[#1] dysk twardy IBM 4GB
witam,

Mam pytanie: czy ktoś z forum podłaczał dysk IMB 4GB do Amigi 1200 (kickstart 3.0)? Mam taki na oku, ale nie mam pewności, że będzie przez WB 3.1 wykrywany. Czytałem w jakimś wątku, że niekiedy są problemy z niektórymi dyskami...

dzięki za odpowiedź

tutaj link do tego dysku:

http://www.allegro.pl/item176460954_ibm_4gb_jak_nowy_100_sprawny.html

[#2] Re: dysk twardy IBM 4GB

@lukaszd, post #1

Działac powinien. Problemy czasem są, ale głównie z czasem startu
dysku, niekiedy musisz zresetować kompa po starcie, bo dysku od razu
nie zobaczy, jeśli ten za długo startuje...

[#3] Re: dysk twardy IBM 4GB

@Kaczus, post #2

cześć

Jak zachowuje się IBM, tego nie wiem, ale ja miałem takie problemy z WD "Caviarami". Dyski za wolno sie rozkręcały i trzeba było robić dodatkowy reset. Nie jest to wina Amigi, tylko ROM-u 3.0. Mnie na tyle to denerwowało, że zmieniłem ROM na 3.1 i po kłopocie :). Jeśli masz możliwość zakupu ROM-u 3.1 to polecam. Zero problemów z bootowaniem :) Myślę ,że dysk do którego link podałeś powinien śmigać bez problemów. Jest to dużo nowsza konstrukcja od dysków których używało się kilka lat temu. Przynajmniej pod względem elektroniki ;)

Pzdrowienia

mic

Amiga 1200 Escom, 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+64 MB, HD 1,6.
oraz inne fajne Amigi :P

[#4] Re: dysk twardy IBM 4GB

@lukaszd, post #1

W którymś Magazynie Amiga pan Marek Pampuch opisywał podłączanie czterogigowego IBMa z węgierskiej fabryki do jego A1200. Z tym, że był to 3,5" DeskStar. O ile dobrze pamiętam obyło się bez problemów. :D
[#5] Re: dysk twardy IBM 4GB

@APC74, post #4

Jeśli chodzi o rozkręcanie dysku mam dwie amigi w których trzeba po starcie zresetować. Jak wiadomo KS3.0 ma błąd że nie czeka na dysk dopiero w kickstarcie 3.1 z tego co mi wiadomo ten błąd został poprawiony.

Dysk ma 4 GB więc problemu nie powinno być.(amiga je ma z dyskami większymi niż 4GB) :)

[#6] Re: dysk twardy IBM 4GB

@pwe, post #5

witam,

Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Skuszę, się chyba na ROM 3.1 :)

[#7] Re: dysk twardy IBM 4GB

@lukaszd, post #6

Tylko jak kupisz nowy ROM, uważaj przy przekładce ! Abyś nie "zdymił" kości, tudzież czegoś innego. ;) . Dużo informacji znajdziesz o tym na forum.

mic
[#8] Re: dysk twardy IBM 4GB

@lukaszd, post #6

A ja zakupił bym dysk a potem,w razie problemów ze startem wziął kostki z Kickiem 3.1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem