[#1] Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie
Cześć!

Czy bardzo powolne odświeżanie zawartości DirectoryOpus jak na filmiku to sprawa normalna?

Rozdzielczość ustawiona na PAL:Super-High Res Laced (1280 x 512), 256 kolorów. W komputerze zamontowana jest AGA mk2.

Inne okna (np. szuflady WB) odświeżają się dużo szybciej, drobne opóźnienie w wyświetlaniu nie jest tak denerwujące.

[wyróżniony] [#2] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@podstawek, post #1

Bo okienko DOpusa jest SMARTREFRESH, zaś okienka WB to SIMPLEREFRESH. Może spróbuj DOpusa 5?

Polecam zmniejszyć głębię barw lub zmniejszyć rozdzielczość do 640x512 lub 640x256. Super-Hires jest używana głównie do podglądu obrazów w wysokiej rozdzielczości.

Akurat WB odświeża się z prędkością odwrotnie proporcjonalną do liczby bitplanów.
[wyróżniony] [#3] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@podstawek, post #1

Jaki procek ? Chyba z tymi 256kol przesadziles, zejdz na 64 i sprawdź.
[#4] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@Hexmage960, post #2

Dzięki!

Tak, zmniejszenie głębi kolorów pomogło.

Błędnie myślałem, że DOpus 5 jest do OSów od 4 wzwyż. Który najwyższy DO pójdzie na 3.9?

Co do uwagi, że "Super-Hires jest używana głównie do podglądu obrazów w wysokiej rozdzielczości.", to w moim przypadku zastosowanie jest inne — lubię, jak mi się dużo mieści w okienku KingCon :)
[#5] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@mikecios, post #3

W komputerze jest WarpEngine z zamontowanym 060.

Tak, jak wspomniałem wyżej, obniżenie głębi kolorów pomogło. Przy 64 było ciut szybciej, przy 16 jest dużo szybciej.
[wyróżniony] [#6] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@podstawek, post #4

Który najwyższy DO pójdzie na 3.9?

Zapewne wersja DOpusa Magellan II 5.9, ale ja polecam sprawdzić jednak najpierw wersję DOpusa Magellan II 5.8.

Ponieważ wersja 5.9 ma ikonki właśnie z AmigaOS4, co nie wygląda najlepiej pod AmigaOS3.1.

Co do uwagi, że "Super-Hires jest używana głównie do podglądu obrazów w wysokiej rozdzielczości.", to w moim przypadku zastosowanie jest inne — lubię, jak mi się dużo mieści w okienku KingCon :)

OK, jasne, oczywiście tak też można. W przypadku większych głębi lepiej przeznaczyć na przeglądanie obrazków.
[#7] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@podstawek, post #5

Masz zainstalowaną łatkę FBlit?
Jeśli nie, to zainstaluj, jest na aminecie: http://aminet.net/package/util/boot/fblit
Powinieneś zaobserwować znaczący przyrost prędkości w trybach 64 kolor i więcej.
[#8] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@wali7, post #7

Dzięki. Tak, FBlit jest zainstalowany.
[wyróżniony] [#9] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@podstawek, post #8

Na AGA sterownik CGX-AGA przyspiesza odświeżanie bez karty graficznej. Oczywiście przy korzystaniu z CGX-AGA musi być włączony i odpowiednio skonfigurowany FBlit.
[#10] Re: Indivision AGA mk2 — powolne odświeżanie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Zainstalowałem CGX-AGA i chyba odrobinę szybciej odświeża. W połączeniu z obniżeniem głębi kolorów jest już całkiem OK.

Dzięki wszystkim!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem