[#23]
Re: Czy warto kupowac Blizzarda z PPC?
@rjack,
post #22
Wszystko zależy od tego do czego chcesz Ami używać - jeśli do grania i okazjonalnego używania do czegoś innego (słuchanie MP3, internet, prosta edycja tekstów czy obróbka zdjęć) to A1200+karta z PPC i 040+BVision (kości AGA w lepszych rozdzielczościach to masakra dla oczu).
Jeśli zamierzasz używać "odwrotnie", czyli głównie internet, MP3, oglądanie filmów (DiVX, DVD), a dopiero na końcu granie w stare gry z A500 czy A1200 to polecam rozejrzenie się za Pegasosem z G4 1 GHz. Ponadto jest sporo nowszych produkcji wykorzystujących pełną moc G4 czy kart 3D. Przy naprawdę wypasionej konstrukcji opartej na A4000 Pegasos wyjdzie taniej, a będzie wielokrotnie szybszy.
Pewnie pojawi się zaraz głos w rodzaju "chłopak pyta o a1200 a niebieski troll wpycha mu Pegaza", więc zawczasu odpowiem: miałem różne Amigi (A500, A1200 z PPC i bez, A4000, różne karty graficzne do tego), jednak to wszystko w miarę upływu czasu coraz bardziej odstawało od konkurencji. O ile w 1997 w miarę bezboleśnie napisałem na A1200 z 030 pracę magisterską (bo ówczesne PC oferowały niewiele większą wygodę pracy), to obecnie praca na najbardziej wypasionym klasyku przy pracy na współczesnym PC, czy maku jest katorgą (nie, Amigi nie zwolniły, ale alternatywne rozwiązanie się dużo polepszyło). Ostatnia (jakoś koło 2000) próba powrotu do klasyka, czyli od lat wymarzona A4000 okazała się rozczarowaniem - straszne pieniądze, a komputer hmmmm.... wolniutki i przestarzały.
Od dwóch lat używam Pegasosa II z G4 1 GHz i jestem BARDZO zadowolony. Amigowe programy dostały olbrzymiego kopa, do tego jest mnóstwo nowego softu pod Pegaza w pełni wykorzystującego jego moc. I obecnie więcej czasu spędzam pod Pegiem niż na PC. Używam amigowego softu i programów będących jego rozwinięciem - internet (GG, WWW, poczta), słucham MP3, oglądam filmy... jak mnie najdzie nostalgia odpalam sobie gierki z A500 pod E-UAE. A jak trzeba popracować, to na tym samym Pegu mam Suse Linuxa z OpenOffice i innym Linuxowym softem. Tak to wygląda od strony praktycznej :)
PS. Ja mam 33 lata
Ostatnia modyfikacja: 04.04.07 10:01