[#1] Zwiecha?
Ostatnio mam bardzo dokuczający problem. W czasie pracy gdy jest coś cięższego amiga poprostu się zawiesza a czasami kilka razy resetowanie nie daje rezultatu (staje w czasie ładowania). Czemu tak się dzieje....myślałem że wiatraczek na apollo nawala a tu wina jest inna. Wczoraj wziełem kartę 3 razy przeczysciłem i to samo.Może dzieje się tak że gniazdko i przedłużacz nie mają bolca? albo że ten zasilacz 25W jest "lekki" ?
Problem jest dokuczliwy bo w każdym momencie ami może się zawiescic

[#2] Re: Zwiecha?

@pwe, post #1

apollo
25W

Juz ci wczesniej sugerowalem - "pojedz" na dwa zasilacze. Osobno zsialaj plyte glowna i osobno HD oraz CD-Roma. Jezeli sie boisz, to kup/przerob pecetowy zasilacz 200W i podepnij wszystko pod jeden. Po prostu nie zasilaj HD z plyty glownej. Sam mam Apollo i mialem podobny problem. Popraw zasilanie i juz.
[#3] Re: Zwiecha?

@Andrzej Drozd, post #2

A zapomniałem powiedzieć że mam podłączony tylko HDD,apollo,myszka i tyle . Podpiąłbym zasilacz od PC tylko jak?

[#4] Re: Zwiecha?

@pwe, post #3

tylko HDD

AŻ. To jest twoj problem. Odlacz go i najlepiej wentylator na Apollo tez. Zasil to osobno, nie z plyty glownej.

Najlepiej kup gotowy zasilacz. Jezeli nie ma, to pomierz napiecia na amigowym zasilaczu, nastepnie poszukaj takie na pecetowym (taki kabelek z szeroka wtyczka ;) ) i dolutuj odpowiednia koncowke. Nie pamietam dokladnie, ale nie pomyl + z - (chyba chodzilo o 12V, nie wiem teraz, nie pamietam). Tak czy ianaczej, najlepiej kup takie cos. Koszt okolo 30 zl :)
[#5] Re: Zwiecha?

@Andrzej Drozd, post #4

Żeby nie było mam Caviara 1850.
To on taki pradożerny jest?

Chyba podłącze HDD i CD-rom pod odzdzielny zasilacz ale!? czy podpiąć go normalnie do HDD i CD potem do gniazdka od prądu i czy tak zadziała?

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 14:03
[#6] Re: Zwiecha?

@pwe, post #5

To on taki pradożerny jest?

Nie. To wina Apollo. Po odlaczeniu HD i tak komp bedzie dzialal na granicy, ale zobaczysz jak wzrosnie stabilnosc. Mozna jeszcze zasilic plyte glowna, podobnie jak w BlizarrdziePPC z BVision. Ale to raczej ostatecznosc i wtedy juz na pewno bedzie OK. Poki co zmien zasilacz lub zasil HD z osobnego. Z tym ogolnie lepiej nie podlaczac dwoch, wiec nie biore za to odpowiedzialnosci. Tak czy inaczej taka hybryda na dwoch zasilaczach pracuje u mnie do dzisiaj (poniewaz uwazam ze to najstabilniejsze wyjscie ;) ).
[#7] Re: Zwiecha?

@Andrzej Drozd, post #6

Myślę że pokombinuje z 2 zasilaczami ale czy zasilacz (ten drugi) normalnie się włączy po podpięciu go do HDD (ew.cd-rom) i włożeniu wtyczki do gniazdka?

[#8] Re: Zwiecha?

@pwe, post #5

Chyba podłącze HDD i CD-rom pod odzdzielny zasilacz ale!? czy podpiąć go normalnie do HDD i CD potem do gniazdka od prądu i czy tak zadziała?

Nie probowalem tego z nowymi zasilaczami, tylko ze starymi. Ale nowe, po podlaczeniu samego HD, raczej go nie odpala (nie wiem, sprawdz, bez podlaczania do kompa).
[#9] Re: Zwiecha?

@Andrzej Drozd, post #8

kurcze....a może by zrobić jakiś pstryczek który by włączał zasilacz?

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 14:14
[#10] Re: Zwiecha?

@pwe, post #3

Chyba mam taki przerobiony zasilacz. Jak jesteś zainteresowany napisz.
[#11] Re: Zwiecha?

@pwe, post #9

Nie ma problemu. Sam robiłem coś takiego przy łączeniu dwóch zasilaczy od pieca ;) .

Kupujesz przekaźnik (czy jak to tam się nazywa) i lutujesz nóżki "załączające" do źródła prądu (np. do 12v z pierwszego zasilacza) a nóżki "załączane" dajesz zamiast pstryczka w drugiej zasiłce. Jeden zasilacz przez przekaźnik włącza drugi. Pełna automatyka :) .
[#12] Re: Zwiecha?

@Grygus, post #11

Narazie działa bo podpiełem "ciężki" firmowy zasilacz i nawet przy graniu w XTR się nie zawiesił (oczywiscie nie miałem czasu na przetestowanie prawdziwych programów kolosów ale gdy zaczną się pojawiać problemy nad pecetowskim zasilaniem się pomyśli ;))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem