[#1] problem z CDTV
hej, kupilem na allegro CDTV, miała być sprawna a tu lipa i się nic nie uruchamia. Nie działa ani w trybie stand-by ani (co łatwe do przewidzenia) jak się ją włączy przyciskiem.

teraz pytania:
1) jak obczaić/sprawdzic czy coś jest nie tak z zasilaczem (na pinach wychodzących brak jakiegokolwiek napięcia), w środku są dwa bezpieczniki ale wygladają na całe ?

2) czy można wymienic ten zaliczać na jakis ATX?

tu są schematy CDTV jakby ktoś chcial pomóc:
http://www.ianstedman.co.uk/Downloads/cdtv-schematics.zip

bardzo bylbym wdzięczny za jakąś pomoc

[#2] Re: problem z CDTV

@rzookol, post #1

Zanim zaczniesz grzebac w elektronice sprawdz wg punktow:

1. Zalacz CDTV z przycisku Power
2. Sprawdz czy da sie zalaczyc z pilota
3. Nacisnij przycisk Joy/Mouse na pilocie, skocz do punktu 2

Czy zegar pracuje poprawnie (czy jest odmierzany czas)?

Ostatnia modyfikacja: 24.03.07 14:12
[#3] Re: problem z CDTV

@Phibrizzo, post #2

no własnie nic się nie swieci, zasilacz nie daje napięcia, sprawdzalem wszystkie kabelki (oprócz tych do cdromu) i nic się nie wychylalo a z tego co widać na tych schematach powinno być chociaż napięcie 5V do zasilania zegara :(. Poza tym, jedna sróbka jest w zasilaczu tak przykręcona ze chyba bede musial ją spiłować bo się za betarycerza nie da odkręcić

[#4] Re: problem z CDTV

@rzookol, post #3

Sprawdzałeś bezpieczniki wewnątrz zasilacza?
[#5] Re: problem z CDTV

@Louis, post #4

ja bym obstawial bezpieczniki ,tez tak mialem
[#6] Re: problem z CDTV

@DRACOX, post #5

bezpieczniki sprawne, nigdzie napiecia nie ma :(

[#7] Re: problem z CDTV

@rzookol, post #6

A napiecie dochodzi w ogole do bezpiecznika?
Kabel zasilajacy jest sprawny?
[#8] Re: problem z CDTV

@Norbert, post #7

dochodzi i przechodzi, co sie dzieje za bezpiecznikiem tego nie wiem bo nie wiem jak sie takie rzeczy sprawdza

[#9] Re: problem z CDTV

@rzookol, post #8

jak obczailem uszkodzeniu uległ zasilacz od CDTV :( - jak ktoś wie jak sprawdzić co w nim poszlo to bylbym wdzięczny za rady

sama CDTV działa na połączonym z nią tysiącem kabli zasilaczu AT, chcialbym natomiast wymienic go na malutki zasilacz ATX (bo jeszcze by zostalo miejsce na stacje dysków wewnątrz. Po podłączeniu 5V z pinu 9 wtyczki (5v stand-by) od zasilacza ładnie pali sie zegar tylko nie wiem jak zrobić połączenie do włączenia zasialacza do pełnej pracy.

według tego opisu:
http://www.ntua.gr/electronics/hwb/connector/power/atxpower.html

należy w zasilaczu połączyć pin 14 z masą. Mam teraz pytanie: opierając się o schemat zasilania CDTV
http://liza.umcs.lublin.pl/~mzukowski/psu.png
jesli połącze gniazdo CN19 z masą i pinem 14 wtyczki zasilacza to czy to zadziała ?

bardoz byłbym wdzięczny za odpowiedzi

[#10] Re: problem z CDTV

@rzookol, post #9

Raczej powinno zadziałać. Ze schematu wynika że q10 pracuje jako klucz który w stanie nasycenia zwiera złącze cn19 do masy, i tym sposobem prawdopodobnie uruchamia zasilacz w cdtv, a właśnie o taki efekt tutaj generalnie chodzi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem