[#1] Ratujcie mnei i moja CDTV!
Witam
Mam dosc duzy problem z moja amiga. Kupiłem ją i działała, wszystko było pieknie i OK - kazdy element działał be problemów. Musiałem odkrecic obudowe (chciałem ją przemalowac jeszcze raz na czarno bo ma 2 bardzo duze 'rysy') i wybrałem sie z amiga do kumpla (przykryłem to folia na czas podrózy). U kumpla amiga odmówiła posłuszeństwa - kiedy wkładam dyskietke (jak pokazuje sie raczka z dyskietka) ekran na chwiel staje sie bialy i znowu pokazuje sie ta raczka
Ktos wie co moglo sie zdarzyc?
[#2] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #1

Oj, mogła się obluzować np. Paula, albo coś się wypięło w gnieździe stacji dysków...otwórz, podociskaj wszystko (zwłaszcza układy scalone) zobacz, czy przypadkiem taśma do stacji nie jest zagięta...popróbuj z innymi dyskietkami...a pojawia Ci się logo CDTV na starcie? Nie panikuj chłopie :)

[#3] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@OSH, post #2

hmm raczka? ona ogolnie nie powinna sie pojawiac na CDTV ,tylko obraz "plyty cd na marmurze"

u mnie raczka pojawiala sie tylko wtedy gdy ami zalapala jakiegos errora . ciekawa sprawa ,bo ten blad mozna wywolac na zyczenie .(ja musialem ,bo wormsy na raczce sie odpalaly ,a na normalnym juz nie) .wystarczylo podczas bootowania dyskietki (pierwsze kilka sekund) szybko ja wyjac z stacji dyskow trick ten dzialal tez z kilkoma innymi programami ktore normalnie na cdtv nie trybily mi :D

wracajac do stacji dyskietek ..masz jakas inna pod reka aby sprawdzic czy to nie jej wina?

Ostatnia modyfikacja: 25.03.07 16:16
[#4] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@DRACOX, post #3

Mam taki przełącznik do wyłączania/właczania cd-rom. O ile dobrze sie orientuje to chodzi o to ze CD-Rom tez zuzywa troche pamieci - dlatego po wyłączeniu go pojde gry które nie chodza razem z włączonym CD-romem.
U mnie nie działa ani tak, ani tak... podociskałem kable itp i niestety dalej mam ten sam problem.
[#5] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #1

Moze padnieta stacja dysków?
Masz mozliwosc podlaczenia innej, lub sprawdzenia ten na innej Amidze.
[#6] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Norbert, post #5

Tez tak sobie pomyslałem, ale jak wrzucam jakis Cd z gazetki ktory powinien zaskoczyc i normlanie 'wejsc' do systemu to ekran robi sie lekko czerwony (czyli ze amiga nie moze wczytac płyty/dyskietki). W sumie na płycie głownej wszystko wyglada w porządku... Jeszcze jedno... po przyniesieniu amigi do domu zauwazyłem ze drązek (przełącznik) włączenia/wyłączenia CD-Romu dziwnie 'lata' tak jakby był uszkodzony albo cos... juz działa bez problemu. Myslice ze mogl spowodowac jakeis głupie zwarcie czy cos ?
[#7] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #6

Verden napisał(a):

Jeszcze jedno... po przyniesieniu amigi do domu
> zauwazyłem ze drązek (przełącznik) włączenia/wyłączenia CD-Romu
> dziwnie 'lata' tak jakby był uszkodzony albo cos... juz działa
> bez problemu. Myslice ze mogl spowodowac jakeis głupie zwarcie
> czy cos ?
No to masz odpowiedź! Na 90% on jest temu winny. Zbadaj go dokładnie i spróbuj naprawić, wtedy Ami zacznie działać.

[#8] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #6

No to mamy następny przykład ,że ze "starymi" komputerami trzeba postępować bardzo delikatnie. Ostatnio kolega pisał, że ma problem z dwoma A500 które sobie wypędzelkował i przestały działać. Teraz Ty masz problem z CDTV. Nie wiem w jakich warunkach przewoziłeś Amigę . Może na zewnątrz było wilgotno i zimno. A po przyjściu do kumpla od razu odpaliłeś sprzęt. Może folia nie była antystatyczna i spowodowała jakieś mikro wyładowania, a może coś się wstrząsnęło podczas transportu. To są czyste przypuszczenia z mojej strony. Aha, a nie masz przełącznika na płycie chip/fast ? - oprócz CD.

Najlepiej zrobić tak jak mój kolega zawsze powtarza, "dont tacz" :) Puki działa oczywiście...

mic
[#9] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #1

Zamien na A1200 + odtwarzacz DVD (muza i filmy).
[#10] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@mic, post #8

Hmm... znacie kogos we Wrocku kto moglby mi sprawdzic co z tym jest nie tak? Ewentualnie jakis serwis czy cos? Bo tak szczerze mysle ze to sie da jakos naprawic (w końcu amiga sie włącza itp) a nie chce tez wydawac kasy na kolejna CDTV... Wole juz zapłacić za naprawde...

