[#1] Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej
Cześć!

Popełniłem taki filmik o miejscach związanych z najwcześniejszą historią Amigi, o tym jak wyglądają dzisiaj — może Wam się spodoba. Nie zabijajcie za amatorszczyznę!

Adam
[wyróżniony] [#2] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Dzięki, bardzo fajny film. Z zaciekawieniem obejrzałem cały film i z chęcią popatrzyłem na miejsca dla nas Amigowców historyczne.
[wyróżniony] [#3] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

"Amatorszczyzne"?? Nie zartuj, Adam. Film jest swietny, wielkie dzieki :)
[wyróżniony] [#4] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Cześć.

Nieźle, fajnie się ogląda! ok, racja
[wyróżniony] [#5] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

OK po ilosci miejsca w muzeum znamy swoje miejsce w szeregu.
Filmik ekstra szeroki uśmiech
[wyróżniony] [#6] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Świetny filmy! Dzięki bardzo.
[wyróżniony] [#7] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@yarosf, post #5

Świetny film OK

Oj słabiutkie to muzeum, jedna Amiga, jedno ST,
przynajmniej kilka Commodorków, brak Texas Instruments z serii TI-99, brak Sharpów a też były ciekawe rozwiązania.
Słabiutko, u niejednego naszego hobbysty w pokoju duuużo więcej eksponatów ok, racja
.
[wyróżniony] [#8] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@rePeter, post #7

Widocznie mają ograniczony metraż na takie "nowe i małe" komputery. Jeśli coś się nie sprzedawało w USA milionami, to nie ma sensu o tym wspominać. Nooo chyba że to firma Amerykańska to możemy.

A że fanboje już ich Amigami zasypywali to dopóki mieli centralne ogrzewanie mieli co z nimi robić, ale jak przeszli na olej przestali je potrzebować. szeroki uśmiech

TI bardziej zasłynęło z produkcji układów dźwiękowych i graficznych niż swojego flagowego TI-99, który kosztował 1400$ wtedy gdy Vic20 kosztował 300$. Sharp się koncentrował na rynkach dalekowschodnich. Jedyny wyjątek to seria MZ sprzedawana bez większego powodzenia w Niemczech. Po co o tym wspominać w muzeum amerykańskiej komputeryzacji? Dzieciarnia która tam przychodzi i tak tego nie zapamięta, a ich starzy i tak nie będą wiedzieli co to jest.
[wyróżniony] [#9] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@ZbyniuR, post #8

Świetny filmOK
[#10] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@rePeter, post #7

Dzięki wszystkim za miłe słowa!

Co do zawartości muzeum, może wspomnę o oczywistym: na filmiku nie pokazałem całej ekspozycji komputerów domowych. Pokazałem tylko tę jedyną półkę, w której była Amiga.

Ekspozycja komputerów domowych zajmuje kilka pomieszczeń i (zapewne, nie pamiętam) są tam i TI-99, i Sharpy.

Żeby pokazać kontekst i usprawiedliwić trochę Computer History Museum, podkreślę raz jeszcze, że komputery domowe to tylko fragment całości, a widoczny na filmiku Apple I nie należy wcale do najrzadszych ani najcenniejszych eksponatów. To jedyne muzeum w którym stoją jednocześnie Altair 8800, Eniac, Univac, Cray, IBM 360, IBM 1401 (dwa, oba w maks. konfiguracji), prototyp Ponga. Wiele eksponatów działa albo jest aktualnie przywracanych do działania. Na przykład do 1401 dwa razy w tygodniu przychodzą inżynierowie IBM, goście w wieku 70-90 lat, żeby naprawiać bo cały czas coś wysiada (podobno co wysiadło poznają po zapachu). A kiedy byłem tam poprzednio widziałem działającą replikę maszyny Babbage'a (replikę, bo oryginał nigdy nie istniał). Nie wiem gdzie ją podziali, bo tym razem jej nie znalazłem. Dziwne żeby zgubili, bo zajmowała spory pokój :D Pewnie też naprawiają. Oni tam stale coś naprawiają. Piękne miejsce!
[wyróżniony] [#11] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #10

podkreślę raz jeszcze, że komputery domowe to tylko fragment całości

Dokładnie ok, racja

ŚWIETNY film OK
[#12] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@ZbyniuR, post #8

No tyle to TI-99 nie kosztował, wiki podaje przecież jasno 525$. Mieliśmy w klubie sztukę w połowie lat 80.
[wyróżniony] [#13] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Super film !!!
[#14] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@Aniol, post #12

Osz moja pomyłka, 1400 byłoby w dzisiejszych dolcach po uwzględnieniu inflacji. Ale to i tak o 75% drożej od Vic20.

A poza tym miał fatalnie wolny interpreter Basica. Z testów jakie robili koledzy kolekcjonerzy ze Speccy.pl wynika że program obliczający liczby pierwsze do 1000 na Vic20 trwał 1min 50sek, a na TI99/4 aż 5;58, czyli prawie 4 razy dłużej. Jak na 16bitowy procek taktowany 3 razy szybciej niż na Vicu to szału nie robił.
[#15] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Wow Adam. Doceniam trud. Byłem w Kalifornii i nawet mi nie przeleciało przez umysł aby odwiedzać te miejsca. Wielkie Ci dzięki za to.
Byłem za to w Pensylwanii pod siedziba Commodore :)
Masz bardzo fajny radiowy głos. Szkoda że nie poprawiłeś gramatycznych błędów (dopełniacz liczby mnogiej słowa serce to "serc"!), no i podłożyłbyś jakieś klasyczne mody w tle. Kiedy mówisz o grze - zapodaj fragment gameplayu....)
Jeszcze raz dzięki, i nie muszę mówić że jestem fanem Twojej twórczości foto no a teraz też video ;)
[#16] Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej

@podstawek, post #1

Rewelacyjny film, świetnie się oglądało. OK
Ależ bym pośmigał po tym muzeum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem