[#1] program księgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB
Witam serdecznie - czy ktoś może mi polecić jakiś program który mógłby przydać się w prowadzeniu sklepu - drukowanie faktur, WZetek, do prowadzenia ewidencji sprzedaży a także stanu magazynu, wydrukowania listy posiadanych towarów wraz z ilością szt. i cenami itd itp. Chodzi mi o program działający na Amidze 600 z HDD i 2MB CHIP RAM. Kiedyś, łoj ale kiedy to było był taki program bodajże TSS nazywał się FIRMA - nie pamiętam już dziś jak on działał i co mógł robić - tak tylko mi się przypomniał. No to jak jest coś co ruszy na takim konfingu?pozdrawiam
[#2] Re: program księgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@zangief, post #1

Może to pomoże:
http://www.ppa.pl/artykul_Ksiegowa_Amiga_2_27_969.html
ale chyba trzeba będzie rozejrzeć się za mocniejszym konfigiem.

[#3] Re: program księgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@zangief, post #1

Zerknij tutaj.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=14050&t=14046#reply_14050

Nigdy nie miałem do czynienia z programem Firma. Powinien jednak ruszyć na Twoim konfigu. Ewentualnie możesz spróbować Golema, choć z tego co ludzie piszą nie bardzo odpowiada dzisiejszym realiom, np. stawki vat.

Ja korzysztam z "Księgowej Amiga", ale nie prowadzę sklepu. Jeśli czegoś potrzebuje to sobie dopisuje. Ostatnio poprawiłem kilka błędów i co nieco dodałem nowego, np. eksport księgi przychodów i rozchodów oraz rejestrów vat do LaTeXa. Tym cały proces przygotowania księgi i rejestrów załatwiam na Amidze. W sumie tylko na Amidze robie oprócz deklaracji Vat i Pit, ale to można dopisać całkiem prosto. Zapraszam do rozwoju aplikacji :)

Ponieważ nie prowadze sklepu nie ma WZetek, obsługi magazynu. Jest oczywiście drukowanie faktur, ewidencja sprzedaży i zakupów vat oraz księga p. i r. Nie ma stawek vat 3, 7 i 12%. Stawki zwolniony 0% i 22% są bo tych używam :) Są też wynagrodzenia dla pracowników w księdze.

P.S. Księgowa Amiga działa normalnie przy 32MB i procesorze 040/40MHz, gdyż wymaga serwera www i sql zainstalowanego na Ami choć nie koniecznie oczywiście. Działa w przeglądarce netowej, np. IBrowse.

Ostatnia modyfikacja: 19.03.07 09:35
[#4] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@zangief, post #1

Był i jest. I u Ciebie ruszy. Zawiera wszystkie elementy, o których piszesz. Program dobry i prosty

[#5] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@zangief, post #1

Od biedy, na siłę czy też w ramach możesz pomęczyć się też MIAmigaBase III czy jakoś tak...
Genialny program - baza danych!
Ech, jak sobie przypomnę godziny spędzone przy nim i spisywanie całej kolekcji posiadanych gier, winyli, kaset magnetofonowych, kaset VHS, samochodów w Gran Turismo czy poziomów w Crash Bandicoot
[#6] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@Pero, post #4

Firma na pewno ruszy na takim konfigu, ale ma mały feler. Nie działa po wprowadzeniu daty większej od roku 2001. Szanowny Pan Autor programu zrobił takie małe zabezpieczenie - diabli wiedzą po co. Złamałem to kiedyś, ale niestaty - dysk mi padł i już nie mogłem tego odtworzyć - miałem tam jedyną kopię programu
[#7] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@MSS, post #6

Działa! Został wydany suplement (?) tzn. poprawiony plik "firma" działający na dacie powyżej 2000 roku. Używałem do grudnia 2006... Trzeba toto kupić w - jeżeli dobrze pamićtam - w Elboxie. Poprawka nosi numerek 6d...

[#8] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@Yanoosh_Shoonay_, post #5

To nazywalo sie MiAmigaFile z tego co pamietam. Tak samo robilem na tym spisy wszystkich dyskietek:)

[#9] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@Lorak, post #8

Co do baz danych, to jest jeszcze darmowa MUIBase i w dodatku jest ciągle rozwijana.
[#10] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@R-Tea, post #9

Mój stary używa do księgowania Final Data release 3 firmy SoftWood :)
Turbo Calc też może być

[#11] Re: program ksiêgowy, ewidencja sprzedaży na A600HD 2MB

@zangief, post #1

dzięki za odzew w sprawie - więc chyba najlepszym rozwiązaniem dla mnie (tj konfingu który ma to obsługiwać) jest program FIRMA. A jak to jest od strony prawnej - oryginalny Workbench + oryginalny program FIRMA (dajmy na to z ELBOX'u z patchem poprawiającym ten 2001 rok) i mogę całkowicie legalnie używać go w swojej firmie?

Ostatnia modyfikacja: 03.04.07 22:50
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem