[#1] Micronik Z-3i niekompletny...
Witam! Dorwałem za śmieszne pieniądze Micronika Z-3i. Tylko że brakuje kilku elementów...

Koło gniazda SCSI, pod oscylatorem brakuje małej kostki. Ta kostka jest wymagana tylko przez kontroler SCSI? Będą bez niej normalnie działać sloty zorro?

Barkuje też najważniejszego - adaptera do złącza turbo w a1200 : . Nie wie ktoś gdzie to dostać? A może ktoś ma zbędny ;) ?

Używanie kart prcesorowych od a3000/a4000 w tym rozszerzeniu ma jakiś sens? Bo na razie tylko znalazłem że uaktywnia tryb zorro III. Może są tańsze albo łatwiej dostępne niż od a1200 ;) ?

Z góry dzięki za odpowiedzi :) .
[#2] Re: Micronik Z-3i niekompletny...

@Grygus, post #1

A jaka masz pewnosc ze te sloty dzialaja??

jesli sa rozszabrowane, to moze dlatego ze byly martwe i ktos tylko elementy pobieral aby reanimowac inna :)

co do adaptera to na efunzine zapytaj

[#3] Re: Micronik Z-3i niekompletny...

@Grygus, post #1

Używanie slotów ZorroIII z turbo od A1200 nie ma za bardzo sensu, bo
masz tylko ZorroII (ZorroII a ZorroIII ta BAAAARDZO duża różnica). A
z kolei robienie na siłę A4000 z A1200 też nie ma sensu, bo takiej
konstrukcji trochę do oryginału brakuje (zwłaszcza prostoty budowy i
niezawodności). To już lepiej zamienić sloty ZorroIII na ZorroII i nie
martwić się że czegoś brakuje (albo że nie działa), albo jeszcze
lepiej kupić Mediatora. Alternatywnie można kupić płytę A4000 i ją
rozbudowywać (ale to droższe hobby).
[#4] Re: Micronik Z-3i niekompletny...

@wali7, post #3

Same sloty, bez dopałki niewiele mi dadzą. Zresztą, po co mi zorro, skoro karty na toto są koszmarnie drogie ; .

Ładnie będą wyglądać jako dekoracja na ścianie ;) . Albo się ich pozbędę. Są chętni na toto :) ?
[#5] Re: Micronik Z-3i niekompletny...

@Grygus, post #1

Karty CPU do A3000/4000 są drogie. Na tyle, że opłaca się zainwestować w dodatek do nich w postaci dedykowanego komputera. "Przerabianie A1200 na A4000" to melodia odległej przeszłości i innych realiów.

Jeśli zaś zdecydujesz się na ZorroII w A1200, kup lepiej porządne sloty ZorroII z dobrego źródła. One nie są z kolei na tyle drogie, aby opłacało się reanimować jakieś trupy.
[#6] Re: Micronik Z-3i niekompletny...

@Grygus, post #1

Za śmieszne pieniądze, bo nieużyteczne w tym stanie :)
Poza tym te ZIII to namiastka prawdziwych, bo nie ma DMA.

Ostatnia modyfikacja: 30.03.07 16:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem