[#1]
Przeróbka flopa Sony 920 MPF raz jeszcze - problem z sygnałem Disk Change
Robię sobie przeróbkę według
tego tutoriala ale mi nie chce działać - stacja nie cyka, LED się świeci cały czas. Typowy objaw podłączenia taśmy na odwrót, tylko że sprawdzałem i to nie to. Ktoś w podlinkowanym wątku na EAB miał takie same objawy i się poddał, ja jestem trochę bardziej uparty.
Wyśledziłem przyczynę do tego, że sygnał na pinie nr 2 (
amigowy/shugartowy Disk Change) nie jest prawidłowo generowany. Odłączyłem go i jak bez tego sygnału Amiga wystartuje z wsadzonym flopem to boot jest ok, jak z pustą stacją to po wsadzeniu nie reaguje na flopa. Znalazłem też alternatywne źródło tego sygnału zgodnie ze zdjęciami
na forum CPC, ale objaw taki sam. I teraz rzeczy się robią zabawne, bo zarówno jedno jak i drugie źródło sygnału niby działa okej - jest 5V jak flopa nie ma, 0V jak flop jest w środku. Gdy do alternatywnego źródła sygnału dorzuciłem pullupa na 100k to sygnał działał, ale odwrotnie niż trzeba - stacja ruszała gdy wyciągałem dyskietkę, a nie ją wsadzałem. Jak na odłączonym sygnale wsadzę flopa a potem przystawię kabelek do źródła to rusza - na moje oko wygląda to tak jakby chodziło o detekcję zbocza sygnałowego i o to, że przy boocie sygnał ten jest w złym stanie początkowym.
Jaką tak naprawdę ten sygnał ma logikę i jaki powinien mieć kształt - powinien być ciągle w stanie 1/0 czy powinien być generowany jakiś impuls?
Ostatnia aktualizacja: 23.06.2018 22:00:39 przez teh_KaiN