Edit: Amiga normalnei odtwarza płyty audio jak cos ;]

Edit2: odtwarza CDTV welcome disc... wiec moze faktycznie to sprawa stacji dysków ? Czy moge ją jakos sprawdzic na Amidze 600 ?

Ostatnia modyfikacja: 25.03.07 18:21

Ostatnia modyfikacja: 25.03.07 19:12
[#11] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #10

Hie hie, akurat ja siedzę we Wrocku :D

[#12] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@OSH, post #11

Hie hie... to moze moglibysmy sie jakos ustawic na jutro/pojutrze ? Postawiłbym Ci jakies piwo ew. po prostu zapłacil jak za serwis ;P (oczywiscie jesli naprawisz :P)

Edit: Hmm... to faktycznei wygldaa jakby stacja dyskeitek była zwalona... Bo rozebrałem cała amige i nic 'nie odpadło' ani nie widze zeby cos sie przypaliło czy jakas siciezka została przerwana. W takim razie, prosiłbym o jakakolwiek pomoc (najlepiej jakby ktos miał zewnwtrzna stacje dyskietek czy cos)

Ostatnia modyfikacja: 25.03.07 19:42
[#13] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@mic, post #8

Dodkladnie,jedna z moich dwoch A1200 raz dziala, raz nie, raz dziala RGB,raz tylko przez Composite, jak sie jej widzi, teraz akurat nie dziala, rano dzialala, tydzien temu tez, dwa tygodnie temu nie..i tak od zawsze...;/

[#14] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #12

Verden napisał(a):

> Hie hie... to moze moglibysmy sie jakos ustawic na
> jutro/pojutrze ? Postawiłbym Ci jakies piwo ew. po prostu
> zapłacil jak za serwis ;P (oczywiscie jesli naprawisz :P)

Kwestię spotkania proponuje omówić prywatnie. Wal na GG:)

[#15] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@OSH, post #14

Ok, sprawdziłem stacje dyskietek u mojego kumpla na amidze 600 i działa! To w sumie trochę dziwne bo moja amiga odpala bez problemu płyte CDTV ale dyskietki nie chce 'wczytac'...

Ostatnia modyfikacja: 26.03.07 18:04
[#16] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #15

Jak ktoś już wcześniej wspomniał wymień ten "latający" przełącznik nawet jeśli teraz już nie lata. :)
[#17] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Kiv_Master, post #16

Przełącznik nie ma tu nic do rzeczy. To tylko dodatek który pozwala wyłączyc CDrom. Bez przełącznika tez nie dziala a powinno. Znacie moze jakis serwis na dolnym slasku? A jesli nie to czy w ogole jakis serwis amigi w Polsce?
[#18] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #17

Chyba efunzine bawi się w naprawianie...

[#19] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Verden, post #17

Opisywane przez Ciebie objawy mają właśnie bardzo wiele wspólnego z przełącznikiem. Mam CDTV i trzy :) przełączniki, coś podobnego przytrafiało mi sie niejednokrotnie (zwłaszcza na lub zaraz po party :) ) - biały ekran i dyskietka to sygnał, że odłączyłeś ROM CDTV a został Ci tylko ten z KS1.3, wiekszym problemem jest bootwanie, ale myśle, że po odłączeniu i/lub naprawie przełącznika masz duże szanse, że wszystko zadziała. Przełącznik mógł sie uszkodzić i stale jest w jakimś stanie, lub ustawiłeś go w stanie nieustalonym (jeśli jest trójpozycyjny).

Co radze: "pomachaj" przełącznikiem na wszystkie możliwe pozycje i każdą z nich testuj, po teście zawsze wyłącz CDTV przyciskiem i dodatkowo odłącz kabel zasilania na 30 sek.
Jeśli to nie pomoże - odkreć obudowe, znajdź piny do których podłączony jest przełącznik (jak dobrze pamietam na wysokości wejścia SCSI CD-ROMu, od środka płyty w lewo i do góry, ale nie na skraju płyty). Zależy jak masz to podłączone, ale oprócz tego kabelka, żaden inny zakończony 2- lub 3-pinowym gniazdem nie powinien sie tam pojawić.
Wersja 3 - dociśnij kości na płycie, zwłaszcza jak masz różnej maści przystawki, uwaga najbardziej tyczy sie kości z ROM.

[#20] Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!

@Skotos, post #19

Nie czytałes chyba uwaznie wszystkich postów ;P Napisałem ze bez przełącznika tez nie dziala, to nei jego wina. jak opisałem swoj problem człowiekowi ktory zajmuje sie naprawami amigi itp to powiedział ze to moze byc zasilacz, byc moze ma racje bo do zasilacza jeszcze nie zaglądalem. Jak cos to oddam do serwisu i juz...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem