[#1] HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram
Z uporem maniaka próbuję odpalić HDD na A500 z kickstartem 1.3

Mam sprawne AlfaPower z 2 MB fastu. Podłączyłem dysk 80 MB do peceta, pod UAE, podzieliłem na patrycje 20, 30 i 30, spormatowałem jako Old File System.

Drugi dysk - 200MB, wydzieliłem jedną patrycję 30MB reszta nieużywana.

Podpinam pod AlfaDatę i:

1) dysk 80MB się bootuje, ale sekunde potem wyrzuca błąd software'u i prosi o reboot.
2) dysk 200MB się nie bootuje (bo nie ma prawa), ale z kolei jak wczytam dyskietkę isntalacyjną, HDInst się zawiesza na szukaniu dysku.

Mam drugą A500 "testową" z przełącznikiem KS na 2.0. Jak przepnę na 2.0, mój 80 MB dysk startuje i hula że aż miło. Pod 1.3 nie chce.

Manual Alfa Daty mówi, że 1.3 JEST wspierany.

Nie chcę Ami 1200 (mam), nie chcę używac pod KS 2.0, chcę mieć KS 1.3 i HDD. To możliwe?

Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest jakiś drive limit 40MB, że drive larger than 40MB won't autoboot, coś takiego.
Dysku fizycznie mniejszego niż 40MB nie mam, a patrycje porobiłem mniejsze.

Ktoś oświeci?

Druga sprawa - ktoś ma na zbyciu kości ZIP? Dorzuciłbym do Alfy. Mam pod klapką 1,8MB, więc miałbym ponad 10MB :)

Trzecia: Mam na półce MegaRamHD napędznaego SIMMami, ale ten to już w ogóle nie chce odpalać, zero reakcji po włączeniu komputera, nawet diody nie świecą. Natomiast dysk chyba się kręci - znaczy, jest zasilanie.
Ktoś miał podobne przeboje? Jest o co walczyć, czy zostawić na półce jako ozdobę, ew. na chama przełożyć bezy z Alfadaty (bo łądniej wygląda Elsatowe pudło :) ).

AmiLAMA.

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 16:16
[#2] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@AmiLAMA, post #1

Być może sytuacja jest analogiczna, jak w przypadku limitu 32GB na starszych PC. Możesz np. dysk 40GB podzielić na kilka małych partycji, ale PC i tak tego nie zobaczy, bo HD podaje przy starcie info o sobie i kontroler się gubi w tych cylindrach i głowicach (dlatego też dyski mają piny pt. "32GB size limit" po zwarciu których dysk pracuje jako 32 gigowy)... Może z Twoim kontrolerem pod KS 1.3 jest podobnie.

Druga sprawa - ktoś ma na zbyciu kości ZIP?
Mógłbyś odświeżyć mi pamięć - jak takie kostki wyglądają? Bo mam chyba gdzieś kostki wyglądem przypominające pamięci SIMM ale mniejsze jakby... Może to ZIP?
[#3] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@AmiLAMA, post #1

Na dysku 80MB masz komende która wymaga KS2.0 i stąd ten problem.
[#4] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@APC74, post #2

ZIP:

http://centsible.com/images/scans/A6066.jpg

Kość ma jakieś 2 cm długości. Są d3wa typy - static column i page ram, czy jakoś tak.

Co do dysku - no myślałem własnie że coś takiego może być. Zostaje upolować dysk <40MB, hehe. Masakra.
[#5] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@Sylwester, post #3

Mogłoby tak być, gdybym nie kopiował tam WB 1.3.

Zresztą jak ruszę Amigę z WB 1.3, to w pewnym momencie dostaję analogiczny efekt.

Czyli to nie to.
[#6] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@AmiLAMA, post #5

Moim zdaniem powinienes uzyc programu do partycjonowania dyskow dolaczanego do tego kontrolera, i normalnie pod 1.3 przygotowac dysk.
Choc z Twojego postu raczej wynika ze pewnie go nie masz
[#7] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@AmiLAMA, post #4

...Kość ma jakieś 2 cm...

No to sorki, ale te kostki, które mam to nie są ZIPy :( Moje wyglądają jak SIMMy - kawałek laminatu z przylutowanymi do niego kostkami i z wyprowadzonymi złączami krawędziowymi (jak w SIMMach) tylko długość nie ta - są zauważalnie krótsze od SIMM. Ciekawe co to za wynalazek.
[#8] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@kutafon, post #6

Mam, a jakże, śliczna odrukowana dyskietka.

ALE:

1. W przypadku dysku 80MB z W 1.3 dostaję tuż po boocie software error. I reboot.
2. W przypadku pustego dysku 200MB to oryginalne oprogramowanie o którym mówisz wywiesza się na etapie wyszukiwania sprzętu. I reboot.

Pytanie, czy pod WB 1.3 w ogóle można mieć dysk twardy co to się butuje i jest większy niż 40MB???
[#9] Re: HELP: A500 + KS1.3+AlfaPower + ZIP Ram

@APC74, post #7

na Aminecie mozna znaleźć http://aminet.net/hard/hack/zip2simm1.1.lha (niestety tylko po niemiecku), według angielskiego readme jest to opis przeróbki jakiegoś urządzenia pod ZIPy tak, aby przyjmowało Simmy, jak piszą może się nadać do rozwiązania "similar problems" ... może tam coś będzie pomocnego
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem