[#1] wyprowadzenie gniazda zasilania przez klapke z tyłu Amigi1200
Witam!
Mam znów pytanie (może ciekawy pomysł). Naczytałem sie o tym, że zasilanie kart, twardzieli, itp. z płyty A1200 może choc nie musi ją uszkodzić.
Mam w związku z tym pytanie: Czy jest mozliwe (może jakiś artykuł, schemat) wyprowadzenie zasilania osobno z płyty głównej i dołączonych do niej dodatków (karta turbo (np. ppc), hdd, cd tak by brały one zasilanie z jednego dużego zasilacza zewnętrznego (nic z dodatków nie idzie przez płytę główną). Może dałoby radę w miejsce klampki z tyłu obudowy a1200 zamontować gniazdo zasilania podobne do tego, które jest w pc-towskich zasilaczach w obudowach tower, a następnie do tego gniazda podpiąć zewnętrzny zasilacz np. pc (między amigą gdzie byłoby gniazdo i zasilaczem gdzie też byłoby gniazdo przedłużka zasilania pc) Wygladałoby to estetycznie i nie trzeba by 2 zasilaczy. Może ktos ma cos takiego u siebie? Jeżeli nie, to czy z teoretycznie jest do zrealizowania? (chodzi o a1200 desktop)? Nie jestem elektronikiem , nie znam budowy płyty amigi, więc tak sie pytam?
Pozdrawiam ;)
[#2] Re: wyprowadzenie gniazda zasilania przez klapke z tyłu Amigi1200

@ender, post #1

Raczej nie uszkodzi, ale spadek napićcia moze doprowadzic do czestych zawieszek.
Desktopa najlepiej i najwygodniej zasilić z przerobionego zasilacza od PC. Płytć podłaczasz normalnie, a w klapce robisz dodatkowe gniazdo z którego zasilasz wewnetrzne napedy, wiatraki i ewentualnie karty.
Ja w tej klapce miałem wyprowadzony dodatkowo sygnał IDE do CD lub dodatkowego HD.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem