[#1] Print serwer z/na Amigą
Posiadam tylko jedną drukarkę. Oprócz Amigi stoi PC z Linuxem i Windowsem. Chcę drukować z kompów na jedną drukarkę. Drukarka (Kyocera 1700) musi stać przy Amidze. Inaczej się nie da, bo nie ma miejsca. Do tej pory drukowałem z pc w ten sposób, że wydruk (przetworzony przez sterownik) zapisywałem do pliku. Przesyłałem przez ftp na Ami i kopiowałem na drukarkę. Kompy są zsieciowane przez ethernet.

1) Czy ktoś z Was ma doświadczenia w podłączaniu Amigi do Print Servera? W jaki sposób podłączyć Amigę do Print Servera, tzn. wysłać nań wydruk?

2) Ewentualnie w jaki sposób na Amidze udostępnić drukarkę pecetowi?

Punkt 1) szczególnie mnie interesuje, bo niechciałbym włączać Amigi by móc drukować.

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 10:33
[#2] Re: Print serwer z/na Amigą

@rjack, post #1

W sambie jest cos do drukarek, ale to raczej rozwiazanie z punktu 2. Probowalem z tym kiedys powalczyc jednak z marnym skutkiem (w sume tylko kilka godzinek - a na sambe to stanowczo za malo).
co do punktu 1 to nie pomoge :(

[#3] Re: Print serwer z/na Amigą

@rjack, post #1

Hehe wiesz że to ma procesor - Motorola MC68LC040, 66 MHz ?
No nieważne. Musiałbyś dorwać print serwera który dogada się z Twoją drukarką. Albo zakupić interfejs sieciowy (czyli de facto print serwerka w karcie ethernet dla drukarki) i wepnąć ją w sieć. Drukarka emuluje takie języki: PCL 5, PJL, Line Printer, IBM Proprinter X24E, Epson LQ-850, Diablo 360, KC-GL, opcjonalnie KPDL2 (PostScript 2).
Myślę że trza by poszukać sprzęt który obsłuzy PCLka (to chyba najczęstszy standard obsługi wydruku obok Postscripta) albo tak jak mówiłem wcześniej wyposażyć w opcję wydruku w sieci LAN i po bólu :)
To tyle co mogę stwierdzić, myślę że znajdą się bardziej obeznane osoby w temacie i jeśli się mylę to mnie sprostują :)
[#4] Re: Print serwer z/na Amigą

@TJindy, post #3

:) Tak nowsze Kyocery mają nawet PowerPC. Właśnie o coś takiego mi chodzi. Print serwer sprzętowy niezależny łatwiej kupić niż do tego modelu drukarki, który posiadam. W tej co mam jest PCL PS-a akurat nie ma, ale można dokupić odpowiednie kości ewentualnie...

Jednak w jaki sposób z Amigi mogę wysłać na print serwer lub print serwer wbudowany w drukarkę sieciową
[#5] Re: Print serwer z/na Amigą

@rjack, post #4

Jednak w jaki sposób z Amigi mogę wysłać na print serwer lub print serwer wbudowany w drukarkę sieciową

Hmm.. trudno mi wyrokować ponieważ nigdy nie bawiłem się z Ami + drukarka - w każdym razie print serwer to urządzenie które jest widoczne w sieci pod jakimś adresem IP. Kwestia w tym aby Ami potrafiła "zobaczyć" taką drukarkę w sieci lokalnej i obsłuzyła wydruk poprzez TCP/IP. Tak naprawdę różnica jest tylko w medium pośredniczącym transmisję ( kabelek USB/Kabel sieciowy ) a sam sterownik druku zachowuje się w obu przypadkach podobnie. Czyli wynika z tego że Amiga powinna obsłużyć drukarkę pod warunkiem że zobaczy ją w sieci ( to znaczy czy system potrafi obsłużyć kolejkę wydruku w sieciach LAN). To teoria. W praktyce nigdy tego nie sprawdziłem także ponownie proszę kogoś kto miał do czynienia z podobnym problemem o sprawdzenie stanu rzeczy :)

Pozdrawiam
[#6] Re: Print serwer z/na Amigą

@TJindy, post #5

na aminecie jest sterownik do lanowych drukarek

[#7] Re: Print serwer z/na Amigą

@rjack, post #1

I co ruszyles z ta drukarka?

Bo mi ostatnio udalo sie podmatowac tangiem drukarke podlaczona do pc. Tylko mam problem z drukowaniem, gdy wysle plik w spoolerze pecetowym plik ma okolo 2,5kb (tylko) i w statusie blad drukowania. Ale powalcze jeszcze z tym. ok, racja

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem