[#1] amigowa baza danych
na poniedziałek mam sklecić jakąś bazę danych na piąteczkę. siedzi, pije i chrupki Oczywiście wiadomo, że baza danych związana będzie z Amigą. Ma ktoś pomysła, co tam konkretnie do takiej bazy można wsadzić? (mógłbym ofkoz na chama skopiować asortyment jakiegoś amisklepu, ale może ktoś ma fajniejszego pomysła?)
[#2] Re: amigowa baza danych

@snajper, post #1

Może najprostsza: zestawienie modeli. Rozumiem baza relacyjna typu SQL?

Model	procesor	taktowanie	podzespoły	Rok premiery
A500	68000		7MHz		OCS
A1200	68020		14MHz		AGA
A600
A3000
CD32

Można dodać więcej, np:
Chipset	kolory		pasmo		blit size	
OCS	32/4096		16bit		1024x1024
AGA	256/24bit	32bit		32768x32768

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2018 22:09:55 przez Hexmage960
[#3] Re: amigowa baza danych

@Hexmage960, post #2

Rozumiem baza relacyjna typu SQL?

jep. Zestawienie modeli i ogólnie hardłeru zawsze można zrobić, ale to jest pójście po najmniejszej linii oporu. Liczyłem na coś bardziej nieschematycznego, typu spis amigowych demek. Coś, czego nie ma np. taki wyznawca Apple (a mamy takiego jednego).
No i do bazy mają być też zrobione różne kwerendy, dla dodawania/usuwania rekordów itp., więc spis modeli to tak średnio się nadaje, bo nowe modele Amigi w najbliższej przyszłości raczej planowane nie są (chyba że trochę rozszerzyć zakres i uwzględnić różne mutacje typu SAM, AmigaOne itd.).

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2018 22:36:13 przez snajper
[#4] Re: amigowa baza danych

@snajper, post #3

Liczyłem na coś bardziej nieschematycznego, typu spis amigowych demek.

To fajnie, zrób zestawienie dem, music-disków, slideshow-ów, koderów, grafików, muzyków, itp. Pozycje można dodawać, jak również nowe atrybuty.

Przykład:

Demo	Grupa	Koder	Grafik	Muzyk
Arte	Sanity	Chaos	RA	Moby

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2018 23:24:17 przez Hexmage960
[#5] Re: amigowa baza danych

@snajper, post #1

Jezeli moge zasugerowac cos uzytecznego to proponuje baze artykulow z czasopism amigowaych. W sieci mozna znalesc spisy tresci do calych wydan to tez mozna 'obtagowac / kategoryzowac' etc. np.: Magazyn Amiga mial sporo wartosciowych tresci. Sam popelnilem takie cudo w MUIBase teraz w ramach cwiczen chce napisac taka baze w MUI w polaczeniu z SQlitem... zobaczymy jak czas pozwoli.
[#6] Re: amigowa baza danych

@RadziN, post #5

dzięki, ale już po ptokach. Pracę oddałem wczoraj, ślęczałem nad tym od soboty rano do 2 w nocy wczoraj x| (z kilkugodzinną przerwą na sen). Ale opłaciło się, mam na koniec 4+. Tańczący banan
Ostatecznie wybrałem opcję standard, czyli baza do sklepiku komputerowego - oczywiście z częściami amigowymi. :) Na kombinowanie już niestety nie było czasu, ledwo zdążyłem na koniec dodać parę rekordów do wszystkich tabel. A i tak połowa z tej bazy nie działa (lub działa niezgodnie z założeniami) i nadal nie wiem czemu, ale facet na szczęście za bardzo się nie wgłębiał, no i najważniejsze, że jakoś z grubsza ogarnąłem temat.
Teraz czeka mnie jeszcze tylko zaliczenie OpenGL-a i Metod Numerycznych, a potem upragnione wakacje na praktykach...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem