kategoria: A1200
[#1] GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200
Witajcie,

Mam Amigę 1200 oraz GOTEK w obudowie zewnętrznej.
Wiele gier z A500 niestety nie działa mi na A1200, a chciałbym je uruchomić... pamiętam je z mojego dzieciństwa.
Ładuję z sukcesem Kickstart 1,3 przez Gotek do A1200... jest wszystko w porządku, bo na ekranie pojawia się znana z A500 niebieska dyskietka z numerem Kickstart'u 1,3.
Dalej nie jestem wstanie załadować gry z Gotek'a pod Kickstart 1,3.
Amiga czeka aż włożę jej dyskietkę z grą do wewnętrznej stacji 3,5 cala widzianej jako DF0, a ja chciałbym załadować moją grę z Goteka widzianego przez Amigę jako stacja DF1.
Czy istnieje programowa możliwość zamiany stacji tak, aby Gotek stał się stacją DF0, a wewnętrzna stacja 3,5cala stała się stacją DF1 lub żeby jej Amiga po prostu nie widziała ?
Wiem że istnieje możliwość sprzętowa rozwiązania tego problemu, która nazywa się Bootselector. Wiem także że umożliwia on odłączenie stacji wewnętrznej 3,5 cala... i wtedy Gotek staje się automatycznie stacją DF0, a stacja wewnętrzna 3,5 cala nie jest widoczna. Wymaga to jednak niewielkiej (ale jednak) przeróbki Amigi polegającej na montażu przełącznika w obudowie, a tego chciałbym uniknąć.
Proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2018 22:49:00 przez seb1975

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2018 22:51:28 przez seb1975
[#2] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #1

Hmmmm, nie jesteś całkiem zielony jak się to mówi, a to już jest coś, jaki kickstart masz w amidze ?
Moim skromnym zdaniem najlepiej jak byś wziął i sobie sam zmontował bootselector, ale taki bez niszczenia obudowy, gdzieś sobie wyprowadzić przełącznik i będzie spoko. Najlepsze w naszym środowisku jest to jak sobie samemu coś zmontujesz,

Czyli teraz masz fdd jako FD0 a goteka jako DF1 z tego co rozumiem ? chyba że źle rozumiem hehe
[#3] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #1

Nawet jak Gotek stanie się DF0 i nawet jak wgrasz Kickstart 1.3 to nadal wiele gier z Amigi 500 nie będzie działać. Proponuje rozbudowę Amigi 1200 o co najmniej 4 mb fast i dysk twardy co da możliwość uruchamiania gier z WHDLoad .WHDLoad tworzy jak gdyby dane „środowisko”... kicskstart , ram , df0 … itp do uruchomienia gry a i dyskietkami nie trzeba żonglować.
Może trochę nie na temat ale na pewno pomoże... super
[#4] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@QUAD, post #2

jest coś takiego jak fizyczny (sprzętowy?) bootselector dla A1200? ciekawe... możesz pokazać gdzie to kupić, lub jak zmontować? szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2018 23:50:31 przez zmiennik
[#5] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@viger, post #3

Dzięki za odpowiedź.
Sprawa wygląda tak: kupiłem tą Amigę 1200 niedawno, trochę z sentymentu... w dzieciństwie co prawda miałem A500, ale teraz myślę... kupię A1200... akurat jest na sprzedaż, bo Ktoś wystawił ładny egzemplarz, sądzę że mało używany, nie otwierany (posiada fabryczne plomby) w oryginalnym pudełku... jeszcze mi dysk twardy do niej dodał. Po prostu... ujęła mnie ta A1200 i kupiłem.
Szkoda mi jednak ją otwierać z uwagi na te jej fabryczne niezerwane plomby. Mam więc HD niepodpięty (bo wiadomo: żeby wpiąć dysk, to trzeba rozkręcić A1200), dokupiłem Gotek i szukam jakiegoś rozwiązania programowego aby programowo A1200 zmienić w A500.
Moim zdaniem, odpowiedziałeś jak najbardziej na temat, dziękuję... może jeszcze Ktoś ma jakiś pomysł ? Będę wdzięczny... Pozdrawiam.
[#6] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@QUAD, post #2

Dzięki za uznanie szeroki uśmiech
Gdy włączę moją A1200 pojawia się oczywiście dyskietka wpadająca do stacji, a po lewej stronie ekranu są widoczne napisy:
3.00 ROM 39.106
Copyright (c) 1985-1992
Commodore-Amiga, Inc.
All Rights Reserved.

...czyli rozumiem że... mam Kickstart: 3.0
Tak... teraz mam fdd (wewnętrzną stację 3,5cala) jako DF0, a Gotek jako DF1. Bardzo dobrze rozumiesz co mnie cieszy, bo to oznacza że... w miarę jasno napisałem szeroki uśmiech Pozdrawiam.
[#7] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@zmiennik, post #4

Nie wiem czy jest COŚ takiego jak fizyczny bootselector dla A1200.
Takie COŚ pamiętam z moich młodych lat, bo jak pisałem powyżej... miałem kiedyś A500 z 1MB RAM oraz z zewnętrzną stacją 5,25 cala - dyskietki 5,25 cala były o połowę tańsze niż dyskietki 3,5 calowe szeroki uśmiech …no i miałem też w A500 właśnie fizyczny bootselector. I tyle. Sądziłem że COŚ takiego jest możliwe do zamontowania w A1200... minęło przecież prawie 25 lat... i sądzę że... Ktoś dla A1200 COŚ takiego już wymyślił. Sprostujcie jeśli się mylę. Pozdrawiam.
[#8] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #7

Prostuję... nic takiego nie ma...jedyny bootselector jaki masz w A1200, to bootmenu, do którego wchodzisz poprzez przytrzymanie obu przycisków myszy podczas włączenia Amigi... wtedy wybierasz df1 i wciskasz "use", ale to nie działa do wszystkich gier...możesz próbować.
[#9] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #7

Większość gier z A500 uruchamiała się bez problemu na A1200. (z dyskietek). Jednak w przypadku posiadania dodatkowej stacji. Dysk startowy musi się znajdować w stacji DF0, czyli tej wewnętrznej.
Lekarstwem na to jest jedynie dorobienie bootselektora, co wymaga pociągnięcia jednej z żyłek od złącza dla wewnętrznej stacji do portu stacji zewnętrznej, oraz przełącznika który zamienia miejscami sygnały identyfikujące stacje DF0 i DF1. Jest to konieczne jeśli z jakiegoś powodu chcesz uruchamiać gry ze zewnętrznej stacji. Gry przeznaczone do A1200 też nie lubią się uruchamiać z innej stacji niż DF0.

Jeśli upierasz się by Gotek nie był wewnętrzny. I nie lubisz pstryczków to możesz tak polutować by na stałe zewnętrzna stacja/gotek była DF0, a ta wewnętrzna jako DF1. Nie da się tego zrobić programowo.

Gdy już będziesz miał taki bootselektor, albo wstawisz sobie Goteka do środka, albo poprzegrywasz sobie wszystkie obrazy dyskietek na prawdziwe dyskietki by je uruchamiać z DF0, wtedy mogą się pojawić następujące przyczyny niedziałania gier z A500:

Niektóre gry wymagają by w bootmenu wyłączyć Cache procesora i/lub kości AGA. dopiero wtedy zadziałają normalnie.
Nieliczne wymagają KS 1.3 i trzeba albo go podczepić z przełącznikiem kickstartów, albo można go wczytać z dyskietki.
Nieliczne wprawdzie się uruchomią ale będą działały za szybko by dało się grać i nic z tym nie zrobisz.

Spora część nie ruszy jak nie podłączysz do Amigi pamięci Fast. Bo napisano je na A500 z pół mega chipu i pół mega Slow, i nie potrafią trzymać wszystkiego w pamięci Chip nawet jak masz jej 1 mega lub więcej, i dopiero podłączając Fast rozwiążesz problem. Takich gier i dem jest sporo i nie da się tego obejść prościej niż dokupując Fast.

Wygodniej jest trzymać i uruchamiać wszystko z karty CF montowanej wewnątrz jako twardziel. (Zdaje się że to jest tańsze od Goteka). To pozwala zainstalować pakiet WHDLoad który umożliwia instalowanie i odpalanie z twardziela nawet takie problematyczne gry. Choć trochę potrwa zanim wszystko w nim dobrze poustawiasz w opcjach. ;)

Albo prościej kupić A500. Tyle że w niej tez trzeba będzie albo wmontować Goteka do środka, albo zrobić sobie bootselektor do Goteka na zewnątrz. :)
[#10] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #5

Jak Amigi 1200 nie chcesz otwierać to włóż w podświetlaną gablotę, nie uruchamiaj jej i podziwiaj. W każdej są kondensatory, który są podatne na wycieki i zalecana jest ich wymiana na nowe. Co do tego modelu to jest wiele softu, którego nie uruchomisz, nawet gdy zamontujesz kickstart 1.3. Jak koledzy radzą najsensowniej jest dokupić fast i korzystać z whdload. Jeśli jednak jesteś uparty to kup A500.
[#11] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@zmiennik, post #4

Oj, niewiem co mi się uparło że chodzi o A500 hehe
Pewnie przez Finlandii, sorka za wprowadzenie w błąd
[#12] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@zmiennik, post #8

Można zamontować bootselector do A600/A1200. Robiłem taki do A600. Trzeba zrobić 'customową' taśmę do FDD, wylutować 1 rezystor SMD i do jednego z padów przylutować kabel z bootselectora. Zasada dokładnie taka sama jak przy bootselectorze A500 - tyle, że SEL0 i SEL1 bierzemy ze złącza FDD, do FDD i na gniazdo DB23 (po to właśnie trzeba wylutować rezystor żeby odciąć oryginalny sygnał SEL1 i zastąpić go podmienionym SEL0/SEL1 z bootselectora) puszczamy SEL'e za bootselectorem.

Miałem podpiętego Goteka tak jak Ty w obudowie zewnętrznej i trochę gier które nie działały przez wybór fdd z bootmenu zaczęły działać, ale na pewno na A1200 100% kompatybilności i tak nie uzyskasz, więc raczej szkoda się w to bawić.

Co do otwierania Ami to tak jak pisali poprzednicy - możesz mieć piękną Amigę z oryginalną plombą, tyle, że za 5-10 lat (a może szybciej jak masz pecha) będzie to wyłącznie egzemplarz do oglądania w gablocie, bo wylewy z kondensatorów zniszczą Ci płytę... Sprawa chyba oczywista

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 09:46:29 przez RaNGuN
[#13] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@RaNGuN, post #12

Dziekuję Wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienia, szczególnie: ZbyniuR'owi i RaNGuN'owi.
Na koniec, powiedźcie proszę jeśli wiecie: Kto w Warszawie lub okolicy jest wstanie odpowiedzialnie zamienić kondensatory w mojej A1200 ? Sam tego nie zrobię, nie jestem elektronikiem i nie mam żyłki elektronika.
[#14] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #13

Czyli reasumując... jakie jest najlepsze Waszym zdaniem rozwiązanie, bo widzę że... moje... czyli zewnętrzny GOTEK jest rozwiązaniem beznadziejnym, najgorszym z możliwych, a zatem:
1. GOTEK w środku A1200,
2. karta pamięci CF (jakiej pojemności ?) montowana jako dysk twardy --->>> WDH Load ???
3. karta pamięci na łączu PCMCIA --->>> WDH Load ???
4. dysk twardy który posiadam 4GB (obecnie nie wpięty w A1200) ---->>> WDH Load ???
Czy fajnie by było dodatkowo dokupić kartę z rozszerzeniem min. 4MG FAST RAM ???
Rozumiem że konsekwencją rozwiązania nr 2, 3 i 4 jest... rezygnacja z GOTEK i strata kasowa z powodu jego za szybkiego zakupu (265PLN wraz z obudową)... no cóż... za błędy i brak informacji się niestety płaci :-/
Bardzo proszę o Wasze opinie.
[#15] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #14

1. Gotek w środku jest dobrym rozwiązaniem o ile nie będziesz wykorzystywał fizycznych dyskietek.
2. Karta CF nie, tylko karta SD z interfejsem jako dysk twardy. Pojemność od 2GB do 4GB, więcej nie jest ci potrzebne.
3.Karta CF do złącza PCMCIA maksymalnie 256MB, więcej nie jest ci potrzebne bo i tak służyć ci będzie tylko do przenoszenia danych z PieCa.
4. Dysk twardy zamiast punktu 2.

Musisz mieć minimum 4MB fastu z uwagi na wykorzystywanie WHDLoad. Z goteka zewnetrznego nie rezygnuj, przydaje sie. OK
[#16] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@RaNGuN, post #12

Można też bez ingerencji w płytę Amigi zrobić bootselector.
Minusem będą dodatkowe kabelki wychodzące z Amigi, które podłączone będą do wtyczki stacji zewnętrznej.
[#17] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@Stoopi, post #15

Stoopi,
Powiedz proszę, do czego mógłby mi się przydać Gotek jakbym go zostawił, po Twojej sugestii ?
Wybrał bym rozwiązanie nr 3 (karta PCMCIA do przenoszenia danych) i rozwiązane nr 4 (bo mam dysk twardy - bez sensu kupować interfejs i kartę SD) i dokupiłbym rozszerzenie pamięci z min. 4MB FAST.
Uważasz że to dobre rozwiązanie żeby mieć święty spokój ?
Pozdrawiam
[#18] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #17

Gotek jest idealny do robienia z plików .adf normalnych fizycznych dyskietek. W goteku możesz umieszczać wielodyskowe gry, a tylko główną dyskietkę trzymac w fizycznej stacji; docenisz to w Mortalu. :] Tak, będziesz miał święty spokój. Kolejnym krokiem będzie karta turbo, ale do tego czasu wiele wody upłynie.
[#19] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@seb1975, post #17

Po 1sze to wszystko co jest lub udaje twardziela (CF/SD), jest lepsze od tego co jest lub udaje stacje dysków. Zwłaszcza w przypadku wielodyskowych gier. Bo w 16/32bitowcu stacja zamiast twardziela jest takim żółwiem jak w 8bitowcach magnetofon zamiast stacji.

Po 2ie najlepiej byłoby nawiązać osobisty kontakt z kumatym Amigowcem, to w godzinę ogarniecie przy połączeniach, instalacjach i ustawieniach to co na forum będziesz pojmował powoli przez miesiąc.

Jeśli twój twardziel jest fizycznie duży tzn 3.5" a twój zasilacz jest mały 25W to może go nie pociągnąć. Zwłaszcza jak potem dodasz fast albo i turboskę. Karta pamięci żre mniej prądu i jest cichsza. Innych przeciwwskazań dla twardziela nie widzę. Choć jeśli pojemność jest większa niż 4GB, to nawet zaawansowani Amigowcy się motają co zrobić by Amiga to widziała.

Zewnętrzny Gotek jest bardzo dobrym i oszczędnym rozwiązaniem dla tych co mają dużo różnych komputerów,* a zwykle nie używają wszystkich na raz. No i nie szczypią się przed zrobieniem bootselektora, co dla spryciałki z lutownicą jest proste i w zasadzie nic nie kosztuje. Jeśli interesują cie tylko gry i demka z A500 to właściwie nic innego nie jest ci potrzebne.

* (różnych komputerów ze złączem Shugart do stacji, czyli wszystkie oprócz C64 i XE, bo te mają inne rozwiązania podłączania stacji).

Pendrive w Goteku jest całkiem wygodnym rozwiązaniem do przerzucania danych z neta, pod warunkiem że to są ADFy w całości. Ale jak chcesz mniejsze pliczki (np modółki), to na PC trzeba używać specjalnych programów do wrzucania pliczków z partycji <> ADF. Lub emulator lepszej Amy niż ta jaką masz w realu.

Podobnie gdy chcesz przerzucić jakiś duży spakowany lha albo np duży plik z animacją która nie wejdzie na dyskietkę. Wtedy wygodniejsze są karty na Pcimcie, tyle że trzeba mieć takie złącze także w PC. Przejściówki Pcimcia na USB do PC nie są drogie. Można też kupić taką SD do Pcimci w Amidze by używać mniejszą kartę. Kto co woli. :)

Jeśli po pewnym czasie uznasz że Gotek ci się nie przydaje, to zawsze go możesz sprzedać, więc tym bym się nie martwił.
[#20] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@ZbyniuR, post #19

Zapomniałeś o programie hxcmount, który umożliwia przegrywanie dowolnych plików bezpośrednio z pendrive.
Prędkość to tylko prędkość stacji dyskietek.
[#21] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@Norbert, post #20

Nie zapomniałem, tylko nie wiedziałem. :)
[#22] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@Norbert, post #20

@Norbert - tak oczywiście można zrobić bootselector tak jak mówisz - wyprowadzając SEL za BS jako osobne przewody, nie ingerujemy dzięki temu w płytę A600/A1200. Natomiast przy wewnętrznym BS ingerencja nie jest duża i całkowicie odwracalna - można BS wymontować i przywrócić Ami do stanu oryginalnego w 5 minut

WOW, ten HXCMOUNT super sprawa Dzięki za info
[#23] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@RaNGuN, post #22

Napisałem tez proste GUI do tego programu
[#24] Re: GOTEK w zewnętrznej obudowie z Amigą 1200

@Stoopi, post #15

Według mnie:
Ad.2
Dużo więcej jest rozwiązań dla podłączenia CFa niż SD , razem z opcją zamontowania wyjścia CF z tyłu amigi ( pod stacją) , lub z boku , po dodatkowym wycięciu. To istotne jeśli chcesz potem sobie łatwo próbować różne wersje systemu.
Co kto lubi.

Ad.3
256 MB? I potem za kązdym razem się męczyć z powolnym kopiowaniem?
Ja mam 4GB i PCMCIA używam jak dysku twardego. Tam jest repozytorium najnowszych dem , modułów i ulubionych gier. Zalety: szybkie i łatwe zarządzanie zbiorami pod Total Commanderem na PC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem