[#1] Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.
Pytam z ciekawości czy ktoś poradził sobie z lekkim buczeniem czy pyrkaniem nawet
na poziomie vol 1 w tym monitorze ?
Jest to drugi taki sam model monitora który posiadam.
Jeden z uczestników Retronizacji tez pytał mnie czy w moim jest tak samo.
Zgadza się - widocznie to jakiś fabrik feler.
Może ktoś próbował z tym walczyć?
Zaznaczę ze kiedy uruchomimy jakaś grę to wogole nie przeszkadza wręcz się traci.
Poza tym polecam ten monitor ponieważ obraz z Amigi powala na przelotce rgb/vga czy scart !
[#2] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Marecheck, post #1

[#3] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Marecheck, post #1

To właśnie ja pytałem o Twój monitor.
4 osoby z ppa już mi to potwierdziły, ale są dwa rodzaje tego "pyrkania" od vol 1 co słychać - jeden wynika z tego, że ten monitor "tak ma" - taka konstrukcja, a drugi z faktu, że kondensatory mogą być do wymiany. U mnie świsty i dodatkowe efekty były - bardzo drażniące - teraz jest dużo lepiej ale idealnie nigdy nie będzie. Musiał byś zobaczyć co z płytą zasilania tego monitora i w razie czego wymienić kondensatory - jeżeli jeszcze nie były wymienione - w moim już ktoś grzebał i wstawił ale inne wartości - na 5 sztuk 3 nie miały właściwej pojemności. Sama wymiana kondensatorów 20min roboty, nie licząc rozkręcania i skręcenia monitora.

Jeszcze pytanie do Ciebie: czy również musiałeś w ustawieniach przesunięcia ekranu maksymalnie do lewej go przesunąć i mocno do góry aby było cały obraz widać (dalej nie jest na środku) - jedna osoba już to potwierdziła, że tak ma, wolę się upewnić.
[#4] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Adinfo, post #3

Hej ! No to teraz już będę Ciebie kojarzyć :)
Nic nie musiałem kombinować z przesuwaniem ekranu.
Jest równo samo z siebie ale zaś dziwna sprawa - nie mam aktywnego
przesuwania ekranu w menu monitora - ikonka jest wyszarzona.
[#5] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Marecheck, post #4

Właśnie - Ty lecisz po EURO-SCART? czy po RGB-DTV (ja w tym trybie mam mocne przesunięcie obrazu) - tylko tu działa ta nieaktywna opcja regulacji i używam prostej przelotki RGB DB23/VGA bez elektroniki. Scart mam rozkręcony bo ta wtyczka była mi potrzebna do tej przelotki, a akurat nie mam pod ręką wtyku DB25 do przycięcia pod RGB.
[#6] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Adinfo, post #5

Korzystam z Euro/Scart ale też brałem od Rentona przelotke RGB/VGA i nie było problemu.
[#7] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Marecheck, post #1

U mnie słychać raczej szum niż buczenie, od razu po włączeniu głośności na 1.
Za to po długim okresie nieużywania pogłupiały przyciski na panelu przednim i działają albo nie. Z pilota nie ma problemu. Podobno kondensatory siadają, ćwiczył ktoś?
[#8] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Rembrand, post #7

Ze dwa tygodnie temu wymieniałem w swoim kondensatory, trochę pomogło i ten "szum" mniej drażni. Ale całkowite jego wyeliminowanie nie jest możliwe bez modyfikacji sekcji audio tego monitora. Mam bramkę szumów, którą można by wstawić i w przypadku kiedy nie ma nic na wejściu odcinała by ten "szum", jak by się pojawił dźwięk bramka przepuszczała by sygnał audio.
[#9] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Adinfo, post #8

W jaki sposób zasilałoby się taką bramkę wewnątrz monitora?
Gitarowe branki szumów nie wydają się trudne do złożenia, ale w większości zasilane są 9V.
Jak byłoby w tym przypadku?
[#10] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Pentanteles, post #9

Gitarowe bramki x 2 sztuki (stereo) wyjdą trochę drogo (kit AVT 304). Na szczęście znalazłem coś takiego za niecałe 12zł (zasilanie 5-15V ) tylko muszę poczytać czy to działa tak jak chcielibyśmy w przypadku monitorów LG (nie ma tu żadnej regulacji).
[#11] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Adinfo, post #10

Czy coś udało Ci się ogarnąć w tej sprawie?
[#12] Re: Monitor LG M1717A - buczenie w głośnikach.

@Pentanteles, post #11

Próbowałem to rozeznać jak wygląda od środka monitora, ale ten sposób niestety nie zda egzaminu. Będzie trzeba ciąć ścieżki na płycie i dodatkowo dopasowywać sygnały dochodzące do bramki i na jej wyjściu. Przeglądając schemat okazuje się, że te zakłócenia mogą występować w zupełnie innym miejscu gdzie mogła by je "ukryć" bramka - między przedwzmacniaczem a wzmacniaczem. Nie doszedłem tak daleko z braku czasu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem