kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.
witam
Mam Amige 1200 rev. 1d4 prawdopodobnie escom(obudowa pudełko magic) kupiona w 97r. w animart jako odświeżona(z tego odświeżenia nic nie zostało już aktualnie klawisze pożółkły a obudowa w 1/5, na szczęście mam gdzieś w rupieciach mam nadzieje w lepszym stanie zwykła commodorowska obudowę).
Komputer przeleżał ponad 15lat nieruszany.Ostatnio go odpaliłem,dość długo się zbiera ale ruszył, udało się uruchomić parę gierek z oryginalnych dyskietek, za pierwszym razem lub za którymś z kolei jak zaczęły wyskakiwać błędy.
Zestaw obejmuje również zasilacz 25w p-no 391029-03 commodorowski, dysk twardy seagate 3,5cala(ST31276A) 1275mb, stacja dyskietek Sony mpf920e(MICRONIK HD 1,76mb POWER M-DISK) oraz karta blizzard 1230IV procek plus koprocessor i nietypowo kość ram 8mb(chociaż widzi tylko 7,5mb).Dodatkowo posiadam napęd cd rom mitsumi crmc fx810t4) 8x.
Problem jest taki z tego co się zorientowałem wszystko było złożone i odświeżone na przysłowiowy rympał.
Obudowa z tyłu się nie schodzi z uwagi na wyprowadzenie z boku kabla ide oraz zasilającego.
Zacznijmy od właśnie cd rom podłączyłem go do tego właśnie zewnętrznego kabla, przy podłączeniu w jedną stronę po włączeniu amiga wisi nic się nie dzieje pali się na stałe kontrolka dysku twardego.Przy podłączeniu na odwrót komputer startuje a napęd się otwiera i można włożyć płytę , która słychać że przez chwile się kręci i mruga kontrolka w napędzie , po czym nic się dalej nie dzieje. W komputerze jest system 3.1(40.89?)niby sterownik cdrom jest zainstalowany ikonka pc0 wduszenie jej powoduje pojawienie się napędu w filemasterze a samo duszenie ikonki powoduje komunikat, że napęd jest już zamontowany> Niestety próba dostępu do napędu przez filemastera kończy się fiaskiem wyskakuje komunikat coś ze słowem lock i komenda dos 225?jakiś błąd.
Nie wiem jak to ugryźć. Rozebrałem amigę i wszystko jest tak bardzo mało profesjonalnie gdyż dysk sobie leży w środku swobodnie,,kable zasilające dysk i napęd cdrom wychodzą z gniazda zasilającego..natomiast kabel ide to samoróbka gdyż z mniejszej wtyczki która wpinana w płytę amigi rozwidla się na dwa standardowe ide a całość łączenia jest zalana jakaś masą. Przepięcie dysku na ten zewnętrzny kabel sprawdza , że chyba jest sprawny bo dysk startuje.
Dodatkowo chciałem sprawdzić blizzarda gdyż był oddzielnie próba standardowego wkładania spełzła na niczym rozebrałem cały komputer tak że została goła płyta z dolną częścią obudowy i dopiero wtedy unosząc trochę płytę do góry udało się nie uszkadzając niczego wcisnąć blizzarda.Niestety po złożeniu wszystkiego stacja dysków przestała czytać dyskietki wyskakuje komunikat no dos disk a w file masterze ten sam błąd co przy cdrom, Stacja odczytuje jedynie dyskietkę startową w3.1 by pojawiła się wsuwająca się dyskietka.Oczywiście przy próbie odczytu dyskietek ndos stacja przez chwile puka normalnie następnie zaczyna się tradycyjne miarowe buczenie jak jeszcze pamiętam z a500+, że nie może odczytać dyskietki. Co się stało?
Czy działający blizzard coś pokopał?na blizzardzie jest zworka na 4pinowym gnieździe wyjęcie tej zworki niczego nie zmieniło.
Co robić?Chciałem sobie odświeżyć lata młodości a tu taki zonk...
Dlaczego nie działa cd rom?czy jest uszkodzony czy to kwestia sterownika bo chyba nazywa się pipe?
Amiga cd32 jakoś działa no może poza 8pinowym svideo:(
[#2] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #1

Pc0 jest do dyskietek pecetowych
[#3] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Norbert, post #2

hmm czyli rozumiem, że w systemie bo mówię jestem zielony po tylu latach brak pewnie sterowników do cd romu??...no ale cdrom cdromem ale co ze stacją dysków która działa a nie działa., wiem że jest tu już pełno postów w tym temacie..ale każdy przypadek jest przecież inny.....stacje przedmuchiwałem kabelki też w sumie wchodzą dosyć sztywno, mimo że kilka pinów na płycie głównej od fdd jest lekko przekrzywionych ale nie są wyrwane.....ehh, może ze jak jest to płyta escomowa..to się nadwyrężył mostek kabelkowy od fdd od spodu płyty?i to spowodowało zonk?no ale ja nie odkręcałem płyty od dolnej obudowy więc przy wciskaniu blizzarda raczej nie mógł się ten kabel uszkodzić
[#4] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #3

sprawdź czy w devs:dosdriver masz cd0
wpisz w cli mount cd0:
[#5] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Risc, post #4

a jak nie to może w sys:storage/dosdrivers :)
[#6] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@QUAD, post #5

aktualnie nie mogę sprawdzić bo od tego testowania i ciągłego włączania i wyłączania wysiadł mi monitor a miałem po composite podłączone do dell 2407wfp, coś się uwaliło bo tylko przez chwile jest obraz:(,nadal nikt nie podsyła co się stało ze stacją dysków:(
[#7] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #6

Całkiem możliwe że dyskietki które masz zwyczajnie pozdychały. Kup paczuszke "nowych" i sprawdź.
[#8] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #1

ciach

Znajdź jakieś magika, kogos kto ma Amige, czas i checi, aby pomógł Ci ogarnąć temat odpalenia/używania kompa. Szkoda Twojego czasu i pieniędzy, gdyż możesz zepsuć to i owo. Poszukaj w bazie użyszkodników na PPA.
[#9] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Tomski, post #8

hmm nic nie zdechło jeśli chodzi o dyskietki bo dyskietkę workbench czyta:)
nie jestem całkiem zielony jeśli chodzi o podłączenia tylko zielony jeśli chodzi o workbench:)tak jak mówiłem a500+ z nią byłem związany, jak panowała a1200 i wszystkie gadżety ja siedziałem w konsolach:)a w 1997roku kupiłem z sentymentu nie pamiętam czy od razu z blizzardem i napędem cd rom może to dokupiłem potem, wiem , że miałem masę dyskietek niekompatybilnych które mi zostały po a 500+ i głównie do 2005r. a1200 leżała w kartonie lub kurzyła się pod monitorem:)dopiero po przeprowadzce kupiłem sporo gierek pudełkowych oryginalnych i teraz dopiero testowałem:)od co zleżała się.
Ale na tyle nie jestem ciemny rozumiem, że napęd cd nie jest zainstalowany w systemie bo z tego co pamiętam w zakładce o której tu któryś użytkownik sugerował dos dev widnieje tylko jak byk z jedną partycją dysk twardy.Na razie nie mam jak wgrać cokolwiek bo nie mam kabla null modem a teraz jeszcze stacja niedomaga.
A co do monitora jeszcze bym zrozumiał, że jakbym podłączył przez przejściówkę scart rgb vga to może po czasie by odświeżania nie wytrzymał ale na composite i padł:(no fakt przy tych machinacjach nie zawsze wyłączałem monitor ale wyłączałem zawsze włącznikiem amige
Jeśli padła stacja to na razie nie widzę nigdzie na allegro zamiennika hd chyba, że jakaś magia zadziała ja podejrzewam, że jest coś z taśmą....bo trochę nią ruszałem i był moment że już żadnej dyskietki nie czytała tylko było typowe jednostajne buczenie...
[#10] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #9

Jak dla mnie zbyt chaotycznie chcesz ta amigę przywrócić do lat świetności.
1 Wypnij Cd, Hd , Blizzarda tak żeby amiga była jak ją stworzyli
2 Wyczyść głowice w stacji
3 Jak stacja zacznie czytać dyskietki po kolei podłącz turbo sprawdz czy jest gitara
4 Podłącz hd i postaw od nowa system
5 Podłącz i zainstaluj cd
[#11] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Blady, post #10

metodą prób i błędów doszedłem czy to aby dolny wkręt z sanka od strony gniazda rozszerzeń, która jest przykręcona do stacji dysków nie jest wkrętem regulacyjnym?bo przy max. dokręceniu stacja znowu sypie albo błędami albo n dosowymi komunikatami, poluzowanie wkręta spowodowało że ożyła.
Po włożeniu blizzarda źle mi działą zainstalowany emulator kc1.3 albo nie umiem użyć, bez karty od razu wyskakuje łapka, a po włożeniu blizarda menu gdzie są dostępne trzy wersje niby kc 1 rom i 2 ramy z różnymi numerkami , na dole natomiast po środku gdzie ma się ładować jest chip ram,fast ram, ext ram ,no ext ram, 32bit ram i jeszcze dwie ikonki po bokach próbowałem paru kombinacji jedynie wyskakuje biały ekran bez łapki i nic się nie dzieje..a pamiętam , ze stare gry nie były już kompatybilne z moją a500+ a co dopiero a1200.....
Niestety nadal mam dyskietki które niby się wczytują ale w trakcie wczytywania przestaje stacja wczytywać, lub znowu wyskakuje df0:ndos..przy próbie uruchomienia z resetu lub włączenia konsoli zaczyna mrugać kontrolka power i wyskakuje znany czerwony ekran software faulire..czy to jednak uszkodzone dyskietki czy brak kompatybilności z a1200?.
Czyli jak koledzy widzą:)nie jestem całkiem zielony...gdzie szukać na dysku tego sterownika do cdromu..może gdzieś jest skoro ikonka pc0 nie jest od niego czy mam rozumieć, że po zamontowaniu tego napędu wirtualnie stacja dyskietek zacznie czytać dyskietki hd?.OK
Nadal niestety monitor nie ozdrowiał:( i dziwnie to model dell 2407wfp hc ma gniazda vga,dvi, component svideo oraz composite ja korzystałem z composite obraz był bardzo rozmyty. Aktualnie próba wpięcia czegokolwiek przez composite svideo component nie sprawdzałem sprawia że obraz pojawia się na chwile...po czym całkowicie blokuje się podświetlenie na wszystkich wejściach:(tzn niby ekran jest czarny ale jak się podświetli latarką to widać obraz..co to może być, oczywiście włączenie innego źródła np komputera pod dvi i włączenie pip na composite powoduje że w pipie obraz jest widoczny.
[#12] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #11

Jeżeli to jednak nie monitor winny to problem ze znikającym obrazem wygląda na stare kondensatory na płycie głównej Amigi (pisałeś, że długo się zbiera nim ruszy) i stąd możesz mieć problemy ze stabilnością i częścią problemów, które się pojawiły. Do tego Blizzard dodatkowo obciąża zasilacz.

PC0 służy do obsługi dyskietek PC sformatowanych na FAT 720KB.

Masz jakieś inne urządzenie co możesz go podłączyć po composite aby przetestować monitor - np. odtwarzacz DVD itp, który ma takie wyjście?
[#13] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Adinfo, post #12

A1200 długo startuje jeśli nie ma dysku twardego. ale to normalne zachowanie gdy nie ma HDD. co do reszty to tak jak ktoś wyżej napisał. poodłączaj wszystko i po kolei podłączaj obserwując objawy.
[#14] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@retronav, post #13

Jeżeli to chodzi tylko o ten "poślizg" przy starcie bez dysku twardego to w takim razie ok.
[#15] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Adinfo, post #14

w odpowiedzi na #13
fakt bez dysku komputer startuje długo. z dyskiem trwa to parę sekund zanim dysk dostanie napięcie.i wszystko rusza.
czy poziomowanie stacji może być odpowiedzialne za jej błędne działanie?
jak pisałem poluzowałem wkręta który trzyma stacje od dołu patrząc z góry, dzięki temu poszła 1-3mm do góry i już jest tak jak było na początku, tzn. nadal kilka dyskietek jest ndos lub przy starcie przez włącznik zaczyna mrugać kontrolka power i wyskakuje czerwona ramka znana wszystkim...
co do kondensatorów wszystkie wyglądają ok może jedynie luty przy gnieździe zasilającym i te trzymające te dodatkowe kable do hdd oraz do cd są zaślimaczone.
Nadal nie otrzymałem odpowiedzi co do działania emu kc1.3 przy blizzardzie..
oraz jak wgrać sterowniki nie mając podłączenia z pecetem?dyskietki to aktualnie od ręki posiadam tylko tradycyjne do pc(skoro w amidze jest zainstalowany wirtualny naped pc0) oczywiście mam stary komputer i stacje dyskietek pc nawet dwie,jak to spreparować by zainstalować stery do tego modelu który podałem, lub jak je znaleźć na dysku.
Co do monitora no cóż. Niestety przy tych testach zapomniałem w ogóle, że amigę można resetować tylko każda zmiana łączyła się z wyłączeniem zasilania.
Może zdarzyło mi się włożyć lub odłączyć composite przy włączonym monitorze, tak zawsze to robiłem przy wyłączonym zasilaczu amigi oraz przycisku power w monitorze, nie wyciągałem ciągle wtyczki wiem to błąd ale takie napięcia podłączania na gorąco nie powinno niczego popsuć.Monitor posiada dwie sekcje typowe pc vga i dvi oraz sekcje wideo jak pisałem composite s-video oraz component, niestety podłączenie czegolwiek aktualnie pod te gniazda powoduje wyłączenie podświetlenia matrycy,tzn obraz nie znika tylko jest bez podświetlenia ,jak się ma latarkę i się go podświetli to widać, że się obraz wyświetla, tylko podświetlenie na zero,dopiero wyłączenie i włączenie ponowne monitora powoduje, że w sekcji pc pojawia się normalnie podświetlenie.W funkcji pip jeśli sekcja pc jest jako główna a video jako druga obraz jest widoczny cały czas normalnie.
[#16] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #15

aha nie wiem czy jest sens w ogóle kupować przejściówkę do mojego kabla rgb z 9pin na 15pin vga gdyż jak czytam w specyfikacji monitor horyzontalnie ma minimum 30khz
[#17] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #16

Specki speckami, wiele monitorow z 'bialej listy' w speckach nie ma amigowych czestotliwosci... Co to za moniek?
[#18] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@watman, post #17

pisałem wyżej dell 2407wfpb
[#19] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #18

Najlepiej znajdź w okolicy Amigowca, który Ci pomoże.
Będzie zdecydowanie szybciej.
[#20] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #18

Podłącz Amigę do normalnego telewizora beż żadnych konwerterów.
[#21] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Mam Amigowego philipsa ale nie wiem czy działa poza tym nie służą mi kineskopowe monitory:(....
[#22] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #21

Nie wiem co Ci służy, ale wiem jedno na tym forum raczej nie ma jasnowidza. ;)
[#23] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Jasnowidz też nie pomoże.
Może dopadło mnie urlopowe spowolnienie w rozumieniu dłuższych zdań ale jak juz ktoś wspomniał straszny chaos panuje w Twoich opisach występujących problemów.
TV Ci szkodzi ? Podłącz gołą Ami i sprawdź co sie stanie. Nie musisz siedzieć orzed crt tygodniami.
[#24] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@mikecios, post #23

z tym jasnowidzem to ironia, skąd ja mam wiedzieć czy jego monitor działa czy nie działa? LOL chodzi tylko o to, żeby podłączył A1200 pod inny telewizor.
[#25] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-laptop-pc-497?string=db9%20db15&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-mp-ele-1-2-0621 taki typ przejsciowki wystarczy by podlaczyc do monitora?czy znowu trzeba cudowac?tak jak pisałem mój monitor ciągnie 30khz
[#26] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #25

mój monitor ciągnie 30khz

potrzebujesz coś takiego https://retroami.com.pl/index.php?id_product=17&controller=product&id_lang=6
[#27] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #25

Po co Ci przejściówka jak monitor nie zadziala
[#28] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@dzikus35, post #25

Kup sobie na OLX w Twojej okolicy telewizor CRT 14cali lub LCD z EURO/SCART za parę złotych a nie kombinuj.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2018 14:45:02 przez Stoopi
[#29] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem.

@Stoopi, post #28

no to wtedy potrzeba albo przejsciówki do kabla który posiadam, lub znowu kabel cały nowy żeby zamiast db9 miał euro/scart, jeszcze za chwile mi ktoś powie, że monitor się "zmęczył" przez amisie...
[#30] Re: Amiga 1200(FDD plus cdrom )problem rozwiniecię problemów różnych:)

@dzikus35, post #29

witam czy joysticki quickjoy ,quickshot warto reanimować?tzn jeden mikrostyki klikąją i jest jeden kabel od fire oderwany ale jest pęknięty krzyżak razem z pałką:(
drugi też ma mikrostyki ale w ogóle ich nie słychać a pałka chodzi luźno..podałem oba do amigi nic nie jarzą.No poza tym mam dwa pady do cd32 jeden działa prawie dobrze, drugi całkiem martwy na pewno jest nagryziony kabel , wychodzi białe coś z kabla jakaś masa bo zewnętrzna osłona jest przecięta?czy wyrzucić joy w cholere i kupić coś na allegro?a pady naprawiać?nie macie kogoś w łodzi kumatego?:)może jest tu ktoś na forum:) znam jednego gościa z łodzi nawet jego firma nadal nazywa się od nazwy amigi, ale na cd32 w ogóle nie chciał patrzeć...to co dopiero na joye...a w latach świetności to się tym tylko zajmował zanim konsole weszły.
można koledzy prosić o linki dla zielonych jak sobie wgrać tego whload?i te sterowniki na cd nie mając kabla null modem,tylko moją stacje escomową i emulator pc0 w amidze?
Czy zasilacze standardowe od amig jeszcze ktoś reanimuje,bo mój coś gada, ale u mnie jest taki prąd , że każdy zasilacz żyje swoim życiem..mimo upsów nowej instalacji bo nowy w miarę dom ale to wieś w końcu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem