[#1] [zip] dziwne formatowanie
Kupiłem sobie 4xEIDE i podłączyłem pod niego stację ZIP100. Stacja jest poprawnie wykrywana,
jako dysk działa ale jest problem, gdy chcę by nośnik pracował jako dyskietka - gdy użuję
Iomega Tools z 3.9, program poprawnie wykrywa dyskietkę jako ~100MB albo po jej
sformatowaniu ma ona już tylko... 880KB. Why?
[#2] Re: [zip] dziwne formatowanie

@_arti, post #1

A jak wygląda mountlista dla tego ZIPa?
Czy przypadkiem 4xeide nie ma obsługi zip100 za pomocą trackdisk.device i odpowiedniej mountlisty? Tak jak fastata.
[#3] Re: [zip] dziwne formatowanie

@Norbert, post #2

Nie wiem. Zainstalowałem tylko sterownik w zasadzie ale zaraz sprawdzę.
[#4] Re: [zip] dziwne formatowanie

@_arti, post #3

Jeśli mountlista jest dla wielkości 880kb to tyle będzie.
[#5] Re: [zip] dziwne formatowanie

@Norbert, post #4

Ogólnie to nic mi się dodatkowego w DOSDrivers nie mountuje. To sam Iomega
Tools wykrywa sobie napęd jako dyskietkę albo jako dysk (odpowiednio trackdisk.device
albo scsi.device). Poza tym, ten program jest mega zwiechliwy. Jest jakaś alternatywa
dla ZIPów pod AmigaOS?
[#6] Re: [zip] dziwne formatowanie

@_arti, post #5

Też walczyłem jakiś czas temu z zipem ale 750, uruchomiłem i działa, teraz mam podpięte do fast aty ale wcześniej miałem pod zwykły kontroler i działało ładnie, tylko za cholere nie pamiętam jak to zrobiłem bo to było dawno, mam na pewno w dosdrivers zip0, mountlistę przepisałem z neta i coś tam poprawiałem, w zasadzie mam dwie, pod fat i ffs
[#7] Re: [zip] dziwne formatowanie

@_arti, post #5

Przykładowe mountlisty są w archiwum fat95, na aminecie i pakiecie oprogramowania dla 4xeide.

Prościej juz nie może być
Dwuklik na mountliste i dyskietka podmontowana.
Wymiana poprzez przycisk na obudowie napędu lub programik typu EJECT
[#8] Re: [zip] dziwne formatowanie

@_arti, post #5

Ja mam Arti mountlistę w DEVSach do ZIPa. Używam go na Amidze 500 z kontrolerem SCSI.
Wkleję ci poniżej. Pamiętaj tylko abyś wpisał właściwy FileSystem (ja używam fat95), Device (ja korzystam ze sprzętowego device z kontrolera, czyli rtScsiDisk.device), i chyba unit wywal bo nie masz SCSI tylko IDE.

Filesystem = L:fat95
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 68
BlockSize = 512
Reserved = 0
Interleave = 0
Buffers = 136
BufMemType = 1
MaxTransfer = 0x001fe000
Mask = 0xfffffffe
BootPri = -126
StackSize = 1024
Priority = 10
DosType = 0x4d534400
LowCyl = 0
HighCyl = 2890
Mount = 1
Activate = 1
GlobVec = -1
Unit = 5
Device = rtScsiDisk.device

Pozdrawiam,

Azz
[#9] Re: [zip] dziwne formatowanie

@Azzorek, post #8

Super! Dziś po wykonaniu wszelkich obowiązków
wynikających z posiadania rodziny usiądę i wypróbuję. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem