[#1] Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki
Witam.

Od niedawna jestem w posiadaniu Amigi 500 z płytą główną Rev. 6A.

Amigę kupiłem wraz z takim rozszerzeniem pamięci:

Prosił bym o identyfikację modyfikacji jakie zostały tam wykonane. Ewentualnie co należało by usunąć ( przywrócić do stanu pierwotnego) aby ami znowu się odpaliła. Nie podoba mi się bardzo mocno ta pajęczyna na odwrocie płyty.

Ami jak na razie odpala się zielonym ekranem jak udało mi się ustali jest to problem z Ramem lub Agnusem po rozebraniu obudowy okazało się że jednej z kości brakuje. Znalazłem kości na aukcjach u kolegów za wschodniej granicy tylko że podobno te kości nie mogą być dla tej rewizji płyty mniejsze niż 100ns a własnie takie znalazłem. Mam rację czy czas dostępu nie gra roli ??

Pozdrawiam

P.S Czy w tej rewizji płyty i z tym rozszerzeniem mógłbym zmienić ustawienie zworek JP3 aby sprawdzić czy płyta w ogóle wstaje ??

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 14:11:10 przez k3ichi
[#2] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #1

To jest rozszerzenie 2MB, dodające 0.5MB chip i 1.5MB slow RAM. Jeśli chcesz je usunąć, musisz odlutować te 3 przewody z płyty ze zworki JP2, w tej zworce połączyć (zlutować) ze sobą piny 2-3 (albo 1-2, też będzie działać, ale 2-3 jest fabryczne), zdjąć tą podstawkę z układem Gary, zdjąć układ Gary i włożyć go bezpośrednio w płytę w to samo miejsce. W ten sposób wrócisz do fabrycznej wersji. Brakującą kość i tak musisz obsadzić.

Zworki JP3 nie ruszaj. Nic ci to nie da (przy tym rozszerzeniu).

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 14:35:17 przez perinoid
[#3] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@perinoid, post #2

@perinoid pomyliłeś się. Na zdjęciu nie ma podstawki pod układem Gary, jest za to podstawka pod CIA - prawdopodobnie najpewniej jest to bootselector.

Do autora: "pajęczyna" czyli te kabelki pod płytą przy pamięciach, najpewniej jest to naprawa uszkodzonych/pękniętych ścieżek.

Ogólnie jak jest zielony ekran w tym przypadku, to najprawdopodobniej jest jakiś problem z RAM-em. Albo jest on uszkodzony, albo jest gdzieś zwarcie lub brak połączenia na którychś liniach adresowych lub liniach danych.

Ja proponuję najpierw pozbyć się rozszerzenia jak napisał perinoid. Można też dla spokoju wywalić ten bootselector (później można go sprawdzić, może jest sprawny). Zaczął bym od postawienia na nogi gołej płyty.
[#4] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #1

To rozszerzenie to zwykłe 512KB ( rozszerza do 1MB A500 ), jest na modułach 256Kb ( bitów, nie bajtów )
kable wlutowane od góry płyty to przełącznik CHIP/FAST
Podstawka pod CIA to bootselector
"pajączek" od spodu płyty to naprawa ścieżek od pamięci, ktoś ogólnie miał z tym problem, pewnie podejrzewał jedną z pamięci i ją wylutował ( stad ta podstawka i brak jednej kości ), bez tej kości na pewno będzie zielony ekran przy starcie, uzupełnienie jej jest konieczne żeby wystartować Amigę, ale nie wiadomo czy udała się poprzedniemu właścicielowi naprawa, czy była to tak kość i tylko ją zgubił, czy coś innego
[#5] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #1

Co do ramów na CHIP na płycie głównej. Możesz użyć np. OKI M514256C-70R, Siemens HYB514256B-80 lub innych - 514256 jest tu kluczem. Co do granicznego czasu 100ns nie odpowiem, bo nie wiem.

Samo rozszerzenie RAMu pod klapką jest ciekawe, bo złącze ma logo Unitry - takiego jeszcze nie widziałem. Pewno jakaś polska produkcja!

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 22:01:11 przez teh_KaiN
[#6] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@teh_KaiN, post #5

LOL Faktycznie!! Złącze Unitry, napis Amiga i kości Texas Instruments szeroki uśmiech Kozacko to wygląda. Ale to złącze jekieś kombinowane- kilkuczęściowe.
[#7] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #1

Może ktoś chciał z rozszerzenia zrobić chip'a?
[#8] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@Mq, post #3

Ups... Rzeczywiście, popłynąłem...
[#9] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@UJP, post #4

Pamietam ta Amige. Amiga dzialala 5 lat temu jak ja ją sprzedawalem.
Obejscie uszkodzonych sciezek ja lutowalem. Co do tego rezszerzenia pamieci to nie odemnie.
Ogolnie wsadź kostke pamieci i powinna dzialac. Pamieci takie masz na kartach graficznych ze zlaczem ISA lub na plytach głównych komputerow 286.
[#10] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@robertos231, post #9

Kto by się spodziewał.

Możesz napisać skąd pochodzi ta płyta i komu ją sprzedałeś ??

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #10

A to kupiles sama plyta glowna. Ja 5 lat temu sprzedawalem kompletna Amige z zasilaczem.
Nie miala tych wszystkich kabelkow i jak dobrze widze bezpiecznika przy gniezdzie zasilania?
Ominiete jedynie drucikami nadgryzione sciezki. Jak bym dobrze poszukal to mam pewnie jej zdjecia na komputerze jeszcze.
[#12] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@robertos231, post #11

Kupiłem całą Amigę + zasilacz. Amiga aktualnie jest z nie oryginalną stacją dyskietek. Na dodatek ktoś powiększył otwór pod stację, także obudowa zmasakrowana :////.
[#13] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #12

Skąd jesteś? Może będzie łatwiej do tego usiąść z kimś, przy okazji testując na kościach ze sprawnej Amigi by wykluczyć uwalenie jakiegoś scalaka?
[#14] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@teh_KaiN, post #13

Jestem z okolic Rybnika (woj. śląskie). Na pewno było by łatwiej ale nie wiem kto może być z okolicy kto może się takim czymś zająć.
[#15] Re: Amiga 500 - identyfikacja modyfikacji + usunięcie usterki

@k3ichi, post #14

57km od Ciebie meszka człowiek imieniem Krzysztof. Znany tutaj jako Krzysiek2
odezwij się do niego.
oraz zerknij w wątek Magicy lutownicy...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem