubką od strony stacji (albo w razie potrzeby nagwintuję odpowiednio jeżeli będzie to "rurka" = tulejka bez gwintu).

Co do rozmiarów tych co do tej pory używałem musiałbym Ci zrobić pomiary tam gdzie takie stacje dobrze wpasowałem.

Gorzej z dorobieniem przycisków, niestety większość stacji z PC jakie dałem do Amigi ma mocowanie przycisku bliżej środka otworu stacji, przez co dorabiany przycisk musi być przesunięty bliżej zewnętrznej krawędzi i skorygowany jeszcze na wysokość aby po skręceniu obudowy wszystko dobrze pasowało (nie tarło) i się nie blokowało. W Internecie widziałem parę projektów przycisków do różnych stacji, niestety nie jest to ustandaryzowane i zależne oprócz samej Amigi 500/600/1200 dodatkowo od samej stacji PC, która jest przerobiona.
[#3] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@skofrant, post #1

Dystansy z odzysku od pecetów mają faktycznie różne rodzaje gwintów itp.
Jeżeli jednak kupisz na portalu aukcyjnym tulejki z gwintem M3, to wszystkie są takie same i dokładnie takie jakich potrzebujesz.
Ja u siebie montowałem w A500 pod śrubę z przodu stacji dystans 5mm, a z tyłu 8mm i pasuje idealnie. Nie pamiętam dlaczego inne, ale chyba w oryginalnej stacji Chinon jaką wywaliłem z tej obudowy te tylne mocowania są jakoś głębiej... albo przednie?...
Dystansy są tanie, kupisz u jednego sprzedawcy 5,6,7,8mm i sobie dopasujesz, a jak nie to jeszcze te czerwone podkładki też kupisz zwykle u tego samego sprzedawcy i wszystko pasuje.

W A500 trzeba jeszcze trochę podciąć górną blachę obudowy flopa z przodu, do kształtu górnej obudowy Amigi tam gdzie się wkłada dyskietkę.

No i najtrudniejsza rzecz: przycisk. Tu nie ma recepty, każdy flop ma inaczej ten przycisk. Ja w każdym razie jako wierzchnią część wykorzystałem przycisk z flopa, ale trzeba do tego dorobić całą konstrukcję wewnątrz i tu już jest inwencja i popis dla artysty Ja zrobiłem sobie to z blachy powycinanej na wymiar, poskręcanej różnymi śrubkami z oryginalną blaszką przycisku we flopie i na koniec wszystko zalałem hotglue.

Wygląda wszystko i działa bardzo profesjonalnie, ale cały dzień roboty.
Nie mam zdjęć, z zewnątrz wygląda jak oryginalny flop, a w środku nie chce mi się wyciągać Amigi z kartonów i rozbierać. Jest w necie pełno zdjęć jak to ludzie robią różnymi sposobami.
[#4] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Mq, post #3

Z tymi dopasowanymi (gotowymi) dystansami skoro faktycznie można kupić to super, nawet nie rozeznawałem sprawy w tym kierunku, wtedy o gwint nie trzeba się martwić i niczego podkładać.

W przypadku tej blachy z góry obudowy stacji to wycinam nadmiar kleszczami do cięcia blachy, zależnie od potrzeb i zaginam do środka przycięte krawędzie aby nie były ostre.

Jeżeli chodzi o przycisk to sam zatrzep wykorzystuję oryginalny z danej stacji, odcinam od niego resztę przycisku i dorabiam kawałek plastiku po środku jeżeli brakuje, później wkładam (wtapiam) do środka wkręt metalowy lub gwóźdź w celu wzmocnienia całości.
[#5] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Adinfo, post #4

Łel, a ja przecinam przycisk mniej więcej na pół, i przyklejam cjanoakrylem to co odciachałem z drugiej strony, lekki szlif żeby to jakoś wyglądało i woila:).
[#6] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@fazior, post #5

W jakim modelu stacji dysków tak robiłeś? czy możesz zrobić zdjęcie?
[#7] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Adinfo, post #6

Ja tak robiłem z SFD-321B i jeszcze inną stacją, którą miałem zamontowaną w A500 jak ją dostałem. Sposób chyba ma swoje korzenie w jakimś guide z aminetu bo pamiętam ASCII Art to ilustrujący. Jak się odkopię z gratami to mogę zrobić foto.

Ale jest też inna droga, mniej barbarzyńska, ale chyba jeszcze nie do końca utarta. Na thingiverse można ściągnąć model przycisku do flopa i go sobie druknąć na drukarce 3d. Próbowałem coś takiego zrobić raz na uczelni, ale drukarka była nieskalibrowana i wyszedł syf. Jak ktoś ma taki sprzęt prywatnie to jest jeszcze biznes na Allegro do zrobienia bo już nie mam wolnych przycisków do flopa żeby je pourzynać i skleić. ;)
[#8] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Adinfo, post #6

Sony MPF 920, zdjęcie zrobię i wrzucę do graffiti dzisiaj po robocie.
[#9] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@teh_KaiN, post #7

Mi się ten sposób urodził w mojej łepetynie:)
[#10] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@fazior, post #9

Dzięki chłopaki za wiele rad wskazówek na spokojnie powalczę z tą stacją.Mam kilka muszę zerknąć jakie to modele być może uda się dopasować odpowiednio do obudowy A500
A tuleje dystansowe to i tak będę musiał kupić.Czyli te M3 tylko dopasować odpowiednią długość.
[#11] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@skofrant, post #10

Wpisz sobie na allegro "dystans m3" wyskoczy ci tego pełno. Patrz na takie mosiężne i wybierz takie, które mają gwint wewnętrzny i zewnętrzny - w sensie z jednej strony jest jak śrubka, którą wkręcisz we flopa, a z drugiej masz gwintowany otwór, w który wkręci się śrubka od dołu obudowy Amigi.

W międzyczasie jeszcze sprawdziłem jakie u siebie dawałem te dystansy. Z przodu flop jest montowany na takim słupku plastikowym obudowy i tam potrzeba tylko jeden taki dystans 5mm. Z boku z przodu zostaje śrubka jak w oryginale. Tył flopa natomiast montowany jest bezpośrednio na płycie i tu są potrzebne wysokie dystansy. Ja dawałem po każdej stronie 2x8mm skręcone razem, bo potrzeba było łącznej wysokości 16-17mm.

Tylko tak jak mówię, musisz to spasować indywidualnie, bo inny flop może mieć tam minimalnie inaczej jakiś wymiar, a z kolei też ja u siebie przymierzałem to wsszystko w innej obudowie, to też tam o jakiś milimetr coś nie pasowało, więc kup sobie tych dystansów 5,6,7,8mm jeśli są, dodatkowo podkładki te czerwone izolujące i pokombinujesz. Ja tak kombinowałem bo akurat miałem takie dystansy w domu kupione wcześniej do czegoś tam innego.
[#12] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Mq, post #11

Jak by ktoś z Was miał link/namiar na projekt 3D przycisku dla konkretnej stacji PC do Amigi to podajcie link. Np. przydałby się projekt przycisku dla Samsung SFD 321B dla A500 i A600.
Znalazłem takie projekty 3D: Chinon FZ-354, Amiga 500/A500 Floppy (ALPS DF354H090G), Amiga 500 Eject Button (nie wiem do jakiej stacji)
[#13] Re: Dopasowanie przerobionych stacji od PC do Amigi 500

@Adinfo, post #6

Dodałem do graffiti, pewnie za jakiś czas będzie. Tymczasem tutaj można zobaczyć jak to u mnie wygląda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem