[#1]
wyprowadzenie gniazda zasilania przez klapke z tyłu Amigi1200
Witam!
Mam znów pytanie (może ciekawy pomysł). Naczytałem sie o tym, że zasilanie kart, twardzieli, itp. z płyty A1200 może choc nie musi ją uszkodzić.
Mam w związku z tym pytanie: Czy jest mozliwe (może jakiś artykuł, schemat) wyprowadzenie zasilania osobno z płyty głównej i dołączonych do niej dodatków (karta turbo (np. ppc), hdd, cd tak by brały one zasilanie z jednego dużego zasilacza zewnętrznego (nic z dodatków nie idzie przez płytę główną). Może dałoby radę w miejsce klampki z tyłu obudowy a1200 zamontować gniazdo zasilania podobne do tego, które jest w pc-towskich zasilaczach w obudowach tower, a następnie do tego gniazda podpiąć zewnętrzny zasilacz np. pc (między amigą gdzie byłoby gniazdo i zasilaczem gdzie też byłoby gniazdo przedłużka zasilania pc) Wygladałoby to estetycznie i nie trzeba by 2 zasilaczy. Może ktos ma cos takiego u siebie? Jeżeli nie, to czy z teoretycznie jest do zrealizowania? (chodzi o a1200 desktop)? Nie jestem elektronikiem , nie znam budowy płyty amigi, więc tak sie pytam?
Pozdrawiam ;)