[#31] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@stachu100, post #25

Nie żartuję. Jeśli ktoś chce kupić oscyloskop poniżej 1000zł. "na lata", to lepiej dołożyć ok. 500zł. i kupić sprzęt zapewniający znacznie dokładniejsze pomiary. Natomiast, jeśli ktoś chce tylko pomierzyć sygnały w Amidze za pomocą analogowej "magicznej kuli", którą ledwo widać czy tanich chińskich wyrobów oscyloskopo-podobnych, to zmieści się w budżecie do 500zł. Jednak wygoda użytkowania oraz zakresy pomiarowe i dokładność takich zabawek pozostawia wiele do życzenia, nawet/zwłaszcza dla amatorów. Moim zdaniem zakup takich urządzeń jest stratą czasu i pieniędzy, ale to już zależy od potrzeb kupującego i ewentualnych zamiarów rozwijania się w elektronice.
[#32] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@Cezarykl, post #22

Od wielkiej biedy dla bardzo początkującego i mówimy o sygnałach w retro sprzętach to DSO2512G, jest to skopometr na którym coś zobaczysz, mam i czasami z wygody używam tylko oryginalne sondy od razu do kosza i trzeba zainwestować w normalnej jakości. Jeśli chcesz stołowy to zgadzam się z @RomanWorkshop dołóż do siglenta albo rigola.

PS. Mam nowego owona SDS1102, jest nowy w pudełku jeśli Cię interesuje to napisz na priv dogadamy się

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 13:40:36 przez kataklysm
[#33] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@Cezarykl, post #22

Ja mam Rigola DS1202Z-E i sobie chwalę.
[#34] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@RomanWorkshop, post #31

Nie żartuję. Jeśli ktoś chce kupić oscyloskop poniżej 1000zł. "na lata",

Jeżeli ktoś się zajmuje zaawansowanymi naprawami - to tak.
A do sprawdzenia raz do roku aktywności na linii danych/adresu czy też zegara, to cudów nie trzeba.
[#35] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@stachu100, post #34

Ja mam MSO5074 z wgranym softem który robi upgrade do MSO5354 i dla większości usterek, które naprawiałem wystarczyłby jakiś "kieszonkowiec" pracujący do 20Mhz, ale takich prawdziwych 20Mhz. Na kanale "Adrian's Digital Basement" były testy takich małych zabawek przy naprawie retro to można sobie zobaczyć jak to działa. Problemy pojawiają się jak kupujesz taką zabawkę z przekonaniem, że ma próbkowanie, które pokaże sinus czy prostokąt danej częstotliwości, ale jednak producent trochę przeklamał w danych technicznych. Pokazuje ci wtedy dziwny przebieg i myślisz, że coś jest nie tak z sygnałem a nie z pomiarem.

Można spokojnie używać i posprawdzać sygnały, ale trzeba być świadomym ograniczeń sprzętu i swoich błędów. I to się tyczy nawet warsztatowych oscyloskopów za kilka czy kilkanaście tysięcy zł. Wiele razy sam coś mierzyłem swoim i dłuższy przewód masowy łapał mi zakłucenia z ledów, albo brak terminacji dawał mi zniekształcenia. Sama sonda ma też swoją rezystancję i pojemność. W kilku przypadkach tak miałem, ale jako amator sam sobie nie ufam i sprawdzałem samego siebie

Chyba jest tak, że im mniej zdolny jest oscyloskop tym więcej zdolności i wiedzy musi mieć uzytkownik, żeby wywnioskował co tak naprawdę na lini piszczy.
[#36] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@snifferman, post #35

ADS5012H przenośny oscyloskop cyfrowy 100MHz
w zupełności wystarczy
[#37] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@Panstalin2, post #36

ADS5012H przenośny oscyloskop cyfrowy 100MHz w zupełności wystarczy

Miałem taki i potwierdzam, że do zabawy w naprawę staroci poprzez podglądanie przebiegów, w większości przypadków jest wystarczający. Do tego celu nie jest potrzebny kombajn za 10x tyle, który może i ma ciekawe funkcje, ale w takich zastosowaniach raczej o ograniczonej przydatności.
Ma jednak pewną wadę: jest jednokanałowy, więc nie da się podglądać jednocześnie dwóch sygnałów, a czasami to się przydaje. Dlatego warto pomyśleć nad tymi dwukanałowymi Chińczykami z AliExpress, które są w podobnej cenie.
[#38] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@Panstalin2, post #36

Witam.
ADS5012H przenośny oscyloskop cyfrowy 100MHz

Faktyczne ma 100 MHz?
Pozdrawiam.
[#39] Re: Oscyloskop do naprawy Amig

@ted, post #38

Tutaj jest filmikbz testów, ale nie wiem czy dokładnie o ten model chodzi. Może teraz też mieć inny firmware, bo filmik leciwy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem