[#1] Rozszerzenie 8mb fast do A1200
Witam!
O co chodzi z tym kwarcem i kooprocesorem na płycie rozszerzeń 8mb? Jaki kwarc założyć, kooprocesor (Mhz, typ)? Czy kooprocesor i kwarc trzeba wlutować, czy wystarczy "wcisnąć" w gniazdo?
Pozdrawiam
[#2] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@ender, post #1

Nie napisałeś o jakie rozszerzenie Ci chodzi. Ale ogólnie to w takich rozszerzeniach była podstawka pod koprocesor. W instrukcji trzeba zobaczyć jaki jest kwarc (albo na nim), aby wiedzieć z jakim taktowaniem można koprocesor włożyć i takowy tylko wcisnąć w podstawkę. Jeśli chcesz mieć szybszy koprocesor, a kwarc taktuje za mało, to trzeba kwarc wymienić.
Były 2 rodzaje koprocesorów: 68881 (wolniejszy) i 68882 (szybszy). 68882 najszybszy jaki spotkałem to 50 MHz i taki model polecam. Z tym, że na tych rozszerzeniach kwarc często miał niższe taktowanie i trzeba go wymienić na np. 50 MHz.

Ostatnia modyfikacja: 26.03.07 00:13
[#3] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@AS, post #2

Witam! Rozszerzenie pamięci do Amigi 1200.
Na karcie jest kość kość 8MB. Konfiguracja jest za pomocą zworek.
- Karta posiada Zegar Czasu Rzeczywistego (RTC)
- Do karty można dołożyć koprocesor i kwarc (praca synchroniczna lub Asynchroniczna)
- Po dołożeniu karty amiga przyśpiesza średnio dwukrotnie szybciej
Producentem karty jest Micronik Rev 1.3.
Pozdrawiam
[#4] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@ender, post #3

Tak jak pisałem wyżej, z tym że jeśli koprocesor ma działać synchronicznie, to kwarc niepotrzebny i będzie pracował z 14,7 MHz - jak procesor główny. Jeśli asynchronicznie to kwarc potrzebny i wtedy zależnie od kwarcu można włożyć koprocesor nawet 50 MHz.
To że Amiga pracuje szybciej to zasługa FastRAMu. Ta pamięć prześpiesza ponad 2x pracę komputera.

Ostatnia modyfikacja: 26.03.07 11:09
[#5] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@AS, post #4

Obecność koprocesora odczujesz pozytywnie jedynie przy programach DTP oraz raytracerach (programach do tworzenia grafiki 3D)
Są też przypadki, znane mi z lektury MA, kiedy obecność koprocesora spowalnia pracę niektórych programów.
Zastanawia mnie sens użycia koproca w Twojej konfiguracji? Koszt zakupu kwarca i samego koprocesora jest, jaki jest, a poprawa komfortu pracy może być całkowicie niezauważalna - zależy od tego, co robisz na swoim sprzęcie.

pozdrawiam!

[#6] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@Rodzyn, post #5

chyba masz na mysli procek 6800 + FPU były takie karty "turbo" do amigi 500 tutaj faktycznie ze speedem jest kicha . Jaki sens ma fpu?? OGROMNY. Mase bibliotek systemowych masz w wersji dla fpu . ( Ixemul.library (DOOM2 itp itd) mpega ( dekodowanie mp3 do wav) (datatypes!!)itp itd bez końca można wymieniać . Mając nawet 020 z fastem według mnie wartko kupić FPU . Co prawda w dooma2 nie pogra na full dedalach ale mając fpu będzie się dało znośnie w to popykać . Jesli chcesz zostać przy 020 polecam Ci zakup coprocka taktowanego z speedem ~30 mhz więcej niema sensu . Przyśpieszenie będzie w granicy błędu statystycznego . Poprostu 020 nie da rady obsłuzyć efektownie szybszego coprocka .

Benedykt

[#7] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Jakim Programem zweryfikować z jaką częstotliwością działa koprocesor. Dodałem do karty pamięci w a1200, koprocesor 68882 i kwarc 40. Jest zworka pracy asynchronicznej. Jakaś prosta metoda ?

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2017 14:08:06 przez Newhousik
[#8] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@Newhousik, post #7

AIBB, pokazuje częstotliwość FPU.
[#9] Re: Rozszerzenie 8mb fast do A1200

@MariuszK, post #8

dzięki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem