[#10]
Re: Amiga 1000: Nostalgiczna wycieczka do Doliny Krzemowej
@rePeter,
post #7
Dzięki wszystkim za miłe słowa!
Co do zawartości muzeum, może wspomnę o oczywistym: na filmiku nie pokazałem całej ekspozycji komputerów domowych. Pokazałem tylko tę jedyną półkę, w której była Amiga.
Ekspozycja komputerów domowych zajmuje kilka pomieszczeń i (zapewne, nie pamiętam) są tam i TI-99, i Sharpy.
Żeby pokazać kontekst i usprawiedliwić trochę Computer History Museum, podkreślę raz jeszcze, że komputery domowe to tylko fragment całości, a widoczny na filmiku Apple I nie należy wcale do najrzadszych ani najcenniejszych eksponatów. To jedyne muzeum w którym stoją jednocześnie Altair 8800, Eniac, Univac, Cray, IBM 360, IBM 1401 (dwa, oba w maks. konfiguracji), prototyp Ponga. Wiele eksponatów działa albo jest aktualnie przywracanych do działania. Na przykład do 1401 dwa razy w tygodniu przychodzą inżynierowie IBM, goście w wieku 70-90 lat, żeby naprawiać bo cały czas coś wysiada (podobno co wysiadło poznają po zapachu). A kiedy byłem tam poprzednio widziałem działającą replikę maszyny Babbage'a (replikę, bo oryginał nigdy nie istniał). Nie wiem gdzie ją podziali, bo tym razem jej nie znalazłem. Dziwne żeby zgubili, bo zajmowała spory pokój :D Pewnie też naprawiają. Oni tam stale coś naprawiają. Piękne miejsce!