[#1] Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku
Witam

Wczoraj grałem w Cywilizacje na Mojej Amidze 600 (stock + 2mb chip + sd2ide + kick 3.1). W pewnym momencie grafika się wykrzaczyła pojawiły się dziwne literki na ekranie. Po ponownym uruchomieniu komputera Workbench się nie uruchomił, po odłączneiu dysku nie było widocznego bootscreena (pomimo faktu że stacja ciągle klikała). Po włożeniu gry słychać że coś się ładuje ale nic nie widać. Wyjątkiem jest Dyna Blaster gdzie gra się wczytuje i widać cracktro ale niestety wykrzaczone. Po cracktro pojawia się prawidłowo wyświetlony komunikat ale po nim już nic się nie dzieje.

Spróbowałem odłączyć wszystko i nadal jest tak samo. Po inspekcji organoleptycznej czuć że procek jest mocno gorący po ok 2 minutach pracy, podobnie CSG. Dodatkowo wtyczka od rgb (jej obudowa jest metalowa) lekko pieści prądem. Wymieniłem kick na 2.04 ale niestety jest tak samo, więc rom na pewno jest wporządku.

I teraz pytanie... Pierdzielnął procek, układ graficzny czy zasilacz ? Wiem że procek można wymienić a układ graficzny ?

https://ibb.co/cdygjT
https://ibb.co/fCT3yo

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 18:58:52 przez konradszkudlarek

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 18:59:00 przez konradszkudlarek

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 19:00:35 przez konradszkudlarek
[#2] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #1

Jak wtyczka "kopie", to albo masz uszkodzony zasilacz, przewód zasilający, albo problem z instalacją elektryczną w domu.
[#3] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@SuperBuster, post #2

Ja raz tak miałem jak podłączyłem sprzęt do gniazdka bez bolca uziemiającego
[#4] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@SuperBuster, post #2

Ja uwaliłem sobie przez takie "kopiące" wtyczki mojego timex-a 2048 i i kontroler stacji dyskietek podłaczny do niego. U mnie powodem była różnica potencjałów między masami urządzeń . Dokładnie chodziło o gniazdo sygnałowe kablówki .Po zastosowaniu separatora galwanicznego objawy ustały i skończył sie problem z iskrzącymi wtyczkami.
[#5] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@wojtek9989, post #4

Kopiąca wtyczka to problem z przewodem ochronnym lub zerującym (w zależności jaką masz instalację), ja uwaliłem tak sobie Falcona, w plecy ponad 400zł za Videl'a i Combel'a. Przyczyna - przewód ochronny w przedłużaczu składał się z trzech cienkich żył, raczej stalowych bo twarde jak cholera, które pękły już pewnie zaraz po zakupie.
[#6] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@rj1307, post #5

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Czyli winny możebyć prąd lub zasilacz....

Natomiast jest jeszcze jeden objaw.... Po uruchomieniu Amigi bez dyskietki w stacji słychać klikanie.... są dosłownie 3 kliknięcia po czym Amiga się samoczynnie restartuje (dioda od zasilania przygasa). Zaczynam się obawiac że to jednak processor.

I tak jak wspomniałęm CGS i Procek bardzo szybko się grzeją.
[#7] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #6

Mogło się uszkodzić więcej układów niż tylko procesor. Sprawdź gdzieś poza domem, czy będzie taki sam efekt "kopania". Jeśli nie, to problem tkwi w instalacji elektrycznej w domu.
[#8] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@SuperBuster, post #7

Okej... Przyjmijmy że poszło przepięcie/zwarcie na porcie RGB.... Czy mogło to uszkodzić procek i układ graficzny ?
[#9] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #8

Tak.
[#10] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@stachu100, post #9

Dziękuje za odpowiedź... Czyli co lepiej odrazu poszukać nowej płyty głównej ? Bo pewnie naprawa przewyższy jej koszt
[#11] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #10

Zapytam z ciekawości, kondensatory były na płycie wymieniane?
[#12] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@_Skiba, post #11

Tak, i nie są spuchnięte ani uszkodzone.
[#13] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #10

Nowej płyty głównej na pewno nie znajdziesz.
Ale używaną i sprawną już tak.
[#14] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@stachu100, post #13

Dokładnie to miałem na myśli :)

Bo podejrzewam jednak że padł procek, a wylutowanie i wlutowanie nowego to ok 150zł... a p[łyte można kupić za 180-200
[#15] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@konradszkudlarek, post #14

Tylko niesprawnej płyty nie wyrzucaj ok, racja
[#16] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@QUAD, post #15

Albo wyrzuć, tylko zawczasu powiedz gdzie.
[#17] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@wali7, post #16

To może się skończyć tak, jak w tym miejscu, gdzie podobno ktoś wyrzucał A4000:

[#18] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@recedent, post #17

Jak sępy na wagon flaków.
[#19] Re: Amiga 600 - krzaki na ekranie + brak dżwięku

@Stoopi, post #18

W sumie to op******iłbym flaczki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem