[#1] Adapter CF marki DELOCK
Cześć wszystkim,

Ostatnio odmówił mi posłuszeństwa chiński adapter tego typu

http://allegro.pl/adapter-cf-do-ide-40-pin-i7411582558.html?reco_id=fb39ad00-7fb1-11e8-ad4e-ecf4bbd0c338

Dokładnie problem z nim taki,że wcześniej,kiedy miałem go w Amidze 500 podłączony,to działał bez dodatkowego zasilania,a teraz domaga się podłączenia zasilania:/
Karty CF nie zmieniałem.Jest cały czas ta sama 4gb Kingston z kwiatkiem.

Teraz spróbowałem włożyć ten adapter z tą samą kartą CF 4gb do Amiga CDTV no i problem ten sam.. co w Amidze 500 domaga się zasilania:/
Na domiar złego.Moja Savyna 68k plus ma IDE z lewej strony.I jak podepnę adapter ten chiński do niej z kartą CF to lekko nachodzi na obudowę zasilacza w CDTV. Fakt idzie zamknąć obudowę Amigi.

Pomyślałem,że może tej marki adapter będzie solidny i będzie zarówno w mojej Amidze 500 jak i CDTV działał bez konieczności podpinania dodatkowego zasilania.

tu link
https://allegro.pl/adapter-ide-40pin-compact-flash-cf-delock-i7259659039.html#thumb/1
[#2] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #1

Żaden tego typu adapter (CF-IDE40) nigdy nie będzie działał bez podłączonego zasilania. Skąd niby to zasilanie miało by się brać? Na taśmie IDE40 go nie ma, w karcie CF tym bardziej.
[#3] Re: Adapter CF marki DELOCK

@RomanWorkshop, post #2

Nie masz racji . Dysk Compact Flash nie ma napięć a jednak działa w zwykłym czytniku a PinOut jest praktycznie taki sam co w dysku IDE40. Więc może działać . Mam taki w swojej A500 . Działa bez podłączonego zasilania. To zależny i od karty i od przejściówki. Pozdrawiam
[#4] Re: Adapter CF marki DELOCK

@viger, post #3

Na pinie 20 jest napięcie 5v
Nie na każdym urządzeniu jest to dostępne.
Większość taśm ma w tym miejscu kluczowanie, aby poprawnie zamontować je do napedu
Był o tym przypadku wątek na forum ppa

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 06:55:28 przez Norbert
[#5] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Norbert, post #4

Dlatego was się zapytałem,czy ten firmowy adapter nie będzie wymagał z Savyna 68k plus pod CDTV podpięcia zasilania

https://allegro.pl/adapter-ide-40pin-compact-flash-cf-delock-i7259659039.html#thumb/1

Bo jeśli wymaga to skąd mam w CDTV wyprowadzić połączenie z adapterem?
[#6] Re: Adapter CF marki DELOCK

@RomanWorkshop, post #2

No patrz Pan, a u mnie taki działał przez dobre kilka lat ;)
[#7] Re: Adapter CF marki DELOCK

@RomanWorkshop, post #2

W zasadzie wszystkie adaptery CF IDE40 mogą być zasilane via pin 20 i są do tego przystosowane, chińskie adaptery mają diodę w kierunku zaporowym do napięcia z mini-molexa jako zabezpieczenie. Ja tą diodę wywalam i daje mostek żeby nie było niepotrzebnego spadku napięcia.
Ogólnie to czy CF w danym adapterze będzie hulała bez podpiętego zasilania z mini-molexa zależy od konstrukcji karty do której to podpinamy. Jeśli karta wystawia 5V na pin 20 złącza IDE to CF w adapterze wpiętym bezpośrednio czy też po taśmie będzie działała.
[#8] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Kilos, post #7

Mowa tu o karcie Savyna 68 plus
😁może dobrze żeby wypowiedzieli się spadkobiercy tej karty
[#9] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #8

Skoro masz tą kartę to możesz zobaczyć czy w ogóle jest pin 20 na złączu. Ja na zdjęciu widzę, że nie ma. Savyna 68k bez plusa którą mam tez nie ma.
Jeśli chodzi o fakt, że karta CF potrafi działać w ogóle nie zasilana via pin 20 czy mini-molex to potwierdzam, że jest to możliwe. Mam tak w Mega Ramie HD z niektórymi kartami CF. Nie wiem na jakiej zasadzie napięcie przenika do stopnia zasilania układów karty... trzeba było by to obadać.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 12:13:23 przez Kilos
[#10] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Kilos, post #9

To może prościej..
Jak w CDTV podłączyć pod adapter CF gniazdo zasilania ?
Tu nie ma na fdd wyprowadzenia... są jakieś przejściówki dostępne?
[#11] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Norbert, post #4

Według oficjalnej specyfikacji interfejsu IDE40, pin 20 nie jest w ogóle podłączony. Więc to, skąd bierze się zasilanie kart CF w takich przypadkach jest dość ciekawe.
[#12] Re: Adapter CF marki DELOCK

@RomanWorkshop, post #11

Specyfikacja specyfikacją,a Ja potrzebuje chyba takiego kabla żeby podłączyć zasilanie do adaptera CF
link

Tylko jest jeden problem...ten kabel ma krótki przewód od FDD...Ma ktoś namiary na dłuższy przewód tak żeby starczyło do CDTV?
[#13] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #12

Tutaj jest tańszy: kabelek
[#14] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Bartek2075, post #13

O dzięki Bartek

Znalazłem w domu podobny kabelek,ale trochę jest krótki.
Potrzebowałbym kabelka tak z 30cm z jednej strony zakończony wtyczką FDD 4 pin żeńską,a z drugiej strony wtyczką FDD 4 pin męską.
[#15] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #14

Kabla jednak starczy na stykszeroki uśmiech
Powiedzcie,czy po włożeniu karty Savyny do CDTV i podłączeniu sygnałów to uruchamiam Amigę w trybie CDTV czy w trybie Amiga 500?
Boot rom mam 2.30 i kick 3.1
[#16] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #15

Czyli rozumiem,że nikt nie ma Amigi CDTV z Savyna plus tak?
Przepraszam,że spamuje,ale potrzebuje jasnej odpowiedzi.
[#17] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #16

Mam CDTV + Savyna Plus.
[#18] Re: Adapter CF marki DELOCK

@orila, post #17

No dobra...Słuchajcie..mam ten adapter IDE CF Delocka.
Są tam trzy zworki.
jp1 Power source - źródło zasilania i do wyboru jest:
External i IDE pin-20

jp2 CF Supply Voltage - tego nie wiem co wybrać
+5V czy 3,3V>

jp3
Mode Select - tu domyślam się,że slave muszę wybrać jeśli chce żeby najpierw bootował z cdromu,a potem z dysku CF?

Mam najnowszy BOOTROM 2.30 i Kick 3.1
Chciałbym żeby w WB 3.1 classic który mam na karcie CF zainstalowany był widziany CDROM.

W CDTV mam już poprowadzony przewód 4 pinowy jakby co...Zastanawiam się tylko jak to uruchomić prawidłowo.
W poprzednim chińskim adapterze mniej kombinacji było

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2018 15:18:43 przez skofrant
[#19] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #18

JP1: External - wtedy chyba ciągnie napięcie z gniazda mini-Molex na płytce adaptera, a nie z pinu nr 20 taśmy IDE40.

JP2: +5V - wtedy karta jest zasilana napięciem +5V (większość kart pracuje z takim napięciem).

JP3 - eksperymentalnie, bo nic się nie uszkodzi.
[#20] Re: Adapter CF marki DELOCK

@RomanWorkshop, post #19

Ok dzięki za,wyjaśnieenieszeroki uśmiech
Dobra Savyna plus podłączona.Karta CF bootuje,ale przy starcie WB 3.1 classic pokazuje się belka oraz ikonka ram dysk i kursor od myszki cały czas pracuje ma ikonkę zegara.
Kurcze nie wiem co jest nie tak.W A500 działa Sayna plus elegancko,a tu w CDTV takie coś mogę jedynie na kursor myszki w fazie pracy popatrzeć sobie.

BootROM jest w wersji 2.30
Kick 3.1 najnowszej wersji od Cloanto

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2018 16:18:24 przez skofrant
[#21] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #20

Dobra...problem się sam rozwiazał...Wystarczyło po.prostu podpiać zasilanie 4 pin i już jest ok.
Martwi mnie tylko to...czemu na pulpicie WB 3.1 classic pod CDTV nie mam ikonki cdromu CDTV..
Musze coś wgrać???

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2018 16:37:33 przez skofrant
[#22] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #21

A masz dostęp pod wb3.1 classic dostęp do cdrom?
Jeśli tak, to powinna pokazać się ikona z pliku disk.info z płyty cd.
Jeśli nie ma pliku ikony to wgrywana domyślna.
Tą domyślna dla cdrom można sobie samemu ustawic/dograć do deficons
[#23] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Norbert, post #22

Nie wiem jak taką ikonę cd romu sobie dograć.
Włożyłem w WB 3.1 classic płytę z Sim City i ją wykrywa...klikam na nią i masa ikonek..Nawet nie wiem,którą ikoną uruchamia się tą grę
Znalazłem gorszy problem...

Otóż przy próbie uruchomienia większości gier.. na whdload wyskakują komunikaty np:

Exception "Address Error" ($F00C)
PC = $402
Read from $44F

lub

Error durning resload_Relocate
while relocating executable on address $400 at offset $6ACC0

itp komunikaty

Na razie udało mi się uruchomić Adams Family ta gra działa bezproblemowo pod whdload na mojej CDTV

Co może być tego powodem,że gry mi nie chcą działać??
mam 2mb chip ramu w CDTV i Savyne 68k plus.
[#24] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #23

Ech, no wiesz, pewnie napisana w Amosie
[#25] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #23

Czy dane gry whdload nie wymagają AGA lub więcej pamięci niż masz ?

Gry dla cdtv najlepiej zabootowac z cd.
Mają one swoje przypisania (assign) i odpalenie ich po starcie WB może być problematyczne
[#26] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Norbert, post #25

To jest wgrany zestaw gier pod A500 bo sprawdzałem nie ma tu gier AGA tylko OCS/ECS.
Jak wspomniałem mam pełne 2mb chip ramu oraz z Savyny 8mb ramu fast i reszta slow.
Powimny te gry działać skoro w A500 uruchamiają się bezproblemowo.
[#27] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #26

Jaki masz maxtransfer dla partycji CF?
[#28] Re: Adapter CF marki DELOCK

@Norbert, post #27

Norbert,
Sprawdze za 2 godzinki jak będe w domu i Ci napisze...
Być może źle ustawiłem maks transfer.
[#29] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #28

Problemem był max transfer po zmianie na odpowiednią wartość kłopoty zniknęły

dzięki
[#30] Re: Adapter CF marki DELOCK

@skofrant, post #1

Cześć,
nie chcę zakładać nowego wątku, a mam pytanie, bo używam w dużej amidze dysku 3,5" i zastanawiam się nad zmianą na na kartę CF/SD. Czy taki adapter będzie ok?
https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-sd-do-ide-40-pin-ata-3-5-dysk-8894469630

Karty SD są bardziej popularne od CF i wiem, że z kartami CF bywa różnie. Chyba, że jest opcja w dużej amidze umieścić dysk 2,5"? Po prostu tylko redukcja na taśmie?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem