kategoria: A1200
[#1] „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.
Hej. Krew mnie zalała dwa razy ... szukam przyczyny dlaczego tak jest.
Posiadam 4 partycje na dysku 2,5 calowym. 500 Mb system i 3 po 2gb.
Skopiowałem na jedną z nich ponad 700 gier wrzucając alfabetycznie do folderów.
Trwało to ładnych kilka godzin.Było ok do momentu kiedy na kolejną partycje wrzuciłem kilkanaście gier z Aminetu luzem. Po restarcie Amigi partycja na którą wcześniej wrzuciłem gry wysypała się do stanu nDos ... masakra. Masakra dlatego ze za drugim razem było identycznie. Za trzecim nie wrzuciłem nic luzem na kolejną partycje i jest ok.
Co może być przyczyną takiego wariowania?
System ClassicWB 3.1
[#2] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@Marecheck, post #1

Prawdopodobnie niezaktualizowany scsi.device. Partycje sie nadpisuja. Poszukaj na forum o scsi i wielkosc obsługiwanych partycji.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2018 13:03:21 przez Tomski
[#3] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@Tomski, post #2

Jeżeli masz odpowiednią przejściówkę pod USB,to podepnij dysk pod PC i zrób skan dysku na obecność uszkodzonych sektorów.Przez weekend walczyłem z podobnym problemem.
[#4] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@Marecheck, post #1

Mam ten sam problem tylko z partycjami na karcie CF. Karta jest 8 GB, teraz, chcac zaktualizowac co nie co na niej podlaczylem ja pod kompa no i kopiowalem pliki. Wlaczam na real Amidze, patrze a na 4 partycje dwie zglaszaja mi "~NDOS" po 6h kopiowania. I tak kilka dobrych razy. Problem leży w systemie partycjonowania (SFS, FFS, PFS) oraz ustawień samego dysku co do MaxTransferu. O samym scsi.device, że ma być aktualny nie wspomne.

taki tutek pierwszy lepszy z brzegu:
https://16bitdust.wordpress.com/2015/10/13/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/

pełno tego w necie, oczywiście ludzie mają sporo problemów. U mnie wszystko działało stabilnie, chociaż też się męczyłem co nie miara, żeby tak było. No ale kiedyś trzeba WhdLoad i slave'y zaktualizować i mam od nowa przygody z tematem.

Polecam żebyś użył systemu plików PFS3.

P.S. dzisiaj też się za to biorę.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2018 14:21:46 przez BomberMAX
[#5] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@Marecheck, post #1

No i sukces. Stosujcie się do poradnika powyżej. Koniecznie trzeba ładować nowsze niż 40.xxx scsi.device komenda loadmodule, używać systemu pliku PFS3 jeśli chodzi o classicwb ze strony to wersja classicwb full jest skopana, używam wersji lite. I trzeba się upewnić że workbench 3.x jest kompletny. Bardzo ważne, trzeba używać Winuae w wersji 3.1.0 bo inaczej bzdury się pojawiają przy konfiguracji dysków.

Świetny poradnik.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2018 22:57:20 przez BomberMAX
[#6] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@BomberMAX, post #5

Też zrobiłem instalację według tego poradnika i po instalacji WB 2.04 na amidze oryginalny HDtool box się krzaczył po wejściu do partition tools też tak miałeś widzę.

W jednym miejscu w poradniku dałem update system files bo add mi nie chciało zaskoczyć.
[#7] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@BomberMAX, post #5

Co to znaczy że ClassisWB Full jest "skopana"?
[#8] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mkdevil666, post #6

no i padaka - przygotowanie partycji pod WB 2.04 nic nie dało po kopiowaniu plików partycja z dużą ilością plików się wysypała...

teraz robię według poradnika czyli czyszczę kartę pod CMD (windows) przygotowuję partycje na karcie CF zgodnie z poradnikiem (czyli robię sobie wirtualną A1200 tak jak tam jest w opisie, nadmieniam wszystkie pokazane slajdy i czynności w nich zawarte wskakują pod tą konfiguracją - z A600 było różnie)

i partycję na którą chcę zainstalować WB 2.04 (nie tak jak jest w poradniku 3.1) - zmieniam nazwę na WB_2.x i instaluję

no i czeka mnie kolejny dzień z kopiowaniem plików

Amiga rulez :)

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2018 17:27:19 przez mkdevil666
[#9] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mkdevil666, post #8

Eureka

Po kilku próbach udało się w A600 mam kartę CF 8GB - i mam w końcu partycję na gry o wielkości 2,8 GB. Tam wrzucone wszystkie pliki i nic się nie wysypuje. (nie robią się po zmianie karty czy restarcie ikony NDOS)

Schemat:
1. sformatowałem kartę pod windowsem zg. wyszukaj - CMD (wiersz polecenia)
2. zrobiłem sobie wirtualną a1200 i wgrałem scsi komendą loadmodule scsi.devices
ważne aby to zrobić pod wirtualną a1200 bo w przypadki robienia pod wirtualną a600: reset amigi po tej komendzie się zapętla (a przywrócenie systemu pod winuae F12 -> reset) spowoduję utratę wgranych plików

3. mi i tak po restarcie i instalacji systemu WB 2.04 scsi.device wskazuje wartość 37.55

4. następnie pod wirtualną a1200 wgrywamy Fast File System (0x50465303) i tworzymy partycje dowolnej wielkości z ustawieniami max transfer 0x1fe00 (potrzebne do WHDLoad)

5. partycję systemową nazywamy WB_2.x i instalujemy Workbencha (ja chciałem akurat w tej wersji WB 2.04)

6. i spokojnie sobie kopiujesz plik (do kopiowania warto sobie zrobić jakąś silną wirtualną konfigurację amigi - przyspiesza czas kopiowania)

7. nie ma potrzeby nadpisywać rejestru do a600, bo po dodaniu linijki wskazanej w poradniku amiga się resetuje przy starcie (dotyczy to oczywiście a600)

!!!!! co zauważyłem to WHDLoad w wersji 18.3 nie chciał się uruchomić (gra startowała i czarny ekran) Natomiast wersja 16.4 działa bez problemu. Nie ma tu problemu z własnoręcznym instalowaniem gier z instalek ze stronki WHD czy gotowych archiwów.

teraz zabawę zaczynam z 16GB SD card w a1200

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2018 19:23:01 przez mkdevil666
[#10] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mkdevil666, post #9

już jestem po zabawie z kartą 16GB SD w A1200 i informuję aby mieć spokój z partycjami na tej karcie należy (zgodnie z poradnikiem) zrobić:

skopiować poprzez komendę CLI-Shell (wiersz polecenia amigi) lup na zasadzie przeniesienia pliki loadmodule (do folderu systemowego C) oraz scsi.device (do folderu systemowego DEVS)

komendy do wpisania w CLI-Shell jak kto tam ma :)
copy loadmodule c:
copy scsi.device devs

następnie nadpisujemy rejestr wpisując komendę w CLI-Shell
ed s:startup-sequence

i wpisujemy w rejestrze
c:loadmodule devs:scsi.device

nad linijką C:SetPatch QUIET

I co najważniejsze jak w przyszłości jak wysypie wam się system na karcie (ja tak mam bo co chwilę kombinuję) to dane na tych dużych partycjach nie znikają.

Na nowym systemie należy wgrać scsi.device do 44.2.
Następnie skopiować loadmodule i scsi.device do w/w katalogów i nadpisać ponownie rejestr.
Po tym zabiegu partycje, które na nowym systemie były oznaczone jako NDOS ponownie będą dostępne wraz z danymi. No i nie ma potrzeby usuwania wszystkiego pod windowsem i na nowo wgrywania FFS. Wystarczy tylko na nowo Workbencha postawić.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2018 10:13:45 przez mkdevil666
[#11] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mkdevil666, post #10

Fajna sprawa ale.... żeby nie miec tych atrakcji co chwilę to jednak wole stary dobry hd :>
[#12] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mikecios, post #11

Wysypujący się system to najczęściej moja wina :)
W innych amigach gdzie już jest wszystko powygrywane tak jak chcę w/w problem już nie występuje>

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2018 11:33:57 przez mkdevil666
[#13] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@mkdevil666, post #8

Wysypaywalo sie bo nie zgrales scsi/loadmodule tak jak trzeba i maxtransfer, ktory nie sluzy do WhdLoad tylko - bez tego wykrzaczy Ci partycje jak nic. Kluczowe są scsi.module i maxtransfer no i tak jak w poradniku, w zaleznosci od systemu pliku wielkosc partycji.

Classicwb Full ma uszkodzone i brakujace pliki, uzywam Lite.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2018 16:37:08 przez BomberMAX
[#14] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@BomberMAX, post #13

Szczerze mówiąc to używam FULL już dosyć długo i nie zauważyłem żeby czegoś tam brakowało. Jedyny problem jaki mialem to z scsi 44.2(z katalogu MyFiles/LargeHD), które nie chciało działać z moim dyskiem a poza tym działa bez problemu.
[#15] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@nostrum666, post #14

Należy jeszcze rozróżnić wersje scsi.device dedykowane dla A600 i A1200. Nie działają one naprzemiennie i odpalenie np. tej dla A1200 na A600 spowoduje problem.

Gdyby ktoś potrzebował, to tutaj są wersje 46.0 dla A1200 i A600.
[#16] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@Umpal, post #15

Dzięki wielkie. Fajne mam teraz transfery.
[#17] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@nostrum666, post #16

Pochwal się jakie (i na jakim sprzęcie CPU)?
[#18] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@BULI, post #17

Na dysku systemowym dostaję jakieś 2,6 MB/s a na pozostałych (trzech) około 3,3 MB/s.
Pełne 020 28MHz (Amiga 1200), PFS3-AIO, HDD 60 GB.
[#19] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@nostrum666, post #14

Słowo klucz "długo", pobierz teraz paczke i gwarantuje że nie zainstalujesz, archiwum jest uszkodzone.
[#20] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@BomberMAX, post #19

Nie wiem co tam pozmieniano od czasu kiedy pobierałem. Na szczęście mam wersję, którą pobrałem dawno temu i tej używam.
[#21] Re: „Wysypujące” się partycje po skopiowaniu plików.

@nostrum666, post #18

Dobre transfery- gratuluję OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem