kategoria: A1200
[#1] X-Copy nie widzi dyskietek
Witam,

Podczas próby formatowania, X-Copy daje komunikat, że nie ma nośnika w DF0. Próbowałem różnych wersji (jakaś stara, chyba 2, a także 6 i 93 Pro). Pod Workbenchem formatuje bez problemu. Napęd również bez problemu czyta dyskietki. Dodam, że to A1200 z Escom.
[#2] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@davidtychy, post #1

zrób KILL SYSTEM i wtedy zobacz
[#3] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@davidtychy, post #1

Dodam, że to A1200 z Escom.

I to jest właśnie sedno problemu. Escom montował inne stacje niż Commodore, co powoduje, że są opisane przez ciebie problemy. Spróbuj użyć innego programu, bardziej systemowego, np. SuperDuper. Ewentualnie włóż dyskietkę do stacji zanim uruchomisz X-Copy (czasem to pomaga i będzie ona widziana przez program).
[#4] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@PopoCop, post #3

Jeśli to ESCOM to wsadz dyskietke Workbencha (albo jakas gre dosowa lub pusta) i sproboj skopiowac BAMCOPY+ jesli pojdzie to potrzebny jest FIX na plycie pozwalajacy czytac dyski NDOS
[#5] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@AmigaPL, post #4

A czy ten fix nie będzie się przypadkiem wiązał również z wymianą PC-towej stacji dyskietek na tą od Commodore?
[#6] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@davidtychy, post #5

nie - po prostu stacja dostanie sygnal RDY ktorego teraz nie otrzymuje
Zadna gra\demo NDOS obecnie ci nie zadziala

[#7] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@AmigaPL, post #6

W tym artykule
http://www.softpres.org/article:hard:fixing_the_amiga_technologies_a1200_fdd_connector

Jest również mowa o podobnym fix'ie i jest tam wspomniane że stacja dyskietek od Escom nie będzie działać.

Czy wspomniana przez Ciebie porada z youtube na pewno pozwoli używać stacji Escom?
[#8] Re: X-Copy nie widzi dyskietek

@davidtychy, post #7

A1200 escom ma inną stację, x-copy nie widzi dyskietek . Mam ten sam problem i długo walczyłem zanim się o tym dowiedziałem.
Stację escomu trzeba przerabiać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem