[#31] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@teh_KaiN, post #30

Nic z tego:

[#32] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@teh_KaiN, post #30

Nie chcę się bawić przez youtube - nigdy tam nic nie umieszczałem. A niestety forum nie umożliwia wstawienia pliku :(
Chętnym mogę wysłać mailem - proszę o adresy na PW to w wolnej chwili ogarnę temat ;)
[#33] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #32

No weeeeź, nie bądź leń ;[
[#34] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #32

Możesz wrzucić na konto Google Drive lub podobne i wstawić tutaj linka
[#35] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Aniol, post #22

Obwinial bym raczej telewizor/ monitor czy przypadkiem nie włączonych jakiś funkcji polepszenia obrazu. Najlepiej ich nigdy nie włączać do pracy z komputerem ani nawet do filmow z napisami. Kiedyś miałem Sony który zmianial gwałtownie jasność obrazu w ciemnych scenach zależnie jak duzo białych literek bylo w napisach. Wystarczyło to wszystko powylaczac.
[#36] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Jacques, post #34

No dobra namówiliście mnie ;)

Atari ste - lotus (odpalony z dyskietki nagranej na Amidze }:-] )

Ami 1200 - slam tilt

Ami 1200 shadow of the beast

Shadow of the beast vol.2

Czasem pojawiaja sie na nagraniu jakies paski ale nie jest to widoczne na ekranie monitora. Widac to tylko na nagraniu :)

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 18:22:44 przez Adam_Lca
[#37] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #36

Niestety na tej jakosci filmach zupelnie nie da sie stwierdzic czy efekt ktory mialem z tym konwerterem wystepuje. Problem byl nie w tym, ze pojawialy sie jakies smugi czy inne blury dookola obiektów. Rozmazane i nie ostre byly bitmapy wypelniajace obiekty w ruchu.Np. te zielone drzewa z poczatku SoTB. Podczas ruchu zupelnie tracily ostrosc pixele bitmapy je tworzace.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 19:59:32 przez Aniol
[#38] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@ZbyniuR, post #27

Hmm do takiego Heliosa z wejściem monitorowym możesz podłączyć spokojnie bez tak zaawansowanych przejściówek jak ta w temacie urządzenia nawet z RGB, choćby przez kabel SCART-DIN, ale raczej do samodzielnego wykonania/zlecenia. Przejrzyj fora, gdzie ludzie chwalą się, że udało im się podłączyć. Złącze magnetowidowe, dość popularne wówczas, to nic innego jak zespolony sygnał wizyjny (composite), oraz dodatki do obsługi ówczesnych magnetowidów, mimo nietypowej obecnie wtyczki DIN(nie licząc mini-din, choćby w POSach, ale to już inny temat).

W komputerze Elwro 800 Jr fabryczne wyjście koloru to tylko gniazdo RGB, z odpowiednim rozstawem pinów. Fabryczny kabel z tego DSUB nie jest na "zachodni scart" tylko na "PL-wejście(a przynajmniej stosowane w Polsce) DIN", w ustalonym formacie. Ma to o tyle związek z tym tematem, że poza Amigą, przydałoby się podłączyć Elwro pod ten adapter.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 22:44:01 przez pgru2

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 22:44:32 przez pgru2

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 22:45:41 przez pgru2
[#39] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@pgru2, post #38

Na Allegro znalazłem trochę inną wersję. Ktoś używa?

https://allegro.pl/oferta/konwerter-scart-hdmi-speaka-professional-7363617800
[#40] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Kefir_Union, post #39

W opisie i tytule jest Speaka, a na zdjęciu nie Speaka
Choć faktycznie te konwertery wyglądają bardzo podobnie.
Miałem okazję pożyczyć i przetestować ten brandowany jako Speaka i niestety nie polecam. Był problem z wyświetlaniem obrazu z konwertera (niezależnie od ustawionej rozdzielczości na wyjściu) na 2 z 3 odbiornikach:

- SmartTV Samsung z serii H6400 - FAIL
- monitorek LCD-TV 10" Tevion - FAIL
- monitor Samsung SyncMaster 2443 - ZADZIAŁAŁO.

Raczej kiepska skuteczność, za Speaka nie ma się co brać.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2019 23:45:25 przez Jacques
[#41] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

Jak łączyłes się z amiga ?
Przez RGB czy chincz?
Bo nie wyczytałem w wątku tego jest napisane tylko euro scart
Przecież to oczywista oczywistość że przez RGB sygnał będzie ładniejszy
Jeśli nowy telewizor posiada scart to można przewód przerobić i też będzie działać
Natomiast jeśli chcesz pod monitor to polecam połączyć się VGA A nie HDMI
Do tego najlepsza opcja to GBS8200 na Ebay za 17euro kupisz a obraz jest naprawdę spoko
Na Youtube znajdziesz filmy o tym urządzeniu
Podaj co to za monitor i jaki model

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2019 01:13:01 przez Kulamario
[#42] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Kulamario, post #41

Ja bym polemizował czy GBS choćby 8200 to najlepsza opcja. Mam 8220 i podłączenie pod zasilacz laboratoryjny daje co najwyżej odgłos(czyli jest zwarcie na płytce/jakimś układzie). Te płytki są chyba bardziej do poprawiania we własnym zakresie.

Konwerter RGB SCART(te metalowe), przynajmniej w tej wersji co mam działa, z monitorami DVI/HDMI. Minus jest taki, że są one trochę droższe, niestety poprawiają obraz z Composite. Trzeba także sprawdzić w opisie, że obsługuje RGB SCART.
[#43] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@pgru2, post #42

Na YouTube masz porównanie GBS8200 vs GBS8220
[#44] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

Hmm ja też myślałem na takim konwerterem. Ale zanim zakupie sprawdzę czy działa SCART.
Mam Samsunga UE32EH5000 i okazuje się że bez problemu można do niego podłączyć kablem RGB-SCART i działa to super.
[#45] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #44

"Czemu "się okazuje"? Gdy TV ma SCART to właśnie po to by działało RGB z niego
[#46] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Jacques, post #45

Bo właśnie nie zawsze SCART w nowych telewizorach jest "prawdziwym SCART".
[#47] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #44

Ja mam tak podłączoną Amigę: RGB-Scart do tego adaptera i kablem HDMI do TV i polecam takie rozwiązanie czy to do TV UHD czy monitora.
[#48] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #46

Acha, choć mi się wydawało, że jak jest SCART to RGB przeważnie działa i jest używane, a nie działa ewentualnie composite lub S-video w gnieździe SCART telewizora.
[#49] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Jacques, post #48

Zdarzają się także przypadki, że tylko jedno wejście SCART obsługuje RGB.
[#50] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #46

A tak może ktoś próbował ?
Kabel Samsung - SCART
[#51] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #50

Ale co?
To jest adapter do tv który nie ma fizycznie SCART.
Wiele modeli tv montowanych jest na ścianie i podpięcie grubego kabla i dużej wtyczki byłby problematyczny , dzięki adapter jest to latwiejsze
[#52] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Norbert, post #51

No właśnie jeśli piszesz że tylko po to.
To te wszystkie "konwertery" nie mają sensu.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 15:09:23 przez Dark_luke
[#53] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@mkdevil666, post #47

u mnie obraz na tv UHD wygląda tak

https://imgur.com/pMchq2Z

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 18:11:47 przez mkdevil666
[#54] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Dark_luke, post #50

Na 99% jest tam sygnał tylko Composite video plus stereo audio

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 08:37:23 przez Bartek2075

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2019 08:37:42 przez Bartek2075
[#55] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #36

U mnie wygląda to podobnie, ale to chyba ten sam konwerter

[#56] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@tbone, post #55

U mnie to tak działa (konwerter speaka metalowy, przesuwajacy obraz w lekko prawo) -->
A500

A1200 w 640x512

Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2019 21:03:00 przez miroll
[#57] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #15

Witam zakupiłem ta blaszaną przejściówke niby wszytko ok kolory sa plynnie jest ale na ekranie pojawiają sie irytujące zakłucenia czasami w postaci lekkiego szumu przechodzace czasami w latajace paski kabel rgb z ami kit ktos mial taki problem jutro wrzucę zdjecie jakcos.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem