[#1] Instalacja ROM 3.1
Zdobylem kostki 3.1 Jak je zainstalowac ? Tzn. wiem ze sie wyjmuje stare a na ich miejsce ida te. Tylko nie wiem ktory ma isc gdzie bo nie mam instrukcji. Te stare sie roznia a nowe nie bardzo i dlatego nie wiem jak je zainstalwqoac coby uniknac niemilej niespodziewanki.

[#2] Re: Instalacja ROM 3.1

@PrzemasIII, post #1

Kości są identyczne, więc jeśli nawet je zamienisz miejscami, to nic nie wydymisz - amiga się nie uruchomi. Zamienisz miejscami, i wtedy ruszy. Jedyne niebezpieczeństwo to możliwość zainstalowania o jeden pin w podstawce wyżej - wtedy je zniszczysz. Trzeba zwracać uwagę na strzałki narysowane na płycie głównej, albo zapamiętać dokładnie w ktore piny były włożone stare kostki.

[#3] Re: Instalacja ROM 3.1

@MinisterQ, post #2

Podeprę to zdjęciem.

PrzemasIII, widzisz strzałki wczerowych kółkach? Od tego miejsca ma się zaczynac kickstart. Piny oznaczone żółtymi strzałkami MAJĄ BYĆ PUSTE! Pomylisz sie, spalisz kości; nie zdążysz zareagować i będzie po nich

Ostatnia modyfikacja: 22.03.07 22:34
[#4] Re: Instalacja ROM 3.1

@AlaN, post #3

Wilkie dzieki za pomoc niestety moje kosci byly juz wczesniej spalone :( pomimo prawidlowej instalacji komputer nie wlacza sie :(

[#5] Re: Instalacja ROM 3.1

@PrzemasIII, post #4

przepraszam że się podepne ale czy po wymianie kości z 3.0 na 3.1 trzeba jeszcze coś zmienia bo na kościach 3.0 miałem cdrom a na 3.1 go niemam dysk jest a cd brak

Ostatnia modyfikacja: 23.03.07 19:44
[#6] Re: Instalacja ROM 3.1

@jmaciejasz, post #5

chyba chodzi o to ze na 3.1 atapi.device nie działa, skorzystaj scsi.devcice :] przynajmniej na mapowanym tak jest :)
[#7] Re: Instalacja ROM 3.1

@Mir3k, post #6

dzięki a czy mógłbyś dokładniej opisać jak to zrobić bo pare latek nie siedziałem na amidze i nie zabardzo wiem jak to zrobić
z gory dzięki

[#8] Re: Instalacja ROM 3.1

@Mir3k, post #6

To chyba wlasnie atapi.device dziala a nie dziala atapi1200.device, o ile dobrze pamietam.

[#9] Re: Instalacja ROM 3.1

@vi-bee, post #8

a czy morzna prosić o namiar na jakiś sterownik
będe wdzieczny

[#10] Re: Instalacja ROM 3.1

@jmaciejasz, post #9

cd.device działa na pewno . skąd wziąć?? Aminet ?? MACD??

Benedykt

[#11] Re: Instalacja ROM 3.1

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

bardzo bym prosił o jakiegoś linka walcze z tym jusz 2 dzień i niemoge sobie poradzić

[#12] Re: Instalacja ROM 3.1

@jmaciejasz, post #11

Jak walczyłeś?

Wszelkie "*.device" szukasz w Devs: (najcześciej sys:devs/) - tam powinieneś dograć cd.device, choć pewien niedziałania atapi.device to nie jestem, były różne wersje i na 100% nie dam sobie głowy uciąć, ale wydaje mi sie, że któreś działało z KS3.1.

Dwa - na ścieżce Devs:dosdrivers/ powinieneś mieć plik CD0 i ikone do niego (lub CDx albo jak tam to nazwałeś, w AmigaOS dużo można :) ), a w tymże pliku konfiguracjć CD-ROMa i wpisany odpowiedni *.device, oraz filesystem - u mnie to np. Allegro.cdfs, ale mam FastATA i to od niego jest.

Trzy - filesystem, np. wspomniany Allegro.cdfs - powinien być na ścieżce L:

Cztery - w ikoce powinien być ustawiony Tooltype Activate=1

No i napisy końcowe: sprawdź czy po wejściu do katalogu Devs/DOSdrivers i kliknieciu na ikonke CD0 nie pojawia sie CD. Sprawdź, jakie pliki posiadasz, a co masz zapisane w mountliście (czyli tymże Devs:dOSdrivers/CD0). Po sprawdzeniu i stwierdzeniu, że nie działa, wrzuć swoje uwagi tutaj (albo stwórz wątek) i koniecznie dodaj zawartośc tegoż CD0.
Zdarzało sie, że KS3.0 gubił mi CD, ale jeszcze nigdy to sie nie wydarzyło w KS3.1.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem