[#19]
Re: Ratujcie mnei i moja CDTV!
@Verden,
post #17
Opisywane przez Ciebie objawy mają właśnie bardzo wiele wspólnego z przełącznikiem. Mam CDTV i trzy :) przełączniki, coś podobnego przytrafiało mi sie niejednokrotnie (zwłaszcza na lub zaraz po party :) ) - biały ekran i dyskietka to sygnał, że odłączyłeś ROM CDTV a został Ci tylko ten z KS1.3, wiekszym problemem jest bootwanie, ale myśle, że po odłączeniu i/lub naprawie przełącznika masz duże szanse, że wszystko zadziała. Przełącznik mógł sie uszkodzić i stale jest w jakimś stanie, lub ustawiłeś go w stanie nieustalonym (jeśli jest trójpozycyjny).
Co radze: "pomachaj" przełącznikiem na wszystkie możliwe pozycje i każdą z nich testuj, po teście zawsze wyłącz CDTV przyciskiem i dodatkowo odłącz kabel zasilania na 30 sek.
Jeśli to nie pomoże - odkreć obudowe, znajdź piny do których podłączony jest przełącznik (jak dobrze pamietam na wysokości wejścia SCSI CD-ROMu, od środka płyty w lewo i do góry, ale nie na skraju płyty). Zależy jak masz to podłączone, ale oprócz tego kabelka, żaden inny zakończony 2- lub 3-pinowym gniazdem nie powinien sie tam pojawić.
Wersja 3 - dociśnij kości na płycie, zwłaszcza jak masz różnej maści przystawki, uwaga najbardziej tyczy sie kości z ROM.