[#1] Problem z dwiema kartami CF w A4000
Ahoj!

Do Amigi 4000 podpiełem 2 czytniki kart CF, jeden w środku zamiast dysku talerzowego, drugi "na śledziu" na zewnątrz w celu wymiany danych.

Gdy włoże karte CF z WB do czytnika w środku Amigi (ustawiony jako master) = działa ok, Amiga się bootuje.

Gdy zaś włożę drugą kartę do czytnika zewnętrznego ustawionego jako slave, amiga się bootuje, ale dioda led hdd cały czas się świeci.

Gdy uruchomię HDInstTools, dioda led hdd przestaje się świecić, a w/w program widzi obie karty. Po założeniu partycji i sformatowaniu drugiej karty na slave, partycja na tej karcie pojawia się na Workbenchu.

Po resecie natomiast sytuacja się powtarza, dioda led hdd ciągle się świeci i założonej partycji na karcie slave nie widać. Co lepsze po zapisie zmian "Save changes to drive" po ponownym uruchomieniu HDInstTools File System jest taki jaki ustawiłem, partycja także! Jednak aby zobaczyć partycję tę na Workbenchu, muszę ponownie ją sformatować.

Wychodzę z założenia, że jakby istniał jakiś konflikt to wogóle nie dało by rady założyć widzialnej partycji na karcie slave. co zaś zrobić aby po resecie była widoczna?

Dodam też, że są problemy ze skopiowaniem plików na tę problematyczną kartę na slave, np. zwiecha podczas kopiowania lub skaszanione dane. Może to być spowodowane parametrem maxtransfer?

Karty jakie mam:
- w środku: master 8GB Lexar,
- na zewn: slave 8GB Lexar, sprawdzałem też 4GB Kingston z kwiatkiem białym oraz z Sandiskiem 4GB - to samo.

Kombinacja:
- w środku: master 4GB Kingston,
- na zewn: slave 8GB Lexar

- zachowuje się jednakowo.

Podobny lub taki sam problem ktoś opisał tutaj, z tą różnicą, że chyba nie uruchamiał HDToolBoxa/HDInstTools gdy dioda hdd led nonstop się świeciła/karta nie była widoczna.

Link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2362626.html

Jakiś protip ?

Wasze zdrowie!
//madbart ^ appendix
[#2] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #1

Dodam, że kiedyś (jakoś w 1995-2000) podobny problem miałem podpinając CD-ROM do A1200. Wówczas chyba IDEfix dawał radę... Wygląda mi to podobnie, choć tyle złego słyszałem o CF, że sam szczególnie po taaaaaaaaaaaaaaaaaakiej przerwie od Amigowania nie wiem.
[#3] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #1

Zacznij od max transfer.

Czy możesz wejść do early-menu gdy włożone są dwie karty CF ?
[#4] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@Norbert, post #3

Dodam, że kiedyś (jakoś w 1995-2000) podobny problem miałem podpinając CD-ROM do A1200. Wówczas chyba IDEfix dawał radę... Wygląda mi to podobnie, choć tyle złego słyszałem o CF, że sam szczególnie po taaaaaaaaaaaaaaaaaakiej przerwie od Amigowania nie wiem.

Co to jest early-menu ? Boot menu?
Myślę, że powinienem zacząć od tego aby slave od razu był "montowany" co z tego, że widać jak za każdym razem muszę wykonać format....
[#5] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #4

Co to jest early-menu ? Boot menu?

[#6] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@recedent, post #5

Oczywiście, że mogę. Ale co to da?

W sekcji Boot options widać jak wspomniałem w 1szym poście tylko dysk master. Skoro slave zaczyna być widoczny _wyłącznie_ po odpaleniu HD Inst Tools i formacie partycji to wiadomo, że tam go też nie będzie.
[#7] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #6

Szansy na powodzenie z dyskiem slave upatruję raczej w nowszym scsi.device lub fixach typu IDEfix.

Jakiś pomysł? :)
[wyróżniony] [#8] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #7

A mam. szeroki uśmiech

Na aminecie jest programik scsiquery
Odpal go z podając scsi.device jako parametr ( patrz dokumentacja) i zobacz czy dysk pojawi się.

Jest jeszcze scsimounter.
[#9] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@Norbert, post #8

powoli ląduję w domu.

scsiquery = pokazuje kartę, dioda led hdd przestaje się świecić,
scsimounter = MONTUJE (!!!!!!!!!!!) partycję! hurra!

teraz tylko pozostaje (chyba) ustawienie właściwego max transfer, bo próba skopiowaia plików z karty na kartę powoduje ukazanie się errorów w DOpusie.

jakiś hint? dodam, ze jak ustawiłem max transfer taki sam jak na karcie master, niepomogło ;/

//B
[#10] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #9

Możesz też wpakować mountliste danych partycji do devs/dosdrivers Scsimounter nie będzie potrzebny
[#11] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@Norbert, post #10

Zgadza się.
Jakiś hint z błedami zapisu?

//B
[#12] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@madbart, post #11

Czy na pewno zatwierdziłes ENTERem zmianę maxtransfer?
[#13] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@Norbert, post #12

nie wiem, ale gdy ponownie wlazłem do HD Inst Tools to było zapisane to co z palca wprowadziłem. Ma to znaczenie? :D
[#14] Re: Problem z dwiema kartami CF w A4000

@Norbert, post #12

problem rozwiązany!

okazało się, że trafiona była karta CF! z inną kartą wszystko działa bardzo dobrze! :)

Dzięki za pomoc!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem