[#1] Usuwanie wielu plików naraz...
Po przenoszeniu systemu z karty na dysk praktycznie w każdym katalogu i podkatalogu pojawił mi się plik "_UAEFSDB.___". Normalnie bym się nie przejmował ale jednak plik waży 900 b na każdą szufladę w danej lokacji więc szkoda miejsca. Zacząłem sobie usuwać te pliki pojedynczo, ale jest tego tyle że zastanawiam się czy nie da się jakoś zmusić systemu aby usunął je wszystkie naraz. Próbowałem różnych wariacji komendy DELETE ale nic mi z tego nie wychodzi. Pytanie: czy da się to usunąć wszystko naraz czy muszę jednak usuwać je pojedynczo?
[#2] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #1

Moim zdaniem sie nie da (albo za slabo system znam). Trzebaby sklecic jakis skrypt z DIR ALL (mozliwe ze do pliku) + LOOP... albo jakis programik z wykorzystaniem bibliotek systemowych (latwiej sie chyba bedzie poruszac po katalogach).
[wyróżniony] [#3] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@Axi0maT, post #2

Da się.

Wejdź do głównego katalogu.
Najpierw utwórz skrypt poleceniem:

LIST ALL PAT="_UAEFSDB.___" LFORMAT="DELETE *"%s%s*"" >T:SCRIPT

Teraz obejrzyj sobie na spokojnie plik T:SCRIPT

Jeśli w każdej linijce masz DELETE "ścieżka/_UAEFSDB.___" wykonaj ten skrypt.

EDIT: Dodałem znaki cudzysłowu *".

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 13:39:51 przez Hexmage960
[#4] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@Hexmage960, post #3

Za chwilę sprawdzę, jak tylko skończę kopiować pliki.
Zrobiłem tak ale na razie pod UAE na próbę i w SCRIPT mam ":błędny wzorzec"

Dobra, morze przez to że tam nie widzę tych plików. Więc muszę jeszcze poczekać bo przenoszę system na większy dysk i kopiowanie plików trochę trwa.

Jak się skończy to sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 14:22:29 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 14:24:48 przez nostrum666
[#5] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@Hexmage960, post #3

No przeciez napisalem ze skryptem trzeba. Kolega widze wybral troche inne rozwiazanie ale powinno tez zadzialac.
[#6] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #4

U mnie na Amidze zadziałało bez problemu - skrypt jest tworzony prawidłowo.

Na pewno dobrze wpisałeś polecenie LIST? Czy atrybut dla PAT wpisałeś prawidłowo?

Zerknij sobie na opis polecenia LIST tutaj (PPA) lub tutaj (wiki).
[#7] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@Hexmage960, post #6

Zrobiłem i tak, LIST znajduje mi pierdylion tych plików i skrypt jest prawidłowy, tj mam tyleż samo linijek DELETE... z tym że kiedy go wykonuję to dostaję komunikaty "No file to delete" za każdą linijkę skryptu

Bo zmieniłem katalog, w którym się poruszałem na ram:t. Wróciłem do katalogu gdzie są te pliki i poszło. Dzięki wielkie.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 15:07:08 przez nostrum666
[#8] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #7

Musisz wykonać ten skrypt z miejsca w którym go utworzyłeś. Ścieżka dostępu jest względem tego katalogu.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 15:07:04 przez Hexmage960
[#9] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #1

[#10] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #1

A ja bym w cli wpisal delete dysk:*/*/*/*/_uaefsdb.___ i do piatego katalogu usunie niechciany plik. Potem usuwał po gwiazdce tak by usuwać 4 i tak dalej.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 15:22:32 przez Risc
[#11] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@nostrum666, post #1

Filemaster3 ma taka opcje wyszukiwania plików, można podać z gwiazdkami.
Potem wyświetli w jednym okienku wszystkie jakie znajdzie włącznie z tymi w podkatalogach.
A potem zaznaczasz wszystkie i kasujesz. :)
Pamiętam ze kiedyś tak to robiłem.
[#12] Re: Usuwanie wielu plików naraz...

@ZbyniuR, post #11

Znalazłem też na dysku program SimpleFind, który też ma opcję szukania wszystkich plików w podanym katalogu a potem można je usunąć czy tam co potrzeba. Tak czy inaczej sposób podany przez kolegę Hexmage się sprawdził więc już po sprawie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem