[#1] Jaki typ tasmy do dysku 2,5 cala?
Witam!
Mam być może dla niektórych banalne pytanie: ilu pinowy , rodzaj złącza (żeńskie?),(długość?) kabel/taśma 2,5 cala do podłączenia dysku 2,5 cala w amidze 1200 desktop, w której bedzie cd slim?
Pozdrawiam pokłony
[#2] Re: Jaki typ tasmy do dysku 2,5 cala?

@ender, post #1

Rozumiem, że CD-ROM z laptopa, z takim samym złączem jak w dysku 2,5".
ilu pinowy: 44 piny
rodzaj złącza (żeńskie?) tu mnie zagiąłeś - a są inne taśmy IDE? ;)
długość: jeżeli chcesz HD i CD-ROM podłączyć na jednej taśmie to pamiętaj, że CD-ROM powinieneś ustawić na SLAVE i wpiąć go w środkowe gniazdo a dysk (MASTER) podpinasz na końcu taśmy. Co do samej długości - zależy, jak będą rozmieszczone napędy. Musisz to sam zmierzyć.
Problemem będzie dostanie takiej tasiemki. Najszybciej na jakiejś giełdzie, gdzie ktoś Ci zrobi taśmę o wymaganej długości i rozłożeniu wtyczek, albo w jakimś serwisie komputerowym. W sklepach komputerowych niby też można poszukać, ale marne szanse...

Ostatnia modyfikacja: 23.03.07 00:15
[#3] Re: Jaki typ tasmy do dysku 2,5 cala?

@ender, post #1

I pamiętaj, że maksymalna długość taśmy (wg. specyfikacji) to 18", czyli około 45,72 cm.

[#4] Re: Jaki typ tasmy do dysku 2,5 cala?

@cichym, post #3

Eee ale to ograniczenie (~45cm ) to tylko w przypadku szybkich transferów. Kontroler wbudowany w Amigę 1200 rozwija prędkość max. PIO-0 a dla tego trybu ograniczeniem jest ~70cm. Przynajmniej u mnie na 70cm taśmie nie zauważyłem żadnych problemów :D
[#5] Re: Jaki typ tasmy do dysku 2,5 cala?

@APC74, post #4

Może być tak jak mówisz. Ja podałem tylko to co wyczytałem w danych technicznych różnych dysków. Producenci jednak mogą faktycznie podawać długości dla maksymalnych transferów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem