[#1] wiatrak,guru,brak zasilania i apollo
Mam pewne podejżenia tyle że nie wiem czy słuszne. Moje stare apollo robi psikusy że po jakimś czasie wiatrak nie działa. I w tedy zaczynają się zwiechy komputera, miganie Powera itp. Czy przypadkiem nie jest to problem tego że wiatrak przestaje się kręcić i procesor robi się gorący a wtedy dochodzi do zawieszenia i mrugania? Czy problem jest zupełnie głębiej

ps.staram się robić tak że w czasie włączania komputera stukam w miejsce gdzie mnie, więcej znajduje się wiatrak.

[#2] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@pwe, post #1

040/33 w desktopie bez wiatraka... to się musi smażyć :)

[#3] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@Prince, post #2

Już tak od dawna mam...pamiętam jak mój stary godzinami zagrzewał sprzęt...tyle że wtedy wszystko działało dobrze :)
Do obudowy nie przełoże bo jakoś ładnie mi wygląda w desktopie

[#4] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@pwe, post #3

Ja też miałem kiedyś Apollo i podobne problemy. Musisz sprawdzić gdzie i ile napięcia dochodzi do wybranych ważnych elementów na płycie głównej. Najlepiej niech ci w tym pomoże jakiś elekronik. Ja tak zrobiłem, dolutował mi jakieś ścieżki i było ok. To nic nowego, wina płyty głównej, w Amidze zawsze były przecież kłopoty z zasilaniem.

[#5] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@aMifan, post #4

Z elektronikiem nie ma problemu tak się składa że mój stary jest :D
A co do przyczyn ja podejżewam grzanie się procesora. Gdy witrak parcuje komputer śmiga (właśnie dzisiaj włączyłem sobie jakiś kawałek Tedego w MP3 i dodatkowo PPainta i DOpusa :D) Potem pokazał się jakiś komunikat (zamiast guru mam włączoną funkcję w MCP) i reset a przy okazji usłyszałem że wiatrak
nie pracuje. Kilka razy już tak miałem. A jeśli chodzi o zasilanie. Akurat dzisiaj miałem podłączone tylko: Hdd+Apollo+joystick. A tak przy okazji zapodział się mi zasilacz od PC który można było podłączyć do ami więc jak zrobić jakąś przejsciówkę?

[#6] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@pwe, post #5

co do wiatraka to sporobuj go przeczyscic sprezonym powietrzem (albo chociaz go dokladnie pedzelkiem potraktuj). mozliwe ze jest tak zasyfiony ze juz nie chce sie krecic (siostra tak w pececie zasilacz zjarala) a co do zasilacza to CHYBA wystarczy odpowiednie napiecie podlaczyc do odpowiednich kabelkow z wtyczki z oryginalnego zasilacza z ami.

[#7] Re: wiatrak,guru,brak zasilania i apollo

@pwe, post #1

Wyczyść złącze w Amidze i na karcie. Wyczyść MACH-y i podstawki pod MACHy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem