[#1] Różnice w ROM'ach A600
Jaka jest różnica w ROM'ach 37.350 a 37.300? Mam ten drógi i wiem, że nie czeka na dysk w czasie startu :( Czy jest jakiś ROM dla A600 który czeka?

I jakie są widoczne różnice w tych ROM'ach bo mi bez problemu obsługuje dysk (niewiem jak duże bo mam 850MB) i CD-ROM ( DVD też poszło ).
[#2] Re: Różnice w ROM'ach A600

@brada, post #1

Problem z obsługą dużych dysków dotyczy ROM-u 37.299.

[#3] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Grzegorz Kraszewski, post #2

? A nie czasem to, że:
- 37.299 nie obsługiwał WOGÓLE dysku (dlatego nikt nie chce kupować A600 z tym KS-em)
- 37.300 obsługiwał HD do 40MB
- 37.350 zniesiono ograniczenia

Brada, jak masz 37.350 to niczym sie nie martw :) A oczekiwanie na dłuższy start dysku wprowadzono chyba od 3.x (~30 sekund)

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 18:37
[#4] Re: Różnice w ROM'ach A600

@AlaN, post #3

37.300 na pewno obsługuje dyski powyżej 40MB bo mam 850MB :)
W nocy podłączę mu dysk 4,3GB i sprawdzę czy będzie działać.
Ale nie wiem co nowego jest w 37.350
[#5] Re: Różnice w ROM'ach A600

@AlaN, post #3

Z tego co ja pamiętam, to ograniczenie do 40 MB było w 37.299, a w 37.300 je usunięto (bo to nie było żadne ograniczenie, tylko jakiś głupi błąd).

[#6] Re: Różnice w ROM'ach A600

@AlaN, post #3

Wprowadzono dopiero od 3.1 (sam mam 3.0 i trzeba resetować)

[#7] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Grzegorz Kraszewski, post #5

brak scsi.device w 37.299

były amigi 600HD z romem *.299 alczkolwiek 20 mega ;)

Benedykt

[#8] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

To jakim cudem te dyski działały, skoro scsi.device brak?

[#9] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Grzegorz Kraszewski, post #8

Jest możliwe ale pierwsze bootowanie musisz przeprowadzić ładując scsi.device z dyskietki....oczywiście to nie jest wygodny sposób

[#10] Re: Różnice w ROM'ach A600

@pwe, post #6

to czy OS3.0 wymaga resetu zależy wyłącznie od typu dysku - dysk
szybko rozkręcający się jest bez problemów rozpoznawany od razu
po włączeniu zasilania. Po prostu OS 3.0 też czeka na dyski IDE, tyle
że dużo krócej od 3.1 :)
[#11] Re: Różnice w ROM'ach A600

@wali7, post #10

Właśnie ja mam dwa dyski które długo się rozkręcają....jeden dysk na którym nie trzeba resetować w ostatniej chwili startuje(chwała że nie trzeba resetować)

[#12] Re: Różnice w ROM'ach A600

Tam jest jakiś inny badziew do obsługi HD

Benedykt

[#13] Re: Różnice w ROM'ach A600

Największym problemem .299 w A600 było nie ograniczenie wielkości (choć to też), ale to że Amiga nie startowała z HD. Trzeba było system odpalić z dyskietki i pojawiał się wtedy na pulpicie HD. Służyl tylko do przechowywania danych.
Dlatego nikt nie chce Amigi 600 z tym romem.

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 23:17
[#14] Re: Różnice w ROM'ach A600

@AS, post #13

taka amiga startuje z HDD problem polega na jego wielkości max 40 mega .

Benedykt

[#15] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Trochę zboczyliście z tematu ;)
Pytałem o różnice w ROMie 300 i 350 :]
Wie ktoś czy są jakieś znaczące różnice?
I jeszcze trochę nie na temat:>
Dlaczego HDD mi się zatrzymuje czasem ( oszczędzanie energii?) i po obudzeniu już system wywala błędy na dysku i muszę resetować?

[#16] Re: Różnice w ROM'ach A600

@pwe, post #11

W mojej ami 1200 z KS3.0 Mialem dysk 214MB chyba Seagate i chyba tylko raz zdarzylo mi sie ze dysk nie zdazyl wystartowac.

[#17] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Mam A600 z tym kickstartem(37.299) i nie ma w nim scsi.device (chyba także plików potrzebnych do obsługi PCMCIA ale nie jestem pewien). Oczywiście można uruchomić dysk przy użyciu scsi.device z innego kickstartu ale i tak nie można wystartować bezpośrednio z twardziela. Odkąd zamieniłem kickstart na 3.1 wszystko działa bez zarzutu :).
[#18] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Amiga z .299 nie startuje z HD - patrz post 17. Dopiero poprawiono ten błąd w .300 (problem ten szeroko był opisany kiedyś w Magazynie Amiga).
Co do różnicy między .300 i .350 to zdaje się, że w tym nowszym poprawiono (czy wogóle umożliwiono) obsługę PCIMCIA.

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 07:54
[#19] Re: Różnice w ROM'ach A600

@brada, post #1

Znaczących różnic nie ma. Poprawiono tylko bugi występujące w poprzedniku. Oba obsługują wbudowany ide oraz pcmcia. Jednym z bugów jest rzekome ograniczenie obsługi dysków do 40 MB, ale wielu ludzi używa większych bez problemu. Kiedyś coś było na rzeczy, ale nie wiadomo co. Być może problem dotyczył jakiegoś oprogramowania, jednego z producentów dysków lub czegoś innego, ale na pewno większe dyski obsługuje. A jedyny ks, w któym wydłużono czekanie na dyski to 3.1.
[#20] Re: Różnice w ROM'ach A600

@brada, post #15

Dlaczego HDD mi się zatrzymuje czasem

Moze po prostu jest za slabe zasilanie. Jezeli HD sie na chwile wylaczy (czyli zresetuje), system juz go nie zauwazy. Pozostaje reset. Sprobuj zasilic HD osobnym kabelkiem/zasilaczem. Nie z plyty glownej. A jezeli masz jaki pradazerny 2.5 cala, to sprobuj zmienic zasilacz w Amidze.
[#21] Re: Różnice w ROM'ach A600

@Andrzej Drozd, post #20

Jakie 2,5 cala? Ja mam starą kobyłkę 3,5 Na szczęscie mam stary zasilacz AT PCtowy więc jak będę miał czas to potestuje. Lub zmienie zasilacz z A600 na A500, ponoć są mocniejsze, ale nie sprawdzałem.

Puki co to niemam czasu, bo muszę napisać pracę inżynierską.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem