[#1] A1200 i HDD
Witam. Kupiłem dziś dysk 4GB do amigi który jest sformatowany na fat32. Co i jak muszę zrobić aby używać go w amidze (jak i gdzie formatować itd.) ?
[#2] Re: A1200 i HDD

@beer, post #1

Podłączasz, odpalasz program HDToolbox, dzielisz na partycje. Potem powinieneś widzieć ikonki tych partycji z nazwą NDOS. Formatujesz normalnie z Workbencha.

[#3] Re: A1200 i HDD

@Grzegorz Kraszewski, post #2

kwestia jest taka ze w hdtoolbox go nie widac a pod winxp jest caly i zdrowy. A moze byc ze go nie widzi bo jest ino jedna partycja 4gb ?

Ostatnia modyfikacja: 23.03.07 18:30
[#4] Re: A1200 i HDD

@beer, post #3

Jakie DEVICE masz wpisane w ikonie HDToolbox?
[#5] Re: A1200 i HDD

@Norbert, post #4

musisz sformatowac dysk twardy w winuae

http://valwit.net/uaehd.html

amiga 1200 2 chip ram 4 fast 68030 33 mhz infity 2,1 gb
[#6] Re: A1200 i HDD

@SzaryWilk, post #5

musisz

A jak nie było winuae to się nie dało używać dysków w Amidze?
Jeszcze się sporo musisz na ten temat nauczyć.

[#7] Re: A1200 i HDD

@amigafan, post #6

Daj chłopakowi spokój. Pierwszy raz stara sie komuś pomóc , a Ty sie czepiasz. ;) Inna rzecz ,że faktycznie dawniej nie było WINUAE :), ale kombinuje dobrze ;) A tak poważnie, to podaj może model tego dysku. Ja osobiście zawsze dzieliłem dyski HDToolboxem bez problemu. Może zobacz jak masz ustawioną zworkę. Nie jestem pewny, ale gdzieś obiło mi się o uszy ,że z jakimiś modelami HD były problemy.

mic
[#8] Re: A1200 i HDD

@mic, post #7

Jesli w ikonie HDToolBox jest wpisane inne DEVICE niz scsi.device to nie wiem co byś zrobil, to program nie wykryje twardego dysku !!!!
[#9] Re: A1200 i HDD

@beer, post #3

Tzn. gdy odpalisz HDToolboxa, to nie widzisz niczego? Czy jednak cos jest, ale nie mozesz spartycjonowac?
Jezeli nie ma niczego, to problemem moze byc na odwrot podlaczona tasma lub uszkodzona, zle przestawiona zworka, brak zasilania lub inny problem sprzetowy.
Natomiast gdy jednak cos jest, a nie mozesz spartycjonowac, to na poczatku musisz przestawic HD za pomoca "Change Drive Type" (klikajac na Define New i nastepnie na Read Configuration).
[#10] Re: A1200 i HDD

@beer, post #1

http://www.ppa.pl/artykul_Partycjonowanie_dysku_2_16_760.html

[#11] Re: A1200 i HDD

@vi-bee, post #10

Ok. Dzięki wszystkim. Jakoś dałem radę z tym i dysk już śmiga.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem