[#1] Apollo 1240 ---> 1260
Na tej aukcji właściciel pisze że jego Apollo można w łatwy sposób przerobić na 1260 bo ma podstawkę. A czy to nie jest tak że każde Apollo ma taką podstawkę.

Oto link:
http://allegro.pl/item176886434_unikat_karta_apollo_40_40_z_gniazdem_cpu_i_64_mb.html

Do czego zmierzam, otóż jakiś czas temu udało mi się nabyć Apollo 1260/50, niestety karta jest lekko uszkodzona. Ma problemy ze startem( czarny ekran po włączeniu zasilania), Amigę muszę wielokrotnie resetować(a właściwie to włączać i wyłączać) aż zaskoczy. Przy starcie zawsze słychać tylko odgłos stacji dysków. Natomiast jak już raz zaskoczy to startuje za każdym razem, tak jakby musiała się rozgrzać. Jeśli komputer wyłączę i włączę znowu za godzinę lub dwie to sytuacja się powtarza jak wyżej.

Pomyślałem więc że może udałoby się przełożyć 060 do innej karty.

Co o tym sądzicie?

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 15:05
[#2] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@Sir_Lucas, post #1

Potrzeba jeszcze adapter zasilania by 060 poszło w Apollo1240 pozatym to jest jakieś wyjątkowe apollo bo moją 1240 nie ma podstawki... Niedawno szukałem schematu adaptera ale nikt na forum niestety mi nie pomógł a google też nic nie dało...

[#3] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@zomos, post #2

Adapter zasilania mam w swoim Apollo 1260/50 tylko przelutować jeśli już.

Ale co może być przyczyną takiego zachowywania się tego Apollo.

Gość od ktorego kupiłem tą kartę twierdzi że zawsze było kapryśne. Może jakiś zimny lut czy coś w tym stylu.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 15:35
[#4] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@Sir_Lucas, post #3

Spróbuj przemyć złącze krawędziowe.

[#5] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@Olek, post #4

Dzięki za odp.

Robiłem już to. Miałem inne też Apollo i było ok. Blizzard 030 ładnie chodzi

[#6] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@Sir_Lucas, post #3

Sprawdź czy oscylator ma dobre połączenie. Miałem te same objawy, okazało sie że oscylator trzymany jest jedynie nalepką gwarancyjną. Wystarczyła chwila i problem zniknął.
[#7] Re: Apollo 1240 ---> 1260

@Sir_Lucas, post #1

Spróbuj jej nie dociskać do końca. Wysuń ją tak z milimetr ze złącza krawędziowego. Miałem to samo. Najśmieszniejsze jest to, że ta sama karta na innej płycie działałą OK, a inna karta w mojej płycie też OK.

To złącze w Apollo jest dużo gorszej jakości niż złącze w Blizzardach, niestety... ;-(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem