Gremlin, nie chcę Cię martwić, ale ACA630 obecnie nie jest już produkowana (na Wiki Icomp ma status End Of Life) - nie wiem, czy wynika to z braku dostępu do pewnych elementów, prawdopodobnie tak. Również na bardzo dużym rynku amigowym na ebay.de jeszcze jej nie spotkałem, a chętnie bym się nią pobawił, więc często sprawdzam. Na chwilę obecną miłośnicy A600 mają do dyspozycji Furię i Vampire z nowych turbinek. Mam obydwie, lecz Vampire to nowy nabytek jeszcze nie uruchomiony, więc nie mogę póki co nic powiedzieć. Z Furii jestem bardzo zadowolony, ona również umożliwia korzystanie z PCMCIA dopiero po wyłączeniu połowy dostępnego fast ramu (z 8 MB do 4 MB). Na szczęście dzieje się to w bardzo prosty sposób, poprzez przytrzymanie resetu z klawiatury na trzy sekundy. To niestety oznacza niewykorzystanie całego fast ramu, gdy działa karta sieciowa na PCMCIA. Ja jeszcze nie mam sieciówki, więc również nie mogę powiedzieć jakie są konkretnie niedogodności. Koledzy z pewnością wiedzą coś więcej.
U siebie nie mam stacji dyskietek, tylko Gotek'a na specjalnej custom'owej podkładce i wszystko ładnie się mieści i fajnie działa (darmowy projekt podkładki znajdziesz w sieci do samodzielnego wydruku 3D, ja zleciłem druk, po tygodniu podkładka mi przyszła pocztą, na ebayu są też gotowce do kupienia). Dzięki temu nie musisz ciąć i giąć obudowy Amy pod Goteka, wyciągasz go z jego obudowy i umieszczasz na podkładce (nie są plombowane, więc nie tracisz gwarancji!). Być może oryginalna stacja jest za duża i z turbinką na pokładzie już się po prostu fizycznie nie mieści w A600 (aż mi się wierzyć nie chce), ale tego nie chciało mi się sprawdzać

. Z Gotek'iem Furia nie ma żadnych problemów, mogę puszczać oprogramowanie z "dyskietek", czyli adf'ów. Bootuje z Goteka, jeśli siedzi w nim gwizdek USB, a tak to start z "twardziela". Innym problemem jest niekiedy brak kompatybilności oprogramowania z "dyskietek" z samym Kickstartem 3.x. Nie wszystkie gry ruszą (śmiem twierdzić, że większość nie ruszy) w tej konfiguracji, ale ja korzystam praktycznie wyłącznie z twardziela i WHDload, to super wygodne! Tak więc nawet sam Gotek to trochę tak dla ozdoby...
Poza tym mam A604n z RTC, a na tym IndiECS z wyprowadzeniem VGA w miejscu modulatora TV, który wylutowałem jeszcze do recapu płyty. Przyznam, że ta "kanapka" od Jensa ledwo się mieści w Amy, dodatkowy kabel masy od IndiECS odpada, bo śrubka zwiera piny w RTC, ale "wydzwoniłem", że masa jest zapewniona poprzez ten dodatkowy element, który łączy A604n z masą płyty głównej pod mocowaniem stacji dyskietek (na nim montuje się RapidRoad, jego akurat nie mam). Pomimo wielkich starań z właściwym ułożeniem kabla VGA ta "kanapka" lekko wybrzusza mi klapkę od dołu obudowy, więc jakieś minimalne braki przestrzeni w tym miejscu występują.
Oczywiście obowiązkowo dysk twardy, ja mam na karcie SD 16GB z gustowną kątówką, żadnych kolizji z turbiną, system 3.1 na lic. Cloanto plus ich Kickstart 3.x. Wszystko działa lepiej niż dobrze. Jutro wygospodaruję trochę czasu i wrzucę parę fotek do Grafitti, bo znów rozpisałem elaborat

.
Ostatnia aktualizacja: 11.08.2018 01:09:53 przez Michciu
Ostatnia aktualizacja: 11.08.2018 01:10:43 przez Michciu