[#1] Nieznane Urządzenie do Amigi
Czy ktoś wie doczego to służy ? Było zamontowane między gniazdem FDD na płycie i napędem FDD w Amidze 600. Może ktoś podpowie do czego służy

http://www.allegro.pl/item177944801_cos_do_amigi_.html

[#2] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Czyli takie coś jakby przejściówka dla FDD?
Zdjecia są tam troszke słabe jakościowo, wiec nie widać żadnych nadruków na płytkach, lub choćby dokładnie układów.
Podejrzewam kontroler dla stacji dyskietek HD.

Proponuje http://www.amiga-hardware.com/ i przeszukać dział Floppy controllers.

[#3] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

To może być interfejs pozwalający podłączyć pecetowego flopa HD do A600/1200 bez przerabiania go.
[#4] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #2

Z nadruków na płytce nic niewynika ! jest tam jakiś układ scalony, drugi mikro układ, kość pamięci zdajsie i oscylator 16MHz. Może ktoś wie jak to działa ewentualnie jak to sprawdzić ! Potrzebny jest do tego jakiś soft ?

[#5] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Daclaw, post #3

Flop był wpięty typowy Amigowy a nie PC

[#6] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Przychodzą mi na myśl tylko 2 urządzenia wpinane w ten sposób
1) umożliwiające podlączenie do wewnętrznego gniazda 2 stacji dyskietek (normalnie to gniazdo w A600/1200 obsługiwało tylko jedną stację)
2) przejściówka umożliwiająca podłączenie pecetowej stacji.
Urządzenie na fotkach nie wygląda na żadne z nich, więc bez fotek w wyższej rozdziałce raczej nie da się ustalić co to jest.

[#7] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #2

odejrzewam kontroler dla stacji dyskietek HD.

Przecież Amiga obsługuje stacje HD bez żadnych dodatkowych przejściówek/kontrolerów.

[#8] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@amigafan, post #7

Może jakaś FastATA ja się tam nieznam więc tylko podejrzewam...

[#9] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #2

mi tez to na to wyglada albo na jakis bajerek zeby stacje pc dzialaly, a na amiga hardwarde nie ma tego w tym dziale

[#10] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Jak napisał Skotos jest to interface stacji, ktory pozwala na uzywanie stacji pecetowej HD jako amigowa HD.
Podłacz i sprawdz.
[#11] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Jest to detonator : )
[#12] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Dorian3d, post #11

xD

Az sie boje zapytac co takiego bylo w PC C=. ;]

[#13] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@amigafan, post #7

Chyba jednak nie obsługuje
Dyskietka HD w systemie Amigi to 1,76 MB, a nie 880 KB. No i dziurki nie trzeba zaklejać

To mi wygląda w 100% procentach na kontroler stacji HD, bardzo prawdopodobne taki, jak ktoś pisał wyżej, że można podpiąć standardową stacje od peceta.

Naprawde nie ma na laminacie żadnego nadruku producenta, wersji, opisów portów?

Prosze o zdjecia wysokiej rozdzielczosci.

[#14] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #13

Zdaje się że kontroler we wszystkich Amigach był zdolny do obsługi amigowej stacji HD, tym bardziej, że był to ten sam kontroler ukryty wewnątrz Pauli (jak wiadomo C= nie wniósł w materii Pauli nic nowego). Zresztą sam kontroler nic nie wnosił w materii obsługi HD - wszystko brała na siebie stacja, zmieniając prędkość obrotową. Natomiast zdaje się że starsze Kickstarty nie łykały 1.76 MB dyskietek.
Też stawiam na kontroler umożliwiający podpięcie stacji od PC jako Amigowej HD - kontroler czyta dyskietki HD dwa razy szybciej (jak w PC), wrzuca do swojego RAMu i przesyła do Ami ze standardową prędkością.
Były takie urządzenia.
[#15] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #13

Doskonale wiem, że Amigowe HD to 1,76MB i stacji HD używam chyba już 7 lat - najpeirw w A1200, potem w A3000 i teraz w A4000 i zawsze stację podłączało się bez żadnych przejściówek bezpośrednio do gniazda na płycie głównej, tak jak zwykłą stację DD. Do obsługi stacji HD nie trzeba też żadnych sterowników czyli z takiej stacji (i dyskietek HD) możesz bootować Amigę.

[#16] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Możesz sprawdzić czy to urządzenie to właśnie kontroler umożliwiający podłączenie pecetowej stacji i używanie jej jako HD?

[#17] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@amigafan, post #15

amigowe stacje hd-1.76 posiadają dodatkową elektronike(interfejs) wewnątrz,a zatem może o oto chodzi
[#18] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@piwosz, post #17

to co jest dodane w środku amigowej stacji to żaden interfejs tylko prosta logika obsługujaca sygnał Ready i zwalniająca taktowanie silnika o połowę przy dyskietkach HD
[#19] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #1

Przyjmuje oficjalnie do wiadomości że jest to interface umożliwiający podłączenie PC-ej stacji HD do Amigi. Trzymajcie kciuki dziś wieczorem odpalam ustrojstwo. Ewentualnie wyglądajcie za oknem grzyba atomowego

[#20] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@amigafan, post #15

Źle sie przyczepiłem/napisałem - standardem montowanym w Amigach jest flop 880 KB, a tylko dokupując spec-stacje miało sie HD.
Jest pewien wyjątek - pierwsze serie A1200 produkcji Escomu miały montowane stacje z peceta + dodatkowa elektronika (żadnych wielkich kontrolerów, czasem jakieś zmiany w samej stacji), potem wrócono do starych rozwiązań. Cześć z tych urządzeń nie potrafiła zabootować A1200 z dyskietki, miały problemy z grami NDOS - no i clue wywodu: w ramach gwarancji Escom albo wymieniał, albo dodawał kontroler poprawiający prace tych w sumie pecetowych stacji FDD - może to to?

[#21] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@Skotos, post #20

Tak jak wyżej ! Kontroler HD stacji PC ! Podłączyłem stacje z PC - działa i bootuje ze zwykłej dyskietki DD Install 2.1 ! Pewnie też formatuje dyskietki HD ale jeszcze niesprawdziłem - ważne że sprawny. Wszystkim zainteresowanym tematem dziękuje za odpowiedzi pomogło !

[#22] Re: Nieznane Urządzenie do Amigi

@KrisbA, post #21

Spróbuj sformatować dyskietkę HD - zobacz czy prawidłowo ją rozpozna jako 1.76?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem