kategoria: A1200
[#1] rozbudowa A1200
Witam

Zakończyłem właśnie rozbudowę a CD32 i 500ki. Teraz czas na 1200.
Mam pytanie czy jest możliwość wymiany w niej procesora i na jaki ewentualnie?

Bo kartę turbo chcę jej wstawić taką:
https://retroami.com.pl/index.php?id_product=171&controller=product&id_lang=6

Co myślicie o dwóch wersjach układów ROM dostępnych na allegro.
Jakie macie z nimi doświadczenia.
[#2] Re: rozbudowa A1200

@mkdevil666, post #1

Jak macie rozbudowaną A1200 może wrzucicie jakieś fotki w celach poglądowych.
[#3] Re: rozbudowa A1200

@mkdevil666, post #1

W Amidze 1200 nie wymienia się procesora. Włożenie karty turbo z własnym procesorem automatycznie odłącza ten na płycie głównej i w ten właśnie sposób następuje ”wymiana”.
[#4] Re: rozbudowa A1200

@mkdevil666, post #1

Kicka 3.1 kup od Ponga777. Wymień zasilacz na mocniejszy. Turbo które chcesz kupić jest OK.
[#5] Re: rozbudowa A1200

@mkdevil666, post #2

Popatrz sobie w dziale graffiti
o tu np kolegi Grisza na bogato
[#6] Re: rozbudowa A1200

@mkdevil666, post #1

Jeśli chodzi o ROM to polecam standardowe romy 3.1, takie jak te z AmigaKit.com

3.X od Cloanto gryzły się z moim ACA1233-55 - nie wydaje mi się, że to tylko problem tylko z wykastrowaniem workbench.library

Co do karty, którą wybrałeś, to co kto lubi - ja jestem zadowolony. Wlutowałem sobie jeszcze fpu i działa idealnie z moją kartą. Warto chyba też dokupić RTC - zegar czasu rzeczywistego z podtrzymaniem, którego w zestawie nie ma.

Warto pomyśleć co dalej i czego się oczekuje od projektu. Rozbudowywując swoją A1200 dalej o np. Indivision, rapid USB itp. w końcu i tak ACA wyleciała a w jej miejsce 1260 @80MHz, które ma większy sens przy tak rozbudowanej amidze:

ACA 1233 u mnie zostałą w drugiej A1200, której już dalej nie rozbudowywałem, dodając tylko zewnętrzny scandoubler z epoki I taka konfiguracja ma dla mnie sens.

A1200 jest jednak kompaktową konstrukcją, więc szybko pojawiła się u mnie na biurku A4000 i od tej pory mocniej rozbudowana A1200 z 060 w sumie jest u mnie najrzadziej włączanym komputerem

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2018 16:23:49 przez misha

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2018 16:24:19 przez misha
[#7] Re: rozbudowa A1200

@misha, post #6

Podepnę się pod temat.

Czy do ACA1233-55mhz wystarczy standardowy zasilacz z A1200 Escom (czarny).
Jak w praktyce wygląda sprawa tej karty i temperatury? Czy rzeczywiście trzeba usunąć klapkę w celu lepszego obiegu powietrza (tak jak jest napisane na stronie Individual)? Jeżeli tak, to czy można oryginalną klapkę zastąpić zamiennikiem z wyciętymi otworami? Czy wtedy całość będzie stabilna?
I na koniec, czy w celu użytkowania w A1200 Escom, trzeba rzeczywiście usunąć kondensatory E123C i E125C? Przyznam, że chciałbym ją mieć "niemodyfikowaną".

Pozdrawiam.
[#8] Re: rozbudowa A1200

@davidtychy, post #7

ad. 1 Zasilacz da radę.
ad. 2 Tego nie wiem. Miałem ACA1233n ale 40 i nie grzała się.
ad. 3 Płyty Escom miały fabrycznie TimingFix
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem